Skolspanarna - Skola, digitalisering och lite annat
Skolspanarna består av en lärare, en IKT-pedagog och en områdeschef. De träffas så ofta tillfälle ges för att prata skola, digitalisering och lite annat.
info_outline
Avsnitt 404 - 50 galnA Idéer
04/30/2025
Avsnitt 404 - 50 galnA Idéer
I det 404:e avsnittet har Hans och Johan tagit hjälp av AI för att skapa 50 galna skolidéer. Inledningsvis pratar de dock nya emojis, page not found, dyr AI-artighet, tullpolitik, skolans behov av strategier och verktyget TinyWow. Huvudfokus ligger som jag skrev tidigare på de 50 galna skolidéerna som AI bidragit med. Det handlar bland annat om AI-mentorer, virtuella klassrum, spelifierad läroplan, hologram, robotassistenter, algoritmiska scheman, mikroskolor, självreflektion, portfolio, mobila skolor och mental hälsa på schemat. Även denna vecka är det mesta sig likt då samtalet handlar om skola, digitalisering och lite annat.
/episode/index/show/skolspanarna/id/36356675
info_outline
Avsnitt 403 - TLDR och SETT
04/16/2025
Avsnitt 403 - TLDR och SETT
I det tämligen begränsade 403:e avsnittet är det Hans och Johan som inledningvis pratar om TLDR, TLDL, MAGA och vaskad kaffe. Som vanligt blir det en lde forskningsreferenser och denna vecka handlar det om skolans brister i att lära ut digital kompetens. När det handlar om verktyg pratas det Canvas största omgörning, Notebook LM och dataverktyg som kan förutspå vem som kommer begå brott. De uppmanar även till att stjäla prompter. Huvudfokus ligger dock vid SETT och i ett on the fly segment pratar Patrik och Hans om sina intryck från årets mässa. Även om avsnittet är lite kortare denna vecka är det mesta sig likt då det handlar om skola, digitalisering och lite annat.
/episode/index/show/skolspanarna/id/36125050
info_outline
Avsnitt 402 - Vad ska man tro på?
04/09/2025
Avsnitt 402 - Vad ska man tro på?
Avsnitt 402 börjar med att Hans och Johan återvänder till sina pojkrumsdrömmar innan de slår hål på fikarumsmyten. Föga förvånande hinner de även hylla en lista över olika listor. Veckans nyhet är en trendspaning på över 1000 sidor som ingen av dem har läst. I veckans verktygslåda hittar man bland annat ritprogrammet Krita samt en spaning om att alla kan photoshoppa som proffs. Veckans fråga, tillika avsnittstitel, handlar om hur det är att växa upp i en värld där ingen eller inget går att lita på. Förutom detta blir det a walk down memory lane, då de blickar tillbaka på gamla avsnitt och pratar 50 galna idéer, färgkoder för lärare, fortbildning och flippat klassrum. Även denna vecka är det mesta sig likt då samtalet handlar om skola, digitalisering och lite annat.
/episode/index/show/skolspanarna/id/36035165
info_outline
Avsnitt 401 - Gamechanger
04/02/2025
Avsnitt 401 - Gamechanger
Efter det storartade jubileumsavsnitt är , inledningsvis hela gänget tillbaka i podd-vardagen för att spela in avsnitt 401. Till en början handlar det mesta om Kent, Zeunerts och kaffeautomater men även skoldrev på X och dubbad Sci-Fi. När Johan sedan lämnar studion, för att gå på maskerad, kommer de in på det lite mer matnyttiga i form av vajbskapande och AI i skolan. Veckans avsnittsrubrik är hämtad från den trendspaning, där Hans och Patrik försöker sia om vilka snackisar från idag, kommer ses som gamechangers i framtiden. Spaningarna handlar om AI som stöd, spelifierat lärande, hybridundervisning, digital kompetens, inkludering och data-driven skolutveckling. Även denna vecka är det mesta sig likt då samtalet handlar om skola, digitalisering och lite annat.
