Avsnitt 80. Plågsam avrättningsmetod, glycin och uppmärksammad studie om protein
Release Date: 03/06/2024
Frisk utan flum-podden
I det här avsnittet dyker vi ner i en av de senaste hälsotrenderna - att omväxlande andas syrefattig och syrerik luft i syfte att förbättra sin hälsa. Vi ställer oss frågande till vad effekterna på lång sikt, om det finns några negativa biverkningar och om detta är något som friska personer verkligen ska hålla på med. Att det skulle ha så kraftfulla positiva effekter som man kan läsa om har vi svårt att bekräfta från forskningen på området. Vi svarar även på en lyssnarfråga om frossa vid långvarig ansträngning. Trevlig lyssning! ...
info_outline Avsnitt 84. Nobelpris, bastubad och moj som stabiliserar vatten och lymfsystemFrisk utan flum-podden
I det här avsnittet tar vi upp några lyssnarfrågor. En handlar om den mystiska Mojen som sägs göra vatten man dricker mer stabilt och mer hälsosamt och vara extra bra när man rensar sitt lymfsystem. Den andra frågan handlar om effekter av bastubad och vi går igenom några forskningssammanställningar på området. Självklart blir det också lite snack om årets Nobelpris i fysiologi eller medicin som tilldelas två amerikanska forskare, Victor Ambros och Gary Ruvkun, för en grundläggande upptäckt för hur geners aktivitet regleras. Trevlig...
info_outline Avsnitt 83. Ofrivillig viktuppgång, hälsomärkning av mat och förvirrande frågespaltFrisk utan flum-podden
Välkomna till en ny hösttermin med Frisk utan flum-podden! Jessica har hållit sig framme i media och berättar om inspelningen av Forskarna som finns på SVTPlay och URPlay. Vi svarar på en lyssnarfråga om ofrivillig viktuppgång och vad det kan bero på och en annan fråga om Nutri-score som är ett sätt att märka livsmedel och som används i flera europeiska länder. En lyssnare delar med sig av en reflektion kring en fråga i en frågespalt som han läst och vi resonerar kring svaret. Länkar finns som vanligt på:
info_outline Avsnitt 82. Sommarkänsla, vätevatten, ätfönster och blodtryck under träningFrisk utan flum-podden
Maria har varit med på radio igen, denna gång var ämnet vätevatten och vi pratar om ifall det är något man bör satsa på i sin hälsorutin. Vi tar också upp en lyssnarfråga om ätfönster, och diskuterar en studie som visat att hundägare med typ 2 diabetes inte är friskare än icke-hundägare med typ 2 diabetes. Dessutom blir det ett reportage från löpspåret där vi gör några tester för att se vad som händer med blodtrycket under träning och under olika typer av träning, både statisk och dynamisk. Länkar finns som vanligt på:
info_outline Avsnitt 81. Fysisk aktivitet i kubik – i värme, vid sorg och för minskad risk för typ 1 diabetes – och laserbehandling mot ledsmärtaFrisk utan flum-podden
Efter en ofrivillig paus är vi tillbaka med avsnitt 81 av Frisk utan flum-podden! Jessica har tagit sig an Stockholm maraton och Maria har tipsat om återhämtningsstrategier på radio. Vi tar upp några nya publikationer kring aktivitetsnivån hos världens befolkning och en studie om barns rörelse och risken för typ 1 diabetes. Dessutom svarar vi på lyssnarfrågor om träning och sorg och om laserbehandling är effektivt vid knäartros. Länkar finns som vanligt på:
info_outline Avsnitt 80. Plågsam avrättningsmetod, glycin och uppmärksammad studie om proteinFrisk utan flum-podden
Vi diskuterar en utdragen avrättningsmetod som nyligen användes i USA där kvävgas användes som avrättningsmetod. Ur ett respirationsfysiologiskt perspektiv tycker vi det låter jättekonstigt att man skulle bli medvetslös inom några sekunder av att andas in en inert gas, och det visade sig att det inte blev så heller....... Vi svarar också på några lyssnarfrågor och diskuterar en forskningsstudie kring proteinintag som fick en del uppmärksamhet i dagspressen för ett tag sedan. Länkar finns som vanligt på:
info_outline Avsnitt 79. Bubbel, vinterbad och självätandeFrisk utan flum-podden
Maria har samarbetat med ChatGPT för att ta reda på om, och i så fall varför, man blir mer onykter snabbare om man dricker mousserande vin jämfört med vanligt vin. Eftersom det är vinter och kallbadstider dyker vi ner i vad som händer när man blir kall och om det är rimligt att tro att det är positivt ur hälsosynpunkt att frysa. Vi svarar också på en lyssnarfråga om autofagi och om det finns någon koppling mellan autofagi och hälsofördelar vid fasta och Maria följer upp diskussionen om penisbenet från förra avsnittet. Länkar finns...
info_outline Avsnitt 78. Julefrid och NAD för att bromsa åldrandetFrisk utan flum-podden
God Jul och välkomna till avsnitt 78 av Frisk utan flum-podden som är fyllt av lyssnarfrågor. Vi börjar med att prata om ad molekylen NAD är och vad den gör i cellerna. Har den till och med magiska egenskaper? Sen blir det fortsatt prat om energi och näring, vi får ett fint meddelande från en lyssnare och Jessica berättar om en artikel om par och träning som hon blivit intevjuad kring. Länkar finns som vanligt på:
info_outline Avsnitt 77. Nobelpris, robotlöpning och bortklippta kommentarerFrisk utan flum-podden
Vi dyker ner i årets Nobelpris i fysiologi eller medicin där pristagarna belönas för sina upptäckter som blev avgörande för att kunna utveckla effektiva mRNA-vaccin. Maria har hittat en artikel från Dagens Nyheter om en ny robotdräkt som gör att man kan springa snabbare, kan det vara nåt att ha? Vi tipsar om ett nytt program på SVT Play där Maria skulle varit med, men hon verkar ha blivit bortklippt! Vad sa hon egentligen på den där inspelningen? Länkar finns som vanligt på:
info_outline Avsnitt 76. Bromsa åldrandet, träning för blodtrycket och vätevatten för optimal hälsaFrisk utan flum-podden
I det här avsnittet tar vi upp professorn Frank Hus råd kring mat och livsstil som sägs kunna förlänga livet med minst tio år - kan det stämma? Vi pratar också om en stor metaanalys kring träning och blodtryckssänkning, vilken träning ger bäst resultat? Lyssnarfrågan handlar om vätevatten - är det lösningen på dina hälsoproblem? Länkar finns som vanligt på:
info_outlineVi diskuterar en utdragen avrättningsmetod som nyligen användes i USA där kvävgas användes som avrättningsmetod. Ur ett respirationsfysiologiskt perspektiv tycker vi det låter jättekonstigt att man skulle bli medvetslös inom några sekunder av att andas in en inert gas, och det visade sig att det inte blev så heller....... Vi svarar också på några lyssnarfrågor och diskuterar en forskningsstudie kring proteinintag som fick en del uppmärksamhet i dagspressen för ett tag sedan.
Länkar finns som vanligt på: https://www.fortasana.se/fortasanabloggen/