69. Om allvarliga vårdskador i Sverige
På djupet – en podd från Socialstyrelsen
Release Date: 06/28/2019
På djupet – en podd från Socialstyrelsen
Personer med intellektuell funktionsnedsättning har betydligt sämre hälsa än andra i befolkningen och samtidigt får de inte alltid tillgång till likvärdig hälso- och sjukvård. Varför är det så? Vad görs för att ändra detta och vilka utmaningar finns? Lyssna på Harald Strand, ordförande för Riksförbundet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, FUB, Eva-Charlotte Bernthson, projektledare på Region Sörmland och Karin Flyckt, samordnare av funktionshinderfrågor på Socialstyrel
info_outlinePå djupet – en podd från Socialstyrelsen
Hur fungerar vården för personer med depression och ångestsyndrom idag? Varför ökar den psykisk ohälsa hos unga och går det att göra något åt det? Kan dagens digitalisering stjälpa eller hjälpa? Lyssna på Riitta Sorsa, utredare på Socialstyrelsen och Cecilia Svanborg, registerhållare för Svenska Internetbehandlingsregistret SibeR, som utvecklar dessa frågor med utgångspunkt i Socialstyrelsens utvärdering.
info_outlinePå djupet – en podd från Socialstyrelsen
Olika språk, religion, kulturella traditioner och erfarenhet av migration påverkar mötet med patienten. Hur ser medvetenheten om detta ut? Vad innebär ett interkulturellt perspektiv? Och hur ökar vi kunskapen om interkulturella möten i hälso- och sjukvården? Lyssna på Sofie Bäärnhielm, överläkare och sektionschef på Transkulturellt Centrum, Stockholms läns landsting. Helena Persson, enhetschef på Praktikertjänst Psykiatri Rinkeby, och Eva Britt Lönnback Yilma, utredare på Socialstyrelsen
info_outlinePå djupet – en podd från Socialstyrelsen
Antalet vävnadsdonationer och transplantationer har ökat de senaste åren, men behovet är fortsatt stort. Vilka ytterligare ansträngningar måste göras? Hur går arbetet med detta? Och vilken betydelse kan en transplantation ha? Lyssna på Torsten Malm, överläkare och docent på Vävnadsbanken, Skånes universitetssjukhus i Lund, Britt Arrelöv, regional vävnadssamordnare och ordförande för Vävnadsrådet, Ömer Yasar som genomgått hornhinnetransplantation på båda ögonen, och Agneta Holmström, enhetschef på Socialstyrelsens nationella donationscentrum. Samtalet leds av Ola...
info_outlinePå djupet – en podd från Socialstyrelsen
När en patient blir så sjuk att hen blir långtidssjukskriven – vad innebär det för patientens barn? Hur påverkas barnens vardag med en sjuk förälder och hur kan de bli delaktiga, inkluderade och informerade om sin förälders sjukdom? Vad är barnens behov av hjälp och stöd? Lyssna på Charlotte Oja, allmänläkare, Maria Eriksson, professor vid Ersta Sköndal Bräcke högskola och Merike Hansson, utredare Socialstyrelsen.
info_outlinePå djupet – en podd från Socialstyrelsen
Unga som placeras på HVB har i regel en beteendeproblematik som medför att de utsätter sig själva och/eller andra för risker. Vad får och kan egentligen personal göra i syfte att skydda barn från att komma till skada och hur kan konflikter och våld på HVB förebyggas? Lyssna på Kristina Bergmark, enhetschef på Mathildagården, HVB hem för flickor och Lisbet Knudson, Biträdande chef på HVB hemmet Magelungen som delar med sig av hur de arbetar.
info_outlinePå djupet – en podd från Socialstyrelsen
Den psykiska ohälsan i samhället ökar och många med psykisk ohälsa är även föräldrar. Hur mår deras barn och hur påverkar föräldrars psykiska ohälsa barns psykiska hälsa samt familjeklimatet? Lyssna på Linn Englund, från Maskrosbarn, Ulf Axberg, forskare vid Göteborgs universitet, Gisela Priebe, forskare vid Lunds universitet och Merike Hansson, utredare Socialstyrelsen.
info_outlinePå djupet – en podd från Socialstyrelsen
Omkring 200 000 personer i Sverige har den kroniska hudsjukdomen psoriasis. För omkring 23 000 personer är symtomen svåra och kan ha stor påverkan på livskvaliteten. För första gången lyfts nu vården för dessa patienter i Socialstyrelsens nya nationella riktlinjer. Lyssna på Barbra Bohannans egna erfarenheter av sjukdomen, Eva Angesjö, distriktsläkare, Brämhults vårdcentral, Borås och Alexandra Karlén, projektledare på Socialstyrelsen.
info_outlinePå djupet – en podd från Socialstyrelsen
Svensk hälso- och sjukvård har generellt sett mycket bra kvalitet och medicinska resultat, men ändå drabbas patienter av skador som kan undvikas dvs. vårdskador. Alla vårdskador är inte allvarliga, men det är viktigt att förstå vilka skador som ger de allvarligaste konsekvenserna för patienterna så vården kan fokusera på de mest angelägna åtgärderna. Lyssna på Carina Skoglund, sakkunnig patientsäkerhet Socialstyrelsen och Urban Nylén, medicinskt sakkunnig Socialstyrelsen.
info_outlinePå djupet – en podd från Socialstyrelsen
Under sommaren ökar risken för brist på blod. Vilken betydelse kan blodgivning ha? Och vilka patientsäkerhetsaspekter och regler finns för att få donera blod? Lyssna på Maria Kvist, medicinskt ansvarig läkare vid Blodcentralen i Stockholm, Helena Ström, utredare på Socialstyrelsen och Arvid Cullborg vars dotter har en ovanlig sjukdom och är i behov av blodtransfusioner. Samtalet leds av Ola Billger, kommunikationschef på Socialstyrelsen.
info_outlineSvensk hälso- och sjukvård har generellt sett mycket bra kvalitet och medicinska resultat, men ändå drabbas patienter av skador som kan undvikas dvs. vårdskador. Alla vårdskador är inte allvarliga, men det är viktigt att förstå vilka skador som ger de allvarligaste konsekvenserna för patienterna så vården kan fokusera på de mest angelägna åtgärderna. Lyssna på Carina Skoglund, sakkunnig patientsäkerhet Socialstyrelsen och Urban Nylén, medicinskt sakkunnig Socialstyrelsen. Samtalet leds av Ola Billger, kommunikationschef på Socialstyrelsen (190628)