/episode/index/show/skolspanarna/id/35836910
info_outline
Avsnitt 400 - Bad Request
03/19/2025
Avsnitt 400 - Bad Request
Skolspanarna fyller 400 och det firar de genom att samla hela gänget för en inspelning med orimliga förväntningar. Först blir det lite allmänt chitchat om positivt skvaller och skillnaden mellan mobilfritt och skärmfritt. Innan de tar sig an veckans viktiga verktyg säger de tack och hej till de digitala nationella proven för den här gången. Diskussionen om de orimliga förväntningarna tar avstamp i HTTP-statuskoden: 400 Bad Request och handlar bland annat om universallösningar, curlingföräldrar, lustfyllt lärande, teknikoptimism, hög svansföring, plattformsfiasko, kodning och AI. Trots firandet är det mesta sig likt även i avsnitt 400 då samtalet handlar om skola, digitalisering och lite annat.
/episode/index/show/skolspanarna/id/35723165
info_outline
Avsnitt 399 - 7 myter om lärande
03/12/2025
Avsnitt 399 - 7 myter om lärande
I det 399:e avsnittet är det Hans och Patrik som står för samtalet. Ett samtal som inledningsvis handlar om ChatGPT i Estland kontra Sverige. De hinner även dryfta lite tankar kring det nya betygssystemet innan de ger sig in på dagens huvudtema. Denna vecka dammar de av ett gäng myter. Inte ett nytt koncept för podden då det diskuterats myter angående kreativitet, pedagogik och IT-säkerhet flera gånger tidigare. Denna gång kopplar de myterna till aktuella trender och lyfter fram sju olika myter om lärande. Diskussionen handlar om hjärnhalvor, intelligens, multitaska, lärstilar, talang, hjärnfyllnad och plugga dagen innan. Även denna vecka är det mesta sig likt då samtalet handlar om skola, digitalisering och lite annat.
/episode/index/show/skolspanarna/id/35605920
info_outline
Avsnitt 398 - Agil
03/05/2025
Avsnitt 398 - Agil
I det spänstiga 398:e avsnittet är det Hans och Johan som försöker ta ut svängarna och visa upp sin agila sida. Inledningsvis studsar de sig fram genom ett nyhetssvep bestående av Musk, Comic Sans, gubbgnäll, digitala uppror och bojkott av saker från USA. I ett välbekant segment sätter de fokus på ord som avslöjar en hel del om den samtid vi lever i. Det rör sig om syntetisk data, kentaurer, hjärnmögel, faketastic och tech bro. De hinner även ta sig an ett gäng floskler man allt för ofta stöter på. Förutom några användbara verktyg diskuterar de båda pedagogerna om digitaliseringen hjälper eller stjälper relationerna mellan lärare och elev. De försöker även sia om vi kommer ändra oss kring hur vi ser på användande av AI i framtiden. Ni får själva avgöra huruvida avsnitt 398:a är agilt, hur som helst är det mesta sig likt då samtalet handlar om skola, digitalisering och lite annat. Denna veckas avsnitt presenteras i samarbete med UR:s och SVT:s Nyhetskoll Skola, som är ett nyhetsprogram för tonåringar på högstadiet och gymnasiet. Gå in på för all info om programmet.
/episode/index/show/skolspanarna/id/35509935
info_outline
Avsnitt 397 - Var får vi våra nyheter?
02/26/2025
Avsnitt 397 - Var får vi våra nyheter?
I avsnitt 397 är det Patrik och Hans som styr Skolspanarskutan. Denna vecka seglar de först igenom veckans nyheter som bland annat handlar om skugg-AI, digitala verktyg i förskolan, lagförslag, ny Edtech-guide och SM i prompt. De hinner även med att kasta några verktygstips över bord innan de når seglatsens slutdiskussion, nämligen var vi får våra nyheter och vår inspiration i dagens digitala verklighet. Det snackas feed och mail, nyhetsbrev, AI-hjälp, poddar och annat matnyttigt. Även denna vecka är det mesta sig likt då samtalet handlar om skola, digitalisering och lite annat. Denna veckas avsnitt presenteras i samarbete med UR:s och SVT:s Nyhetskoll Skola, som är ett nyhetsprogram för tonåringar på högstadiet och gymnasiet. Gå in på urplay.se/nyhetskoll för all info om programmet.
