loader from loading.io

Bestaat de IT-afdeling straks nog wel? Vijf ontwikkelingen die op het tegendeel wijzen.

DiVetro Lente podcast

Release Date: 05/02/2019

Samen business & IT versneld transformeren met Anton Dijkhuis show art Samen business & IT versneld transformeren met Anton Dijkhuis

DiVetro Lente podcast

In deze aflevering ga ik met Anton Dijkhuis van IT’s Teamwork in gesprek over zijn visie op digitale transformatie, regie en het automatiseren van de digitale transformatie. IT’s Teamwork heeft in de vorm van de BusinessITScan® een online self service tool gemaakt om als klant het vertrekpunt en richting van de digitale transformatie zelf te bepalen. Zeker nu zijn dit soort digitale, contactloze methoden cruciaal. Het vergt toch een bijzondere ondernemer om zijn eigen werk weg te automatiseren! 

info_outline
De GGZ op de Divan met Gloria Gribling show art De GGZ op de Divan met Gloria Gribling

DiVetro Lente podcast

In dit bijzondere interview met Gloria Gribling, directeur behandelzaken bij GGz Breburg gaat het over innoveren in een bijzondere sector.

info_outline
De wereld verbeteren met AI met Marijn Markus show art De wereld verbeteren met AI met Marijn Markus

DiVetro Lente podcast

Het werk dat onze interview-gast Marijn Markus graag doet met data, visualisatie en kunstmatige intelligentie is enorm belangrijk geworden in onze samenleving. Termen als 'data science' en 'machine learning' zijn heel erg actueel, maar wat hebben we een nou aan? Voor Marijn is het vooral belangrijk dat we zinnige toepassingen hebben voor de techniek en dat de zin van de onzin gescheiden wordt bij het ontwikkelen van betere oplossingen.

info_outline
De ontwikkeling van softwareontwikkeling: interview Alten Nederland show art De ontwikkeling van softwareontwikkeling: interview Alten Nederland

DiVetro Lente podcast

"Developers, developers, developers!" riep Steve Ballmer, en hij had gelijk. De wereld draait niet meer zonder software, en veel van die software wordt gemaakt door ontwikkelaars (developers) bij bedrijven zoals Alten Nederland. In dit interview verkennen we de ontwikkeling van softwareontwikkeling anno 2019.  en van vertellen over hoe de dienstverlening van Alten als softwareontwikkelaar steeds verandert. Het bedrijf is groot geworden met de zgn. 'embedded software' op grote machines van bijvoorbeeld ASML. tegenwoordig doen ze naast embedded software en de meer herkenbare...

info_outline
ICT Sourcing met Norman Martijnse show art ICT Sourcing met Norman Martijnse

DiVetro Lente podcast

In dit bijzondere interview spreken we met Norman Martijnse, voorzitter van de vakvereniging Sourcing Nederland en Manager contract- en leveranciersmanagement IV bij de politie. 

info_outline
De data-gedreven toekomst met Rogier Kamer van Digital Power show art De data-gedreven toekomst met Rogier Kamer van Digital Power

DiVetro Lente podcast

In het prille begin van deze podcast had ik een fascinerend gesprek met Rogier Kamer van Digital Power. Het begon als interview, maar werd gaandeweg een diepgaand vergelijk over de digitalisering van de samenleving en wat dit doet met bedrijven en mensen. Het is me een genoegen om de opname van iets meer dan een uur nu alsnog integraal te publiceren. Mocht dit 'long form' interview een succes zijn, dan gaan we er daar meer van maken!

info_outline
Een robot in bed! Interview over de innovatieve slaaprobots van Somnox. show art Een robot in bed! Interview over de innovatieve slaaprobots van Somnox.

DiVetro Lente podcast

Slaapproblemen zijn erg herkenbaar voor veel mensen, en Julian Jachtenberg van Somnox heeft een heel innovatieve oplossing: een slaaprobot. Maar wat doet een slaaprobot in je bed? 

info_outline
Even oefenen! show art Even oefenen!

