RadioScience
Podcast om forskning och vetenskap
info_outline
#77 Chalmers short stories III
10/27/2022
#77 Chalmers short stories III
Back at Chalmers! RadioScience was invited once again to to help PhD students to present short stories about their research. Flavia Ferrera, Godsije Sapur, Luis Gonzalez and Mengqiao Di distilled their research into a short story for our listeners and also let us know what they learned during this process. In this episode you hear more about what triazoles are and how they can be used in medicine and healthcare, the control of emission of laughing gas, how to increase safety of nuclear power plants and how platinum can save the planet. A brilliant mix of things that you have always wanted to know or just didn't know that you wanted to learn more about. , associate professor in academic and scientific writing at Chalmers, talks about some of her . Spoiler: the rights tools and training are the key.
/episode/index/show/poddradioscience/id/24817269
info_outline
#76 Ett crisprigt avsnitt om gentekniska saxar
10/12/2020
#76 Ett crisprigt avsnitt om gentekniska saxar
Årets nobelpristagare i kemi har hittat en mekanism i bakterieceller, som bakterierna använder för att klippa sönder angripande DNA-molekyler. En mekanism som vi människor kan utnyttja för att göra precisa ändringar i generna hos i stort sett vilken art som helst.
/episode/index/show/poddradioscience/id/16365053
info_outline
#75 Samhällsutmaning: hållbart resande
09/30/2020
#75 Samhällsutmaning: hållbart resande
Kommer ni ihåg att det fanns en tid då det var ganska lätt att resa? En affärsresa över dagen, en långhelg i en stad i Europa, en semesterresa långt bort på sommaren eller över julledigheten. För att inte tala om det dagliga resandet till och från jobbet - allt detta ändrades drastiskt när coronapandemin spred sig över världen och tog ett grepp om oss och våra liv.
/episode/index/show/poddradioscience/id/16213472
info_outline
#74 Samhällsutmaning: hållbart arbetsliv
05/31/2020
#74 Samhällsutmaning: hållbart arbetsliv
Om vi ser människor som resurser, hur kan vi undvika att resurserna ”förbrukas”? I det här avsnittet i serien Över Gränserna, pratar vi om hållbarhet i arbetslivet.
/episode/index/show/poddradioscience/id/14633879
info_outline
#73 Klimatsnack över gränserna
03/31/2020
#73 Klimatsnack över gränserna
Klimatet är kanske det första man tänker på när man hör ordet hållbarhet. I det här avsnittet har vi bjudit in en meteorolog, en etiker och en historiker för ett klimatsnack. Vi tittar både framåt och bakåt och pratar bland annat om att frågan om människans klimatpåverkan egentligen borde vara enkel att lösa, samtidigt som den är så oerhört svår och komplex. En enskild individ inte kan åstadkomma så mycket ensam, men att man ändå kan vara med och påverka så att det blir en positiv
/episode/index/show/poddradioscience/id/13776500
info_outline
#72 Chalmers Short Stories 2
01/19/2020
#72 Chalmers Short Stories 2
What´s the science behind cocaine addiction or 3D printing in personalized medicine? In this episode we meet nine PhD students presenting five minutes stories about their research projects.
/episode/index/show/poddradioscience/id/12797810
info_outline
#71 Samhällsutmaning: migration och integration
11/26/2019
#71 Samhällsutmaning: migration och integration
Hur snabbt kan man förvänta sig att en människa ska integreras i en ny kultur? Är en forskare som flyttat till Sverige ingen riktig invandrare? I det här avsnittet av Över Gränserna pratar vi om hållbarhet, tvärvetenskap, migration och integration med forskarna Christian Fernandez som är doktor i statsvetenskap och Sayaka Osanami Törngren som forskar om etniska relationer. Häng med till Malmö Institute for Studies of Migration, Diversity and Welfare.