/episode/index/show/skolspanarna/id/35419560
info_outline
Avsnitt 396 - AI på bred front
02/19/2025
Avsnitt 396 - AI på bred front
I det 396:e avsnittet är Skolspanartrion återigen tillbaka för att diskutera mer eller mindre aktuella ämnen kopplade till skolans värld. Veckans nyhetssvep handlar om Zuckerbergs läckor, DeepSeeks underkända betyg, Chatbot Arena, Unsplash, mobilförbud kontra välmående, AI-hackare, digitala agenter och slutet för att söka på nätet. Med veckans digitala tips kan träna ord eller transkribera. Huvudfrågan denna vecka handlar om när vi kan föra in AI på bred front i skolan. Hur länge kan skolan vänta på att tekniken ska mogna? Kommer vi våga använda icke-europeiska tjänster? Hur kan det funka i Nigeria? Hänger AI-tekniken ihop med relationsskapande? Frågorna är många och även om det inte alltid utlovas tydliga svar blir det som vanligt ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. Denna veckas avsnitt presenteras i samarbete med UR:s och SVT:s Nyhetskoll Skola, som är ett nyhetsprogram för tonåringar på högstadiet och gymnasiet. Gå in på för all info om programmet.
/episode/index/show/skolspanarna/id/35312875
info_outline
Avsnitt 395 - Slitna lärare
02/03/2025
Avsnitt 395 - Slitna lärare
Trots titeln så försöker de båda pedagogerna hålla humöret uppe och inledningsvis bjuds det på positiva nyheter i olika former. Det kan handla om datorer på månen, en interaktiv Bamse, Imvilabs, SPSM, tangentbordsträning samt tidsresor med AI. Förutom glada nyheter snackas det DeepSeek, GhostGPT och den döende klassrumsdiskussionen. Innan de kommer in på huvudämnet redogör Hans för hans intryck från en workshop om källkritik och källkritik. Vad är egentligen vit, grå och svart propaganda? Det förklarar Hans. I veckans AI-svep handlar det en hel del om hur vi ska förhållas oss till AI i skolan. Johan utgår från en lärares vardag och Hans försöker spana från ett ledningsgruppsperspektiv. Avslutningsvis diskuterar de slitna lärare och huruvida AI är en del av lösningen eller en del av problemet. Även denna vecka är det mesta sig likt då samtalet handlar om skola, digitalisering och lite annat.
/episode/index/show/skolspanarna/id/35127220
info_outline
Avsnitt 394 - Artificiell Generell Intelligens
01/29/2025
Avsnitt 394 - Artificiell Generell Intelligens
I avsnitt 394 är hela ligan samlad för ännu ett samtal med skolan som minsta gemensamma nämnare. Inledningsvis låtsas de bli chockade över kränkande elever på Lundsberg samt Trumps udda utbildningsminister. Förutom detta pratas det digitala solglasögon, AI-skapade favoritlistor, lärarens roll som förebild, lärarstyrda elevdatorer samt oron över de digitala nationella proven. I veckans AI-svep ställer de sig frågan om vi är på väg att nå AGI. Utöver detta utlovas en hel del digitala tips med AI-koppling. Även denna vecka är det mesta sig likt då det bjuds på ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
/episode/index/show/skolspanarna/id/35063620
info_outline
Avsnitt 393 - Dåigt kaffe är bättre än inget kaffe alls
01/22/2025
Avsnitt 393 - Dåigt kaffe är bättre än inget kaffe alls
I det 393:e avsnittet möts Hans och Johan för första gången detta år för att prata av sig. Inledningsvis rör sig samtalet fritt mellan lamm-reklam, faktagranskning på sociala medier, Bluesky och internet-säkerhet. I ett försök att blicka framåt tittar de tillbaka på gamla avsnitt om utvärderingar och ordning och reda. Det leder dem in på den ständigt aktuella frågan om en mobilfri skola. När det handlar om digitala verktyg ställer de Canva mot Adobe Express samt tar upp jakten på det perfekta tidslinjeverktyget igen. Givetvis kryddar de även denna veckans avsnitt med lite blandad AI. Denna vecka är allt som det alltid varit då samtalet handlar om skola, digitalisering och lite annat.
/episode/index/show/skolspanarna/id/34939685
info_outline
Avsnitt 392 - Techtrender 2025: Hur Påverkar de Skolan?
01/15/2025
Avsnitt 392 - Techtrender 2025: Hur Påverkar de Skolan?