DiVetro Lente podcast

We eindigden de vorige podcast met de uitspraak 'techies trainen niet'. Nu zijn er gelukkig uitzonderingen. DiVetro heeft een format ontwikkeld om met een groep ICT’ers een simulatie te doen waarin nieuwe of bestaande processen worden geoefend. Dit hebben we nu herhaaldelijk succesvol toegepast in de praktijk, en het levert altijd geweldig resultaat op!

info_outline
Techies trainen niet show art Techies trainen niet

DiVetro Lente podcast

Wat gebeurde er toen ik Andreas Ekström sprak over zijn geweldige vaardigheden als publiek spreker? En wat maakte dat los over het vakgebied ICT? Luister 'Techies trainen niet'!

info_outline
Een bijzonder innovatielab show art Een bijzonder innovatielab

DiVetro Lente podcast

Welkom bij de DiVetro Lente podcast. Afgelopen vrijdag waren we met een paar collega’s op bezoek in een innovatielab voor de zorg. Het Innovatiecentrum van ’s Heeren Loo in Apeldoorn om precies te zijn. Ik was diep onder de indruk van hun geweldige werk – en van de vele virtual-reality brillen, gigantische beeldschermen en krachtige computers. En ondanks al deze technologische snufjes werd ik toch nog het meest geraakt door… een bus met scheerschuim! Hoe dat kwam? Dat vertellen we je in deze podcast

info_outline
 
More Episodes

De IT-afdeling als thuishonk van de technisch onderlegde medewerkers is aan het verdwijnen. Ergens is dat wel jammer. Straks is er geen plek meer in het pand waar ik ongegeneerd mijn Star Wars t-shirts kan dragen. Anderzijds is het niet meer dan natuurlijk dat de jongens en meisjes van de automatisering vroeg of laat zelf weg-geautomatiseerd worden. Klinkt dit als science fiction? Wel... in deze podcast bespreken we een aantal ontwikkelingen die toch in die richting wijzen.

1. Sourcing plaatst IT'ers buiten de organisatie.

Organisaties betrekken hun IT steeds vaker buiten de deur via outsourcing. Hierdoor plaatsen ze IT'ers, de echte techneuten van de organisatie, buiten de eigen organisatie. In plaats daarvan hebben organisaties mensen zoals inkopers, leveranciersmanagers en servicemanagers die de regie over de interne en externe medewerkers en projecten voor IT-ontwikkeling en IT-beheer voeren.

Deze tendens naar sourcing is het resultaat van een aantal factoren. Enerzijds woedt er binnen de IT een hevige strijd om talent waar de meeste organisaties niet in mee kunnen. Veel techneuten werken voor gespecialiseerde IT-bedrijven of als zelfstandige en piekeren er niet over om bij een traditionele IT-afdeling te gaan werken. De meeste organisaties die zelf geen IT-bedrijf zijn, zijn aangewezen op de markt voor hun IT-dienstverlening omdat ze met geen mogelijkheid zelf de mensen in dienst kunnen houden.

Anderzijds kopen organisaties via sourcing een stukje flexibiliteit. Organisaties hoeven immers niet langer zelf alle mensen en middelen paraat te hebben om mee te gaan in de vele, snelle ontwikkelingen in de IT. Mensen en middelen gaan over naar de dienstverlener, die deze veel beter in kan zetten omdat ze als dienstverlener schaalvoordeel hebben en veel meer gespecialiseerd zijn te specialiseren dan enige klant. Zo kunnen externe IT-dienstverleners hun klanten optimaal bedienen.

IT-sourcing is een vak apart. IT is steeds meer bedrijfskritisch en daarom is het maken van de juiste keuze erg belangrijk. Het zelf blijven doen is vaak geen optie meer.

2. De IT-afdeling verhuist naar de cloud.

 

Steeds meer IT verhuist naar de cloud. Hierdoor verhuist ook het onderhoudswerk en de IT-afdelingen naar de cloud.

Cloudproviders kunnen het ‘echte’ IT-werk steeds beter automatiseren. In feite is dit een bijzondere vorm van sourcing, waarbij bepaalde functionaliteit wordt ingekocht in plaats van dezelfde spullen en applicaties door iemand anders te laten beheren.

De functionaliteit die men uit de cloud betrekt, zoals bijvoorbeeld het chatten met collega’s of het inroosteren van diensten, is vrij eenvoudig te beheren. Organisaties hoeven niet meer na te denken over de servers, updates, databases en andere ondersteunende middelen.

Hier tegenover staat dat cloudsoftware vaak moeilijker aan te passen is dan traditionele bedrijfsapplicaties. De cloud biedt meer flexibiliteit met op- en afschalen maar minder flexibiliteit met het aanpassen van de standaard mogelijkheden van de software.

We zien nu dat er tussen clouddiensten een nieuw ecosysteem ontstaat met plug-ins en koppelingen die verschillende clouddiensten aan elkaar knopen. Ook hier is relatief weinig beheer en ondersteuning op nodig. Afdelingen van grote organisaties kunnen ook steeds meer vanuit een eigen budget IT-functionaliteit inkopen, in plaats van dat centraal te doen. Dus ook hier zien we dat de functie van de IT-afdeling verdwijnt.