/episode/index/show/poddradioscience/id/12182039
info_outline
#70 Kampen mot antibiotikaresistens kräver samarbete mellan olika discipliner
11/01/2019
#70 Kampen mot antibiotikaresistens kräver samarbete mellan olika discipliner
I det här avsnittet i serien Över Gränserna träffar vi Diarmaid Hughes, Christian Munthe, Carl-Fredrik Flach och Astrid von Mentzer för att prata om antibiotikaresistens. Utvecklingen av nya antibiotika går långsamt och det är mycket som står på spel. Forskare i hela världen jobbar på att hitta lösningar och här behövs verkligen samarbeten mellan olika discipliner.
/episode/index/show/poddradioscience/id/11867387
info_outline
#69 RadioScience är tillbaka och snackar med redaktionsrådet inför ny serie
10/21/2019
#69 RadioScience är tillbaka och snackar med redaktionsrådet inför ny serie
RadioScience är tillbaka! Den här gången med en serie avsnitt som vi kallar Över Gränserna.
/episode/index/show/poddradioscience/id/11720501
info_outline
#68 Ord, varelser och myter i Harry Potter-böckerna
09/05/2018
#68 Ord, varelser och myter i Harry Potter-böckerna
När språkhistorikern Jenny Larsson läste Harry Potter med dottern Frida upptäckte hon att böckerna vimlar av urgamla mytologier och namn och trollformler på latin. Hon började hobbyforska och berättar nu mer om var orden, varelserna och myterna kommer ifrån. Lyssna på samtalet där magi blir till vetenskap med hjälp av en språkforskare och en Harry Potter-fantast.
/episode/index/show/poddradioscience/id/7010673
info_outline
#67 Chalmers short stories
09/02/2018
#67 Chalmers short stories
What´s the science behind self driving cars, hospital entry architecture and faster computers? In this episode we meet eight PhD-students presenting short stories about their research projects at Chalmers University of Technology. We also talk to Dr. Raychelle Burks from St. Edwards University in Texas and Professor Lars Öhrström from Chalmers, about how they work to get science out to the society. Come along with RadioScience to a workshop on science communication.
/episode/index/show/poddradioscience/id/6997155
info_outline
#66 Alltid ett steg före
08/13/2018
#66 Alltid ett steg före
Virus är en märklig livsform - eller är det ens liv? De innehåller den minsta möjliga informationen för sin egen överlevnad och behöver värdceller för att föröka sig. Men inte nog med att vi drabbas av förkylningar, influensor eller mer allvarliga sjukdomar som HIV och Ebola, virus har dessutom förmågan att snabbt förändra sig så pass mycket att de hela tiden ligger ett steg före. Det betyder bland annat att det är svårt att utveckla nya mediciner och vacciner mot virussjukdomar.
/episode/index/show/poddradioscience/id/6920856
info_outline
#65 Önskelistan
04/30/2018
#65 Önskelistan
RadioScience fyller 3 år! Våra lyssnare har fått önska låtar och vi önskar oss presenter. Vi kanske får några också? I det här avsnittet pratar vi om året som har gått och vad som ska hända härnäst. Vi berättar om vår kommande serie Över Gränserna som vi hoppas att du kommer att gilla. 2017 fick vi en RadioScience-hund och två RadioScience-katter, och vi gjorde bland annat tre avsnitt om kärlek. Hipp hipp hurra!
/episode/index/show/poddradioscience/id/6537278
info_outline
#64 Från spaghetti-arkitektur till säkra IT-system
04/20/2018
#64 Från spaghetti-arkitektur till säkra IT-system
Mjukvara och hårdvara i en enda spaghetti-arkitektur - så ser IT-säkerheten för många företag ut idag. Nu gäller det att reda ut detta virrvarr för att kartlägga sårbarheter och för att kunna förebygga cyberattacker. Robert Lagerström, docent i systemarkitektur och IT-säkerhet vid Kungliga tekniska högskolan, berättar mer om sin forskning kring IT-säkerhet.