I årets första avsnitt är det Hans och Patrik som drar igång vårsäsongen. Inledningsvis snackar de ledighet, 2025s estetiska styrka och Moores lag. Fokus ligger annars på det nya året. Kairos Future manar till back to basic, samtidigt som de båda Skolspanarna föreslår AI-saker att testa under året som kommer. De gräver även fram techtrender från förra året som de tror kommer påverkar skolan under 2025. Förutom detta nyårsfokus lyfter de även upp striden mellan ovetenskap och evidensbaserat samt lusten att läsa. Trots ett nytt år är det mesta sig likt då det bjuds på ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
/episode/index/show/skolspanarna/id/34835205
info_outline
Avsnitt 391 - Från roast till boost - Julspecial
12/18/2024
Avsnitt 391 - Från roast till boost - Julspecial
I terminens sista samtal sammanstrålar de tre Skolspanarna över en flaska must. I ett försök att väcka liv i julstämningen låter Hans AI boosta både Johan och Patriks betydelse för podden. Förutom detta blir det julmusik i olika former, årshjul, motsatsen till AI, TIMSS, PIAAC och Hugging faces. Sedan öppnas det julklappar, såväl från Skolverket som från Google. Det snackas julshopping och julstressade lärare innan året som gått sammanfattas i olika listor. Patriks lista tar upp de fem viktigaste sakerna från årets skoldebatt. Hans berättar när man inte ska använda AI och Johan redovisar vilka digitala verktyg han har haft mest användning för under året som gått. Även om julen står för dörren är det mesta sig likt då samtalet helt klart handlar om skola, digitalisering och lite annat. Sist men inte minst vill vi önska våra lyssnar (och alla andra) en riktigt god jul och ett gott nytt år. Vi hörs till våren igen!
/episode/index/show/skolspanarna/id/34484960
info_outline
Avsnitt 390 - ChatGPT roastar Skolspanarna
12/11/2024
Avsnitt 390 - ChatGPT roastar Skolspanarna
I det 390:e avsnittet hänger de båda pedagogerna på TikTok-trenden och låter AI roasta dem utifrån deras Instagram-profil. Efter en förhållandevis träffsäker sågning snackas det bland annat om hur AI färgar studenters språk och varför visa digitala mojänger heter det de heter. De börjar även samla kraft inför alla kommande årskrönikor. När det gäller skoldebatten pratar de om stärkta skolbibliotek, läslistor och sociala medier-förbud. Förutom en hel del bra tips hinner de även prata om vad man kan göra med eleverna veckorna före lovet innan Hans sammanfattar sitt besök på Internetdagarna. Även denna vecka är det mesta sig likt då det bjuds på ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
/episode/index/show/skolspanarna/id/34365795
info_outline
Avsnitt 389 - Digitala verktyg kontra digitala färdigheter
11/26/2024
Avsnitt 389 - Digitala verktyg kontra digitala färdigheter
I veckans avsnitt dyker Hans och Patrik ner i den heta striden mellan X och Bluesky, där Bluesky stoltserar med en miljon nya användare på bara 24 timmar. De utforskar också de coola funktionerna på Bluesky och diskuterar The Beatles' sista låt, restaurerad med AI och nominerad till en Grammy. På teknologifronten, med koppling till skolan, tar de sig en titt på Perplexitys nya annonsplattform och Googles senaste AI-initiativ. De diskuterar också hur AI påverkar läxhjälpsjätten Chegg och om företaget kan återhämta sig eller går samma öde till mötes som Kodak. Hans delar även några praktiska tips, om hur man kan använda flikar i Google Dokument och anpassa dokument med snygga omslagsbilder. Det pratas även om Google Fonts och Google Trends, och tipsas om Goblin Tools, en AI-tjänst som inte kräver inloggning och kan vara till stor nytta för elever. I avsnittet tar de också upp ICILS 2023 och diskuterar svenskarnas digitala kompetens. Här reflekteras det över hur digitala verktyg i skolan inte automatiskt leder till bättre digitala färdigheter och hur socioekonomisk bakgrund påverkar elevernas prestationer. Precis som vanligt, även denna vecka, är det mesta sig likt då samtalet handlar om skola, digitalisering och lite annat.
/episode/index/show/skolspanarna/id/34155590
info_outline
Avsnitt 388 - Gissa var du är?
11/18/2024
Avsnitt 388 - Gissa var du är?