 

3. Low Code vergemakkelijkt ontwikkeling en koppeling van bedrijfsapplicaties.

Een derde, meer technologische, ontwikkeling die de traditionele IT-afdeling onder druk zet is Low Code. De ontwikkeling en het onderhoud van  bedrijfsapplicaties en koppelingen worden namelijk steeds makkelijker dankzij Low Code.

De ontwikkeling van low-code platforms zoals Mendix en Betty Blocks maakt het gemakkelijk om data en bedrijfsregels bij elkaar te brengen in een applicatie zonder complexe programmeertalen. Zo gemakkelijk dat een beetje technisch onderlegde eindgebruiker een heel eind komt.

Dit betekent dat zelfs minder technische bedrijven die naast hun kernactiviteit ook applicaties ontwikkelen steeds meer kunnen doen zonder een eigen IT-afdeling. Organisatieonderdelen worden dankzij low-code zelf in staat gesteld om geschikte software in elkaar te zetten, al dan niet met hulp van een implementatiepartij. Een ander voordeel van low-code is dat de ontwikkeling veel minder lang duurt dan het maken van een volledige applicatie met programmeurs en vaak ook minder lang dan een heel selectietraject voor een pakket.

4. AIOps verbetert de kwaliteit van de externe dienstverlening.

AIOps is een portmanteau van artificial intelligence en operations. Ontwikkelingen op het gebied van big data en machine learning stellen externe dienstverleners steeds meer in staat om de werkzaamheden van interne IT-afdelingen over te nemen en de kwaliteit ervan te verbeteren.

AIOps stelt externe dienstverleners immers in staat om heel goed te voorspellen waar onderhoud en ondersteuning nodig zijn en ze kunnen hier handig, snel en goedkoop op inspelen. Dankzij AIOps kan de kwaliteit van de dienstverlening van een professionele partij veel beter worden dan wat een organisatie met een eigen IT-afdeling kan bewerkstelligen.

Door AIOps wordt sourcing een nóg aantrekkelijkere optie voor organisaties. Een interne IT-afdeling heeft in tegenstelling tot grote IT-dienstverleners immers veel minder de beschikking over grote hoeveelheden data en kennis over machine learning en visualisatie.

5. Agile werken zorgt voor snelheid en innovatie.

De vijfde factor die de traditionele IT-afdeling onder druk zet is de verspreiding van het Agile gedachtengoed. Steeds meer organisaties pakken hun eigen verandering anders aan dan vroeger. Agile werken was juist iets van IT'ers. Nu zie je dat ook banken, verzekeraars en zelfs overheidsorganen agile gaan werken.

In plaats van af en toe een reorganisatie door te voeren en daartussen redelijk stabiele situaties te creëren, is een agile organisatie constant in beweging. Er worden voortdurend slimme, kleinschalige puntoplossingen ingezet in plaats van grote, centraal beheerde infrastructuur en applicaties.

Een team of afdeling in een Agile organisatie is qua techniek ook steeds meer zelfsturend en zelfvoorzienend. In dit soort agile organisaties is een interne IT-afdeling, als die er nog is, vaak de remmende factor voor innovatie. En dat is niet zo gek.

Heel lang was het zo dat de IT-afdeling de digitale omgeving opbouwde en beheerde. Stabiliteit, voorspelbaarheid en zekerheid waren heel belangrijk. Verandering was dus iets dat heel langzaam, voorzichtig en met mondjesmaat werd uitgevoerd door de IT-afdeling. Alle stappen in het change management proces (verzoek, een uitgebreide analyse, goedkeuring, plannen, ontwerp, bouw, implementatie, controle en goedkeuring) waren gericht op het in stand houden van de omgeving zoals die ooit bedacht was. Niet bepaald agile dus.

Sommige dienstverleners lijden ook nog aan dit syndroom. Zulke dienstverleners kun je herkennen aan het aanvraagformulier voor wijzigingen dat naar de servicedesk gestuurd moet worden. Hier zit een beetje product owner niet op te wachten! Geen wonder dat in agile organisaties allerlei teams zelf het heft in handen nemen en ervoor zorgen dat ze de beschikking hebben over de IT-functionaliteit die voor hun het meest belangrijk is, zonder tussenkomst van de nee-afdeling... Ik bedoel de IT-afdeling.

Wordt alle IT extern geplaatst?

Wat blijft er dan over? Het is onontbeerlijk dat een organisatie een paar cuciale diensten centraal beheert om haar verantwoordelijkheid te nemen in het maatschappelijk verkeer. Wat de IT betreft zijn dit het identiteitsbeheer, met inloggegevens en dergelijke, het informatiemanagement (inclusief data governance en security) en het voorzien van medewerkers van veilige, kwalitatief goede apparatuur en netwerkverbindingen op hun werkplek, waar dat ook moge zijn.