loader from loading.io

#59 Vill man, så kan man

RadioScience

Release Date: 09/10/2017

#77 Chalmers short stories III show art #77 Chalmers short stories III

RadioScience

Back at Chalmers! RadioScience was invited once again to to help PhD students to present short stories about their research. Flavia Ferrera, Godsije Sapur, Luis Gonzalez and Mengqiao Di distilled their research into a short story for our listeners and also let us know what they learned during this process. In this episode you hear more about what triazoles are and how they can be used in medicine and healthcare, the control of emission of laughing gas, how to increase safety of nuclear power plants and how platinum can save the planet. A brilliant mix of things that you have always...

info_outline
#76 Ett crisprigt avsnitt om gentekniska saxar show art #76 Ett crisprigt avsnitt om gentekniska saxar

RadioScience

Årets nobelpristagare i kemi har hittat en mekanism i bakterieceller, som bakterierna använder för att klippa sönder angripande DNA-molekyler. En mekanism som vi människor kan utnyttja för att göra precisa ändringar i generna hos i stort sett vilken art som helst.

info_outline
#75 Samhällsutmaning: hållbart resande show art #75 Samhällsutmaning: hållbart resande

RadioScience

Kommer ni ihåg att det fanns en tid då det var ganska lätt att resa? En affärsresa över dagen, en långhelg i en stad i Europa, en semesterresa långt bort på sommaren eller över julledigheten. För att inte tala om det dagliga resandet till och från jobbet - allt detta ändrades drastiskt när coronapandemin spred sig över världen och tog ett grepp om oss och våra liv.

info_outline
#74 Samhällsutmaning: hållbart arbetsliv show art #74 Samhällsutmaning: hållbart arbetsliv

RadioScience

Om vi ser människor som resurser, hur kan vi undvika att resurserna ”förbrukas”? I det här avsnittet i serien Över Gränserna, pratar vi om hållbarhet i arbetslivet.

info_outline
#73 Klimatsnack över gränserna show art #73 Klimatsnack över gränserna

RadioScience

Klimatet är kanske det första man tänker på när man hör ordet hållbarhet. I det här avsnittet har vi bjudit in en meteorolog, en etiker och en historiker för ett klimatsnack. Vi tittar både framåt och bakåt och pratar bland annat om att frågan om människans klimatpåverkan egentligen borde vara enkel att lösa, samtidigt som den är så oerhört svår och komplex. En enskild individ inte kan åstadkomma så mycket ensam, men att man ändå kan vara med och påverka så att det blir en positiv

info_outline
#72 Chalmers Short Stories 2 show art #72 Chalmers Short Stories 2

RadioScience

What´s the science behind cocaine addiction or 3D printing in personalized medicine? In this episode we meet nine PhD students presenting five minutes stories about their research projects.

info_outline
#71 Samhällsutmaning: migration och integration show art #71 Samhällsutmaning: migration och integration

RadioScience

Hur snabbt kan man förvänta sig att en människa ska integreras i en ny kultur? Är en forskare som flyttat till Sverige ingen riktig invandrare? I det här avsnittet av Över Gränserna pratar vi om hållbarhet, tvärvetenskap, migration och integration med forskarna Christian Fernandez som är doktor i statsvetenskap och Sayaka Osanami Törngren som forskar om etniska relationer. Häng med till Malmö Institute for Studies of Migration, Diversity and Welfare.

info_outline
#70 Kampen mot antibiotikaresistens kräver samarbete mellan olika discipliner show art #70 Kampen mot antibiotikaresistens kräver samarbete mellan olika discipliner

RadioScience

I det här avsnittet i serien Över Gränserna träffar vi Diarmaid Hughes, Christian Munthe, Carl-Fredrik Flach och Astrid von Mentzer för att prata om antibiotikaresistens. Utvecklingen av nya antibiotika går långsamt och det är mycket som står på spel. Forskare i hela världen jobbar på att hitta lösningar och här behövs verkligen samarbeten mellan olika discipliner.

info_outline
#69 RadioScience är tillbaka och snackar med redaktionsrådet inför ny serie show art #69 RadioScience är tillbaka och snackar med redaktionsrådet inför ny serie

RadioScience

RadioScience är tillbaka! Den här gången med en serie avsnitt som vi kallar Över Gränserna.

info_outline
#68 Ord, varelser och myter i Harry Potter-böckerna show art #68 Ord, varelser och myter i Harry Potter-böckerna

RadioScience

När språkhistorikern Jenny Larsson läste Harry Potter med dottern Frida upptäckte hon att böckerna vimlar av urgamla mytologier och namn och trollformler på latin. Hon började hobbyforska och berättar nu mer om var orden, varelserna och myterna kommer ifrån. Lyssna på samtalet där magi blir till vetenskap med hjälp av en språkforskare och en Harry Potter-fantast.

info_outline
 
More Episodes

I det här avsnittet handlar det om val, vikten av att verkligen vilja, och den långa vägen till att hitta rätt i livet. Gäst i vår serie Sommarforskarna är Sara Rosenquist, studievägledare vid fakulteten för teknik och naturvetenskap vid Uppsala universitet. Vi får följa Sara från uppväxten i "Bullerbyn”, genom det glada livet som student, det lite mer ångestladdade livet som doktorand, året som laboratorieassistent vid Harvard Medical School i Boston och tiden som gymnasielärare, till att hitta det hon själv beskriver som världens bästa jobb. Det har varit en slingrig väg, men det får ta den tid det tar att ta reda på vad man vill göra med sitt liv. När man väl vill - då är Sara övertygad om att man också kan.