I det 388:e avsnittet är det Hans och Johan som möts i ett samtal med lätt touch of geografi. Inledningsvis pratar de dock retro tech, AI-forskning, desinformation och nya jobb. I veckans verktygssegment är de båda oförstående till Silent review, prtar de bildredigering i Designify, Brush Ninja och Hans försöker sälja in Neural Love som AI-verktygens 123Apps. Det blir även digitalt klotter, Google-nyheter och planeringsstöd. Här bjuds det även på ett geografi-tips i form av Guess where you are som kanske är det gratisverktyg som på allvar kan ersätta Geoguessr. Efter det får Hans berätta om hans Kalifornien-resa. Det pratas cybertrucks, förarlösa taxis, eSIM, Googleplex, Sam Altman och baksidan med AI. Även denna vecka är det mesta sig likt då samtalet handlar om skola, digitalisering och lite annat.
/episode/index/show/skolspanarna/id/33972262
info_outline
Avsnitt 387 - Sjunkande IT-kompetens?
11/13/2024
Avsnitt 387 - Sjunkande IT-kompetens?
Hans och Patrik inleder sitt samtal med att reflektera över den mörka hösten som har kommit på allvar. De diskuterar de senaste politiska händelserna, inklusive Trumps seger och regeringens förslag om anmälningsplikt för elever utan vistelsetillstånd. Trots det dystra läget ser de fram emot ljusningar vid horisonten, med bara några veckor kvar till första advent.I teknikvärlden pratar de om den pågående utvecklingen av användarvänliga AI-verktyg som kombinerar sökmotorer med andra tjänster. De nämner att man nu kan söka på nätet med ChatGPT och att Meta försöker skapa en tjänst liknande Googles Notebook, men med öppen källkod. Dessutom diskuterar de Perplexity, som kombinerar sökningar i egna dokument med webbsökningar. Samtalet tar en udda vändning när de funderar på framtiden med 3D-skrivna hus av jord och möjligheten att teleportera dofter. De nämner också att OpenAI har köpt domänen chat.com för 15,5 miljoner dollar. Hans och Patrik konstaterar att smarta glasögon fortfarande är på tapeten, med diskussioner om deras påverkan på klassrumsmiljön och Apples nya interna studie om att bygga smarta glasögon. I skoldebatten diskuterar de konsekvenserna av att betygssystemet och nationella prov görs om, samt den alarmerande bristen på digital kompetens hos unga. De tar också upp den rasande kritiken mot digitala prov och delar intryck från USA om föräldraengagemang och elever som byter klass varje år. Även denna vecka är sig allt likt då samtalet handlar om skola, digitalisering och lite annat.
/episode/index/show/skolspanarna/id/33898972
info_outline
Avsnitt 386 - Postapokalyptiskt lärande
11/06/2024
Avsnitt 386 - Postapokalyptiskt lärande
I det 386:e avsnittet återförenas Skolspanar-trion återigen. Hans och Patrik blir inledningsvis nostalgiska över en processor. Det pratas även om stenciler, svårigheten med fortbildning, hur SVT granskar ditt flöde, AI från ett annat håll och hur man kan låta eleverna prompta. De blickar framåt och försöker reda ut om den digitala framtiden är ljus eller bara skrämmande. En av huvudspaningarna utgår från ett par artiklar om den apokalyptiska läxan och om det postapokalyptiska lärandet. Kortfattat handlar det om hur AI har och kommer förändra skolan när det bland annat handlar om läxor men även mer traditionella utbildningsmetoder. Förutom detta hinner de även prata om vägen in i läraryrket samt brister i lärarutbildningen. Trots att alla tre är på plats är det mesta sig likt då samtalet handlar om skola, digitalisering och lite annat.
/episode/index/show/skolspanarna/id/33773677
info_outline
Avsnitt 385 - Lösningen på alla problem?
10/23/2024
Avsnitt 385 - Lösningen på alla problem?