/episode/index/show/poddradioscience/id/6502788
info_outline
#63 Den höviska kärleken
02/14/2018
#63 Den höviska kärleken
Brukar du läsa kärleksromaner? Det gör forskaren och litteraturvetaren Carin Franzén vid Linköpings universitet. Hon intresserar sig för den språkliga och litterära förvandlingen inom kärlekslitteraturen och menar att även vår tids kärleksuttryck kan kopplas till återkommande teman i historien. Carin Franzén har speciellt studerat den höviska kärleken i litteraturen, det får vi höra om i det här avsnittet!
/episode/index/show/poddradioscience/id/6258948
info_outline
#62 Släktkalas med Loke och Asgård
12/29/2017
#62 Släktkalas med Loke och Asgård
Det är mycket vi fortfarande inte vet om våra förfäder, men vi på RadioScience har just lärt oss lite mer. Vår praktikant Margarita Bartish har pratat med Thijs Ettema, en evolutionsforskare vid Uppsala universitet som ägnat sig åt släktforskning bland de allra allra minsta. Han har hittat en tills nyligen okänd kusin. En släkting till oss, växter, svampar och alla andra organismer som har cellkärnor. Denna lilla kusin har svar att ge. Svar på vilka vi är och varifrån vi kommer.
/episode/index/show/poddradioscience/id/6098458
info_outline
#61 A family reunion
12/18/2017
#61 A family reunion
The winter holiday season is often spent with family. Well, in this episode of RadioScience, we will do just that. Our intern Margarita Bartish has talked to Thijs Ettema, an evolutionary biologist from Uppsala University who did some searching in our family tree to dig up (literally) a tiny cousin we didn’t know we had. A cousin not just to you and me but to your cat and your house plant and in fact to everything you see around you that moves or grows or just has a nucleus in its cells.
/episode/index/show/poddradioscience/id/6058855
info_outline
#60 Margarita Bartishs bokhylla
10/29/2017
#60 Margarita Bartishs bokhylla
Vår praktikant i höst, Margarita Bartish, har rotat runt i sina hyllor på jakt efter skönlitterära verk som på ett eller annat sätt kan vara intressanta för forskare och andra som gillar vetenskap. Böckerna innehåller inspirerande personligheter, nyttiga navigationstips och de är spännande och underhållande. Margarita är doktorand vid Karolinska Institutet. Själv läser hon mycket, men inte alltid det som hennes handledare ordinerat. I det här avsnittet av RadioScience presenterar hon sig.
/episode/index/show/poddradioscience/id/5888701
info_outline
#59 Vill man, så kan man
09/10/2017
#59 Vill man, så kan man
Vill man så kan man. Gäst i vår serie "Sommarforskarna" heter Sara Rosenquist och är till vardags studievägledare vid fakulteten för teknik och naturvetenskap vid Uppsala Universitet. Hon berättar om det glada livet som student, det lite mer ångestladdade livet som doktorand, hennes tid som laboratorieassistent vid Harvard Medical School i Boston och som gymnasielärare innan hon slutgiltigen hittade det hon själv beskriver som världens bästa jobb.
/episode/index/show/poddradioscience/id/5725082
info_outline
#58 Den fria viljan och annat filosofiskt med Anne Runehov
08/30/2017
#58 Den fria viljan och annat filosofiskt med Anne Runehov
I det här avsnittet får du lära känna Anne Runehov, en internationellt uppskattad neurofilosof. Enligt Anne är den viktigaste uppgiften för en filosof att granska, att analysera och att lära ut kunskaper om filosofi. Hon berättar för oss om sin väg till forskningen och varför det blev just neurofilosofi. Hon undersöker relevansen av neurologisk forskning för att kunna förklara det mentala, och vi får veta hur en argumentationsanalys av en neuropsykologisk studie av religiösa upplevelser går
/episode/index/show/poddradioscience/id/5689601
info_outline
#57 Flugsnappare, evolution och akademiskt ledarskap
08/20/2017
#57 Flugsnappare, evolution och akademiskt ledarskap
Inom högskolan bör akademiska ledare ta ansvar för förutsättningarna för lyckad forskning. Till exempel i form av mötesplatser och vetenskapliga och kollegiala samtal. Det tycker Hans Ellegren, professor i evolutionsbiologi vid Uppsala universitet. Han vill se en kultur där forskare gläds åt varandras framgångar. I det här avsnittet av RadioScience får du följa med till köksfönstret hos Hans, och lyssna på hans tankar om akademiskt ledarskap, evolution och herr och fru flugsnappare i holken
/episode/index/show/poddradioscience/id/5659399
info_outline
#56 Tjejloppens blandband
08/11/2017
#56 Tjejloppens blandband
Så kallade tjejlopp kan fungera som ett andningshål från vardagen, ett tillfälle att umgås med väninnor och ha kul. Samtidigt står själva idrottsprestationen i fokus för många kvinnor – hur går det ihop och vad är utmaningen för framtidens tjejlopp?
