Participatie Podcast Pitstop: Reuring rondom komst AZC's
Release Date: 04/10/2025
Participatie Podcast
Dit is de Participatie Podcast Pitstop. Een korte podcast over actualiteiten die raken aan bewonersparticipatie. Saskia Fokkema bespreekt wat haar opvalt in de media, analyseert dit en geeft haar mening erover. Ze beantwoordt vragen die ze tegenkomst in de dagelijkse praktijk. Of gaat dieper in op vaakgehoorde misverstanden over participatie. Dat alles in een korte en bondige aflevering zonder gasten. Wie is Saskia? Saskia Fokkema is participatie-expert. Ze had als tiener (lang geleden, in de jaren '90) al een mening over hoe de overheid met bewoners om moest gaan. Ze studeerde planologie,...
info_outlineParticipatie Podcast
Vormvrije participatie is door de nieuwe Omgevingswet erg actueel. Maar wat is vormvrije participatie en voor wie is het? Het klinkt heel vrij en los, maar is dat ook zo? We bespreken het in deze podcast.
info_outlineParticipatie Podcast
In deze aflevering van de Participatie Podcast bespreken we de onderstroom waarmee je te maken hebt bij participatie. Waarbij we ook uitgebreid ingaan op de Deep Democracy methode waarmee je je onderstroom boven water krijgt en die je in kunt zetten om de meerderheid te vergroten.
info_outlineParticipatie Podcast
We gaan er natuurlijk altijd vanuit dat stakeholders mee willen doen tijdens een participatieproces, dat bewoners graag mee willen praten, maar soms is dat niet zo. Wat doe je dan? Daar praten we over in deze podcast.
info_outlineParticipatie Podcast
De gemeenteraad heeft een bijzondere rol in het participatieproces, als volksvertegenwoordiger en als onderdeel van het politieke stelsel. De gemeenteraad heeft een kaderstellende rol en een controlerende rol richting B&W. In deze podcast gaan we het hebben over de gemeenteraad. (Hoe) betrek je raadsleden bij participatieprocessen? En welke rol heeft een raadslid?
info_outlineParticipatie Podcast
De participatieladder is een de oudste en bekendste modellen over participatie, bedacht in 1969 door Arnstein. De participatieladder laat de mate van betrokkenheid van burgers bij het participatieproces zien, variërend van hoog tot laag. In deze podcast bespreken we de participatieladder, met daarbij z'n voor- en nadelen.
info_outlineParticipatie Podcast
Je hebt een mooie bijeenkomst gehad, veel nuttige informatie opgehaald en daarmee ga je druk aan de slag. En dan wordt er nog wel eens vergeten terug te koppelen naar de deelnemers. Dat is geen opzet, maar als projectleider ben je druk met de waan van de dag en schiet het er zomaar bij in. Toch is dit voor bewoners een grote frustratie. Zij hebben ergens tijd in gestoken, vinden het belangrijk, maar horen vervolgens niks meer. Daarom gaat deze podcast over die o zo belangrijke terugkoppeling.
info_outlineParticipatie Podcast
Hoe gaan we het participatiebeleid, de uitvoering en het resultaat van de participatie implementeren in de organisatie? In deze podcast worden diverse praktijkvoorbeelden besproken. Ook gaan we in op een goed voorbeeld van integrale implementatie. Hoe hebben we het bij deze opdrachtgever aangepakt, waardoor er een breed draagvlak ontstond voor participatie?
info_outlineParticipatie Podcast
Goede participatie staat met het kiezen van de juiste werkvorm. Waarom is het zo belangrijk de juiste werkvorm te kiezen? En hoe doe je dat dan? In participatieprocessen wordt er al snel gekozen voor een informatie- of inloopavond. Maar er is zoveel meer mogelijk, waarmee je waarschijnlijk een beter resultaat zult behalen. In deze podcast gaan we in op hoe je tot de juiste keuze komt.
info_outlineParticipatie Podcast
Het tweede seizoen van de Participatie Podcast heeft een vernieuwde opzet! In deze eerste aflevering maak je kennis met de podcasthosts Saskia Fokkema, Suzanne Swart-Beekhuis en Eveline Mos. Samen maakten zij in 2023 het Handboek bewonersparticipatie, een praktisch boek over hoe inwoners betrokken kunnen worden bij maatschappelijke opgaven. En nu dus een vervolg van deze samenwerking: samen in de Participatie Podcast praten over participatie. Mét als vast element de vragen uit de ParticiPot.
info_outlineDit is de Participatie Podcast Pitstop. Een korte podcast over actualiteiten die raken aan bewonersparticipatie. Saskia Fokkema bespreekt wat haar opvalt in de media, analyseert dit en geeft haar mening erover. Ze beantwoordt vragen die ze tegenkomst in de dagelijkse praktijk. Of gaat dieper in op vaakgehoorde misverstanden over participatie. Dat alles in een korte en bondige aflevering zonder gasten.
Wie is Saskia?
Saskia Fokkema is participatie-expert. Ze had als tiener (lang geleden, in de jaren '90) al een mening over hoe de overheid met bewoners om moest gaan. Ze studeerde planologie, leerde daar heel veel nuttige dingen, maar niets over de mensen waar je mee te maken hebt. Dus volgde er een deeltijdstudie communicatie. Daarna werkte ze voor diverse overheden en adviesbureaus en samen met woningcorporaties en projectontwikkelaars. Ze begon als assistent-projectleider, groeide door naar projectleider en deed ook programmamanagementtaken. Haar laatste vijf jaar in overheidsdienst was ze gebiedsmanager voor een stadsdeel met veel na-oorlogse huurwoningen en een heel zelfstandig dorp.
Sinds 2019 is Saskia fulltime ondernemer (ParticipatieKracht en Participatiecursus). Ze is NOBTRA-gecertificeerd trainer, auteur van het 'Handboek bewonersparticipatie' en initiatiefnemer en host van de Participatie Podcast.
Disclaimer bij de Participatie Podcast Pitstop
Saskia: "Het kan zijn dat ik niet beschik over de volledige en/of juiste informatie en toch een analyse en mening geef. Ik baseer me op bronnen die ik ter beschikking heb, zoals o.a. de kranten. Soms ga ik daarbij 'quick & dirty' te werk, terwijl ik best weet dat zaken genuanceerder kunnen zijn".
Wil je graag een keer dieper doorpraten over een van de onderwerpen uit de Participatie Podcast Pitstop en bijvoorbeeld zo ook een ander perspectief laten horen? Mail dan gerust naar [email protected] en wie weet nodigt Saskia je uit om een keer te gast te zijn in de podcast. Deze keuze laat ze mede afhangen van de relevantie van het onderwerp voor de doelgroep (participatieprofessionals en mensen die in het publieke domein werken aan maatschappelijke opgaven werken), haar agenda en de geboden invalshoek voor de podcastopname.