loader from loading.io

1. Fästingar, TBE och vaccination

Poddmottagningen

Release Date: 05/07/2019

27. Graviditet i coronatider  show art 27. Graviditet i coronatider

Poddmottagningen

Hur är det att vara gravid mitt i en pandemi och hur ska man tänka inför förlossningen? Vi träffar Capios barnmorskor Sara Ghanem och Erika Delfin som berättar om graviditet generellt och hur man ska tänka kring covid-19 och vaccination i samband med att man väntar barn. 

info_outline
26. Vaccination mot covid-19 show art 26. Vaccination mot covid-19

Poddmottagningen

Varför ska vi vaccinera oss mot covid-19, hur påverkar vaccinet egentligen smittspridningen och vilka risker finns? Hör Capios chefläkare Margareta Danelius svara på de vanligaste och mest debatterade frågorna just nu! Vi får också en liten grundkurs i virus och kroppens immunförsvar och lär oss hur coronaviruset förökar sig.

info_outline
25. En god annorlunda Jul? show art 25. En god annorlunda Jul?

Poddmottagningen

Hur har vi svenskar påverkats av att befinna oss mitt i en pandemi? Vad kan vi ta med oss från detta märkliga år och hur ska vi tänka kring covidvaccin och stundande högtider? Chefläkare Margareta Danelius är tillbaka för att summera året, tillsammans med psykiatriker Ullakarin Nyberg. De har båda sett effekterna av pandemin på nära håll och berättar om sina upplevelser kring den utveckling som faktiskt skett - såväl inom vården, som i samhället och hos oss som individer. I avsnittet berör vi även stundande helger och hur vi egentligen ska tänka kring socialt kontakt. Vi...

info_outline
24. Prostatacancer show art 24. Prostatacancer

Poddmottagningen

Poddmottagningen har besök av prisbelönta Henrik Grönberg, en av Sveriges främsta experter på prostatacancer. Hör honom berätta om senaste forskningen på området och om STHLM3 - det nya säkrare testet som redan nu gör det lättare att diagnosticera prostatacancerpatienter. Vi får också svar på om prostatacancer går att upptäcka själv, vilka symptomen är och om olika behandlingsformer. Henrik Grönberg arbetar till vardags som överläkare,professor och chef för prostatacancercentrum på Capio S:t Görans sjukhus.

info_outline
23. Äg dina besvär! show art 23. Äg dina besvär!

Poddmottagningen

Kan man lindra smärta med KBT, kan ett ändrat tankemönster påverka tinnitus och på vilket sätt är bäckenbotten en andningsmuskel? I detta avsnitt av Poddmottagningen passar vi på att ställa frågor om allt mellan himmel och jord till KBT- och fysioterapeut Åsa Österlund, Capio Lundby Närsjukhus. Hon kombinerar kropp och själ i all behandling och hjälper patienter med saker som samlagssmärtor och IBS till stress, ångest och utmattning. Lyssna nu och få upp ögonen för nya sätt att må bättre!

info_outline
22. Bröstcancer show art 22. Bröstcancer

Poddmottagningen

I detta avsnitt träffar vi bröstradiologen och forskaren Karin Dembrower, Capio S:t Görans sjukhus, som vet det mesta om knölar, behandlingar och den senaste forskningen kring bröstcancer. Hör t ex om framtidens cancerscreening med AI (artificiell intelligens) och om hur du bäst håller koll på dina bröst!

info_outline
21. Endometrios & mensbesvär show art 21. Endometrios & mensbesvär

Poddmottagningen

Vad är egentligen endometrios, hur känner man igen sjukdomen och finns det någon behandling? Gästande gynekolog Anna-Sofia Melin, Capio Gyn Globen, arbetar nästan enbart med endometriospatienter och har blivit en profil inom kvinnohälsovården i Sverige. Anna-Sofia brinner för att sprida kunskap om den dolda folksjukdomen som alltför få vet tillräckligt mycket om.

info_outline
20. Träning och vikt show art 20. Träning och vikt

Poddmottagningen

Hur påverkar träning vår ämnesomsättning och hur lyckas man med en sund viktnedgång? Poddmottagningen vågar sig på ämnet vikt och ställer frågor till Emeli Åberg som är fysioterapeut på Capio Fysio & Friskvård i Ystad.   Emelie Åberg arbetar vanligtvis med patienter som av medicinska skäl behöver gå ner i vikt, till exempel på grund av smärta relaterad till övervikt. I detta avsnitt får vi lära oss mer om kroppens fysiologi, hur förbränning fungerar och varför styrketräning är så bra. Vi reder även ut begrepp som mitokondrier, maxpuls och intensitet.

info_outline
19. Träning och smärta show art 19. Träning och smärta

Poddmottagningen

Går det att träna sig igenom smärta, hur ska man tänka för att inte förvärra en skada och hur länge är det okej att ha ont? Fysioterapeut Freddy Johnstone ger oss svar. I avsnittet pratar vi även om vilken typ av träning som lämpar sig för den med långvarig eller kronisk smärta. Hur tränar man till exempel med artros?

info_outline
18. Barn, skärmtid, mat och rörelse show art 18. Barn, skärmtid, mat och rörelse

Poddmottagningen

Hur får vi våra barn att vilja röra på sig, vad är egentligen lagom mycket skärmtid och hur mycket kan vi låta rutinerna spåra ur när familjen är ledig? BVC-sjuksköterskan Carina Almqvist har arbetat med barn i 30 år och gör nu sitt andra besök hos Poddmottagningen för att bidra med sin visdom!

info_outline
 
More Episodes

Fästingar; uppmärksammade av många, omtyckta av få. Men hur orolig behöver man vara för fästingar när man strövar i skog och mark? Bör man vaccinera barn...och kan husdjur drabbas av TBE? Vår gäst Katarina Wettin, specialist i allmänmedicin, rätar ut frågetecknen och svarar på lyssnarnas frågor i detta första avsnitt av Poddmottagningen från Capio.