/episode/index/show/poddradioscience/id/5631501
info_outline
#55 Hippocampus
07/14/2017
#55 Hippocampus
Vi har två små sjöhästar i hjärnan, en innanför varje öra, som organiserar våra minnen och hjälper oss att hitta rätt väg tillbaka i lingonskogen, att komma ihåg hur det var hos farmor när vi var små, och att undvika att göra om ett och samma misstag i kärlek. De här delarna av hjärnan är förstås inga riktiga sjöhästar, men kallas hippocampus (sjöhäst på grekiska) för att de har formen av en sjöhäst. Åsa Nilsonne är psykiater och professor emerita i medicinsk psykologi vid Karolinska Institutet. Sedan mitten av 1990-talet har hon arbetat psykoterapeutiskt med kvinnor som fått diagnosen emotionellt instabil personlighetsstörning. I det här avsnittet berättar hon om sin favoritdel av hjärnan, om sin bok "H" där Hippocampus är huvudperson, och om hur hon slutade skriva ut psykofarmaka och istället lär patienter att hantera problem utan medicin.
/episode/index/show/poddradioscience/id/5537900
info_outline
#54 Depressiv kärlek
06/09/2017
#54 Depressiv kärlek
Emma Engdahl blev ombedd att skriva en liten text om kärlek. "Men Gud vad tråkigt", tänkte hon först, men blev övertalad, smickrad och tackade ja. I litteraturen upptäckte hon att det ändå fanns något som var intressant med kärlek - varje gång handlade det om både kärlek och depression, samtidigt. Studierna blev till en hel en bok, , om sambandet mellan kärlekens och depressionens uttryck. är docent i sociologi vid Göteborgs universitet. RadioScience hittade henne på ett seminarium om kärlek, som Kungliga Vetenskapsakademiens Nationalkommitté för biologi anordnade tidigare i våras. Lyssna på vårt samtal med Emma!
/episode/index/show/poddradioscience/id/5433874
info_outline
#53 RadioScience två år!
04/30/2017
#53 RadioScience två år!
RadioScience fyller två år! Vi som gör podden, Lisa Beste och Natalie von der Lehr, blickar tillbaka på året som gått, och berättar vad vi vill göra framöver. Det har blivit 26 program under året. Om jämställdhet, Brexit och forskningspolitik i Almedalen. Om vargar, bakterier, vulkaner och mycket annat. Just nu klipper vi program om superkondensatorer och kärlek, och sedan vill vi göra program om immunterapi, modellorganismer och jordbruk. Grattis till oss själva på tvåårsdagen, 2017, vi fyller år samma datum som konungen och elektronen!
/episode/index/show/poddradioscience/id/5311905
info_outline
#52 Bacteria and antibiotics – who’s the bad guy?
04/20/2017
#52 Bacteria and antibiotics – who’s the bad guy?
, professor of medicine and microbiology at New York University, has a theory about why humanity is getting fatter. He believes that some of our modern medical practices are to blame. The main culprit? Antibiotics – or rather, the way we have abused these antibacterial drugs over the last 70 years. Each one of us hosts a collection of good bacteria, known as the microbiome, that keep us healthy by training our immune system, helping us digest food and making essential vitamins for us. In this episode, Martin Blaser explains how this useful alliance is perturbed when we take antibiotics. Who would have guessed that the same ‘miracle drugs’ that cure us from horrible, deadly infections would – in some ways – make us sicker?