I avsnitt 385 diskuterar Hans och Patrik en rad aktuella ämnen inom utbildning och teknologi. De börjar med att analysera regeringens nya reform av friskolesystemet och dess potentiella effekter. Sedean dyker de som så många gånger förr in i AI-världen och pratar om tjänster, som Brain.fm, verkligen är värda pengarna eller bara är hype. De utforskar också en del olika AI-verktyg för bildgenerering som kan användas i undervisningen. Avsnittets titel denna vecka passar in på många saker denna vecka, som till exempel snacket om AI i framtidens skola. Är den lösningen på alla problem eller skapar den bara nya problem? Den avslutande delen av avsnittet handlar om skärmtid och om huruvida mobilförbudet är lösningen på alla problem? Denna vecka är det de stora frågorna som diskuteras men det mesta är sig ändå likt då det trots allt bjuds på ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
/episode/index/show/skolspanarna/id/33566272
info_outline
Avsnitt 384 - Brus
10/16/2024
Avsnitt 384 - Brus
I det förhoppningsvis brusningsfria 384:e avsnittet inleder de båda pedagogerna med att prata om svenskarna och internet. De förundras även över att kändisar går på digitala kedjebrev samt blir lätt nostalgiska över digitala tidslinjer. Trots att de pratar om att folk inte gillar när man nämner AI så nämner jag här att det pratas en hel del om AI. Johan får även bita sig i tungan när Hans öppnar Pandoras ask i form av Magister Nordströms nya reklam. Avsnittets titel bottnar i det faktum att brus kan vara bra för ADHD på samma sätt som värme tydligen är skadligt för inlärning. Förutom detta jublar de båda över att F-betyget verkar vara på väg bort. När det gäller verktygstips pratas det Notebook LM. Även denna vecka är det mesta sig likt då samtalet handlar om skola, digitalisering och lite annat.
/episode/index/show/skolspanarna/id/33447392
info_outline
Avsnitt 383 - Jobba med film
10/02/2024
Avsnitt 383 - Jobba med film
I det 383:e avsnittet byter de båda pedagogerna perspektiv från förra veckan. Då handlade det om att titta på film nu ligger fokus på att skapa och jobba med film i klassrummet. Men först ställer de sig själva ett par frågor. Går det att fixa det som är trasigt med sociala medier? Vad är desinformation egentligen? Kan man göra en policy med ChatGPT? Måste man läsa hela boken? Duckar lärare för känsliga ämnen? Som vanligt utlovas inga tydliga svar. Förutom dessa frågor hinner de även gå igenom den årliga listan över de 100 bästa digitala verktygen för inlärning. När det sen kommer till filmen pratas det om film i läroplanen, elevfilmer, film som bedömning, flippad film och givetvis lite tips på lämpliga filmskaparverktyg. Även denna vecka blir det ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
/episode/index/show/skolspanarna/id/33184887
info_outline
Avsnitt 382 - Titta på film
09/25/2024
Avsnitt 382 - Titta på film
I det 382:a popcorn-doftande avsnittet är den minsta gemensamma nämnaren just att titta på film. Men innan de båda pedagogerna kryper upp i filmfåtöljen så bjuds det på ett inledande nyhetssvep där de avhandlar Apple Glowtime, självrättande AI, 123Apps-nyheter, betalinslag i Audacity, Deepfake-skydd i Youtube och lärarlösa klassrum. Innan filmen rullar igång djupdyker de även i skoldebatten och fångar upp ett par inlägg angående skärmtid, trygghet och studiero. Filmsnacket handlar om trender, fulströmmat, spelfilmens död, Skolbio, rättigheter och bjussiga Netflix. Som du säkert förstår är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
/episode/index/show/skolspanarna/id/33123367
info_outline
Avsnitt 381 - Metaforiskt talat
09/18/2024
Avsnitt 381 - Metaforiskt talat
I det 381:a avsnittet pratar de båda pedagogerna i metaforer. Det målande språket handlar inledningsvis denna vecka om pappersböcker, främlingsförnedring, digitala nationella prov, desinformation, Musk och den mörka skogen. Det bjuds även på ett verktygssnack med AI-fokus. Huvudfokus ligger dock på de problem skolan står inför när det handlar om att införa AI i skolan. Det kan röra sig om alltifrån investeringar till bristen på utbildning. Bildspråket till trots är det mesta sig likt även denna vecka då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
/episode/index/show/skolspanarna/id/33070907
info_outline
