Harald Thingnes om levertransplantasjon og livet som sportsjournalist
Release Date: 10/15/2024
Transplantert eller nyresyk?
Stein Foss dannet sammen med tre andre det første teamet av transplantasjonskoordinatorer i Norge. Etter 30 år i yrket, har han takket av. Foss var en sentral pådriver for fagutvikling, og har bidratt til at mange mennesker har fått et nytt liv som følge av organdonasjon.
info_outlineTransplantert eller nyresyk?
Espen Bunæs har primær skleroserende cholangitt, ulcerøs kolitt og er levertransplantert to ganger. Mangel på informasjon gjorde at han startet Forening for autoimmune leversykdommer, som så dagens lys i 2013.
info_outlineTransplantert eller nyresyk?
Hvordan foregår en organdonasjons- og transplantasjonsprosess? Hvor lenge må man belage seg på å vente på en organtransplantasjon? Hvilke kriterier spiller inn i matchingen av organdonor og -mottaker? Transplantasjonskirurg på Rikshospitalet, Olav Liavåg, gjester LNTs podkast.
info_outlineTransplantert eller nyresyk?
Thingnes forteller om 72 dramatiske timer som endret livet og hvordan det aktive livet som sportsjournalist er forenlig med sykdom. Du får dessuten høre om hans største øyeblikk som sportsjournalist – da nevøen Tarjei Bø gikk seg inn på det gullvinnende stafettlaget under OL i Vancouver i 2010.
info_outlineTransplantert eller nyresyk?
Skønberg var en aktiv musiker i om lag 20 år. Men da han og samboeren fikk tre barn «på rappen» i trettiårene, så han seg nødt til å nedprioritere musikken. Fram til han ble alvorlig syk i 2017. Da fikk musikken en helt annen rolle i livet hans. I denne podkastepisoden snakker han om hvordan sykdommen gjorde at han opplevde en eksplosjon i kreativitet. Han hadde mye på hjertet som måtte ut. Om hvor fort livet kan snu. Om å leve i nuet.
info_outlineTransplantert eller nyresyk?
Ine-Sofie Smedmoen Kristiansen er pårørende til sin mor, som har kronisk nyresykdom. Dessuten har hun donert en nyre til moren. Hvordan skal man finne plass til sine egne følelser og uro som nær pårørende? Denne episoden handler om "å være den det ikke gjelder."
info_outlineTransplantert eller nyresyk?
Hvilke faktorer spiller inn når man vurderer hvem som er egnet for nyretransplantasjon? Noen pasienter opplever å være kandidat for transplantasjon, for så å bli permanent avmeldt transplantasjonslisten. Hvordan skal man ta opp dette med pasienten på en fin måte? Gjest er overlege på Nyremedisinsk avdeling på Ullevål sykehus, Ingjerd Manner.
info_outlineTransplantert eller nyresyk?
Brukermedvirkning handler om at brukere av helse- og omsorgstjenesten skal ha innflytelse på innretningen av tjenestetilbudet. Målet er å bidra til bedre helse- og omsorgstjenester. Hvordan kan dette arte seg i praksis? Nikolai Raabye Haugen er engasjert på vegne av LNTs pasientgrupper, og veldig opptatt av brukermedvirkning. I denne episoden snakker vi om hvorfor brukermedvirkning er så viktig. Kanskje brukermedvirkning er noe for deg?
info_outlineTransplantert eller nyresyk?
Da Nikolai Raabye Haugen var 23 år, ble han nyretransplantert for tredje gang. Hvordan var det for ham å bli født med alvorlig nedsatt nyrefunksjon? I denne podkastepisoden snakker han om hvordan sykdommen har preget barndom, oppvekst og ungdomstid. Hvordan opplevde han overgangen fra barn til voksen – i et pasientperspektiv? Hvordan var det å se jevnaldrende begynne å studere, mens han selv ble ufør og avhengig av dialyse? For Nikolai var det uvurderlig å møte andre jevnaldrende med lignende sykdomserfaringer som ham selv. Nå jobber 27-åringen i en 50 prosents prosjektstilling som...
info_outlineTransplantert eller nyresyk?
I denne episoden forteller ekteparet Kari og Gunnar Gjørlihagen sin historie om levende nyredonasjon – som de selv kaller en solskinnshistorie. Overlege ved Seksjon for nyremedisin på Rikshospitalet, Jørn Petter Lindahl, deler av sin kunnskap om nyrenes funksjon og kronisk nyresykdom. Opprinnelig sendt som webinar på Verdens nyredag 10. mars 2022.
info_outlineThingnes forteller om 72 dramatiske timer som endret livet og hvordan det aktive livet som sportsjournalist er forenlig med sykdom. Du får dessuten høre om hans største øyeblikk som sportsjournalist – da nevøen Tarjei Bø gikk seg inn på det gullvinnende stafettlaget under OL i Vancouver i 2010.