/episode/index/show/poddradioscience/id/5282813
info_outline
#51 Bakterier och antibiotika – vem är ond och vem är god?
04/13/2017
#51 Bakterier och antibiotika – vem är ond och vem är god?
, professor i medicin och mikrobiologi vid New York University, har en teori om varför vi människor blir allt fetare. Han tror att det är delvis den moderna medicinens fel, med antibiotikan på första plats. Eller egentligen handlar det om att vi har överanvänt mediciner som antibiotika, vilket i sin tur påverkar tarmfloran. I och på våra kroppar finns nämligen många bakterier som är bra för oss, de hjälper till exempel till för att vi ska kunna smälta maten och tillgodogöra oss alla näringsämnen och vitaminer. I det här avsnittet berättar Martin Blaser för oss att allt detta kommer ur balans när man tar antibiotika. Vem hade trott att samma medicin som kan rädda oss från dödliga bakteriella infektioner även kan göra oss sjukare?
/episode/index/show/poddradioscience/id/5262483
info_outline
#50 Jonas Josefsson, miljön, jordbruket och världen
02/27/2017
#50 Jonas Josefsson, miljön, jordbruket och världen
Den här berättelsen börjar i ett klassrum i Flogstaskolan i ”docentgettot” i Uppsala. Lärarinnan visar overhead-bilder och talar om skövlingen av regnskog i Latinamerika. Skövlingens utbredning anges i fotbollsplaner, och det faller på skolbarnen att rädda skogen genom att samla in pengar. I det här avsnittet av RadioScience blickar forskaren Jonas Josefsson tillbaka på 1980-talets miljöengagemang och ett möte på Naturvårdsverket under doktorandtiden. Han förklarar hur dessa händelser påverkat hans syn på jordbruk, forskning, miljöarbete och världen. Jonas är vid Sveriges lantbruksuniversitet och han .
/episode/index/show/poddradioscience/id/5121205
info_outline
#49 Om att fånga solstrålar
02/03/2017
#49 Om att fånga solstrålar
Maria Abrahamsson gör experiment för att vi ska kunna lagra solenergi som kemiska bindningar i bränsle. Hon designar molekyler som ska fånga upp fotonerna i solstrålarna. Som solenergiforskare vid Chalmers tekniska högskola vill Maria göra solceller som är mer effektiva än dagens, och i det här avsnittet av säsongens Vinterforskarna svarar hon på frågor om solenergi som folk brukar ställa. Kan solenergin bli konkurrenskraftig? Använder man inte en massa miljöfarliga material i solcellerna? Maria berättar också om sin favoritteknik, tidsupplöst laserspektroskopi, som hon använder för att ta ögonblicksbilder av vad som händer med energin från solljuset i molekylerna. Vi får veta hur kort en femtosekund är. En femtosekund är verkligen väldigt kort. En millisekund är lång i jämförelse. Trevlig lyssning!
/episode/index/show/poddradioscience/id/5051397
info_outline
#48 Hållbara finanser och girl power
01/16/2017
#48 Hållbara finanser och girl power
De globala hållbahetsmålen är också Cecilia Repinskis och hennes medarbetares mål. Cecilia är forskare och operativ ledare för forskningsprogrammet Mistra Financial Systems, som handlar om hållbara finansiella system. Hon arbetar vid Handelshögskolan i Stockholm och i det här avsnittet berättar hon för oss om finanssektorns roll för en hållbar utveckling i samhället. I somras lanserade The Global Goals en video som hyllar girl power som en viktig drivkraft för förändring. Lyssna på Cecilias berättelse så får du veta mer om vad som menas med hållbarhet och varför Cecilia gillar girl power-videon!
/episode/index/show/poddradioscience/id/4994260