Avsnitt 380 - Nattugglor och Räk-Jesus
09/11/2024
Avsnitt 380 - Nattugglor och Räk-Jesus
I avsnitt 380 bjuder Hans och Patrik på ett gäng snabba tips samt diskuterar trender på nätet och i den digitala skolvärlden. Samtalet rör sig kring ämnen såsom nattugglor, Skolverkets erkännande, PISA, Räk-Jesus, Zombie-internet, AIs A- och B-lag, lärarbristen, AI-utbildning, ChatGPT bland elever, RISE och Goblin Tools. Även denna vecka är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
/episode/index/show/skolspanarna/id/32971227
info_outline
Avsnitt 379 - Det nya nyåret
09/04/2024
Avsnitt 379 - Det nya nyåret
I det 379:e och tillika terminens första avsnitt är de båda pedagogerna tillbaka vid mikrofonerna i vad som nästan känns som om ett nytt år. Trots att det faktiskt är ett nytt läsår är det mesta sig likt då det pratas alltifrån AI-musik, skärmtid, skolplattformar, F-betyg, terminsstart, mobilförbud, lagar, regler och en del tekniktips. Så för den som lyssnat tidigare är det inga nyheter i formatet då det som vanligt bjuds på ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
/episode/index/show/skolspanarna/id/32873302
info_outline
Avsnitt 378 - Sommarbonus: AI och kreativitet
06/26/2024
Avsnitt 378 - Sommarbonus: AI och kreativitet
I avsnitt 378 bjuds alla lyssnare på en sommarbonus med fokus på AI och kreativitet. Avsnittet är inspelat i GoTo10s studio i LKPG efter Internetstiftelsens event: AI och kreativitet - En eftermiddag om AI för lärande i skola och utbildning. De båda pedagogerna försöker sammanfatta och smälta alla upplevelser från dagen och det sätter prägel på hela avsnittet. Det pratas givetvis AI-verktyg men även mer filosofiska tankar kring AI och framtiden. För den som missade eventen kan man hitta en länk till det i länklistan på . Trots att sommarlovet är nära så är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
/episode/index/show/skolspanarna/id/31805597
info_outline
Avsnitt 377 - Sommartrådar
06/12/2024
Avsnitt 377 - Sommartrådar
I vårterminens sista avsnitt sammanstrålar de tre Skolspanarna en varm sommardag för att avsluta podcast-läsåret. Årets sommarspecial hålls ihop av löst flätade trådar. VR, betygssnack och skolans digitalisering får ses som de fortfarande lösa trådarna medan Skolspanarna anser sig knutit ihop Google vs Microsoft-trådarna. Dock ser de alla tre den mobilfria skolan som ett kommande trassel. För att knyta ihop allt avslutas även denna termin med lite listor. Det som innan var 5 av 10 är nu 3 av 6. Patrik får fundera kring vilka personer han helst skulle vilja prata skola med i sommar. Hans får välja ut de verktyg han tror han kommer ha största användning för i sommar. Johan får försöka leva sig in i vilka klassiska skivinspelningar han helst skulle vilja varit med om. Även om det är en sommarspecial är det mesta sig likt då det blir ett trepartssamtal om skola, digitalisering och lite annat.
/episode/index/show/skolspanarna/id/31678402
info_outline
Avsnitt 376 - “AI i Fokus: Sarkasm och etik
06/05/2024
Avsnitt 376 - “AI i Fokus: Sarkasm och etik
I det 376:e avsnittet pratar Hans och Patrik en hel del om AI. Det blir både AI-sarkasm och AI-etik men också större frågor såsom hur AI kommer förändra vårt sätt att söka samt hur AI kommer påverka media och dess kreativitet. De undrar även vad som är så speciellt GPT 4o? Förutom AI pratar de även om varför flickor får bättre betyg än killar, outbildade lärare och att norska barn mår bättre av en mobilfri skola. Trots att terminen börjar gå mot sitt slut är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
/episode/index/show/skolspanarna/id/31594677
info_outline
Avsnitt 375 - AI-Feeling
05/29/2024
Avsnitt 375 - AI-Feeling
I det 375:e avsnittet drabbas de båda pedagogerna av AI-feeling. Det snackas skumma AI-röster, Musks Tesla-AI, Chat GPT 4, Copilot, Gemini och en hel del annat AI-relaterat. Johan chockar Hans med hans nya syn på Microsoft och Edge. Förutom det digitala pratas det även om uthållighets- och trötthetskrisen i svensk skola. Utifrån alarmerande rapporter pratas det om minskad uthållighet, dåliga vanor och att skolans jakt på det lustfyllda lärandet leder till fel fokus. Även denna vecka är det mesta sig likt då det bjuds på ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
/episode/index/show/skolspanarna/id/31491682