loader from loading.io

Acko fortsätter som Socialutskottets ordförande i Riksdagen tack vare rätt stroke-rehab

Diagnoser på djupet - Neuropodden

Release Date: 11/26/2019

"Stroke? Jag?"

Diagnoser på djupet - Neuropodden

Maja Havbring var 44 år när hon drabbades av en stroke. En händelse som innebar att hela livet förändrades. Inte bara för henne, även hennes närstående tvingades förhålla sig till en ny verklighet. Möt Maja, Örn och Seija Havbring och hör om hur livet tog en ny väg. Som inte bara var av ondo.

info_outline
Överlevaren Daniel Bergström show art Överlevaren Daniel Bergström

Diagnoser på djupet - Neuropodden

När Daniel Bergström var 15 år fick han ett nytt hjärta. I dag är han 45 år. Dessutom har han stomi, kronisk njursvikt och han lider av sjukdomen Beckers muskeldystrofi. Trots det komponerar han musik, tar sig förbi till synes oöverstigliga hinder och han har en stor livslust. Lyssna på överlevaren Daniel Bergström.

info_outline
"De fick tejpa upp så jag kunde titta med båda ögonen"

Diagnoser på djupet - Neuropodden

Lena Bergsten drabbades av GBS, en ovanlig form av polyneuropati. På några timmar gick hon från fullt frisk till att bli helförlamad, kroppens organ slutade att fungera. Lena räddades till livet men när hon vaknade upp, fullt medveten, kunde hon bara blinka med ena ögonlocket. Sedan dess har mycket hänt och Lena Bergsten, hennes dotter, hennes väninna och hennes neurolog, berättar om hur Lenas liv i dag ser ut. 

info_outline
"Jag hade lite svårt att ta in det" - Louise Hoffsten med familj

Diagnoser på djupet - Neuropodden

När en av Sveriges mest välkända artister, Louise Hoffsten, diagnostiserades med MS drabbades hon av en kris. Men inte bara hon påverkades. Hennes man och son har också berörts. I poddserien Diagnoser på djupet möter vi flera med erfarenheter av hur det är att leva med en neurologisk diagnos.  Diagnoser på djupet är en podd från Neuro. Produktion: Alfred Skogberg. Med stöd från Postkodlotteriet.

info_outline
Diagnoser på djupet - trailer show art Diagnoser på djupet - trailer

Diagnoser på djupet - Neuropodden

info_outline
Därför är Svenska MS-registret viktigt för vården - professor Jan Hillert registerhållare show art Därför är Svenska MS-registret viktigt för vården - professor Jan Hillert registerhållare

Diagnoser på djupet - Neuropodden

Av de 22 000 patienterna med den neurologiska diagnosen multipel skleros i Sverige, ingår hela 18 000 med data i det unika svenska MS-registret.

info_outline
Effektiv migränbehandling blockerar signalsubstansen CGRP - utvecklad av Lars Edvinsson show art Effektiv migränbehandling blockerar signalsubstansen CGRP - utvecklad av Lars Edvinsson

Diagnoser på djupet - Neuropodden

Professor Lars Edvinsson är överläkare och forskare och verksam på både universitetssjukhuset i Lund och vid Rikshospitalet i Köpenhamn. För drygt 30 år sedan började han utveckla en molekyl mot migrän och den har nu blivit ett läkemedel som också förskrivs i Sverige. På stora migrän- och huvudvärksseminarier i Tyskland och USA har internationella kollegor tyckt att hans forskningsresultat skulle vara väl värd en Nobelprisnominering.

info_outline
Hjärnkirurgi mot epilepsi – del 3 - Hör Rut 2.0 om sitt nya liv efter hjärnoperationen show art Hjärnkirurgi mot epilepsi – del 3 - Hör Rut 2.0 om sitt nya liv efter hjärnoperationen

Diagnoser på djupet - Neuropodden

-Det här är mitt nya jag. Jag har genom hjärnkirurgin mot min epilepsi blivit uppgraderad från Rut 1.0 till Rut 2.0 och fått helt nya möjligheter i livet utan rädslan att aldrig veta när nästa epileptiska anfall ska komma, säger språkläraren Rut Bjerhagen.

info_outline
Acko fortsätter som Socialutskottets ordförande i Riksdagen tack vare rätt stroke-rehab show art Acko fortsätter som Socialutskottets ordförande i Riksdagen tack vare rätt stroke-rehab

Diagnoser på djupet - Neuropodden

Acko Ankarberg Johansson är ordförande för riksdagens socialutskott, som hanterar hälso- och sjukvårdsfrågorna. Inom loppet av en vecka fick två stroke. Men tack vare professionell vård och rehabilitering av riktiga stroketeam var hon redan tillbaka i riksdagsjobbet efter bara några månader.

info_outline
Hjärnkirurgi mot epilepsi - Del 2 - Rut ska genomgå en hjärnoperation och vill bidra till kunskap show art Hjärnkirurgi mot epilepsi - Del 2 - Rut ska genomgå en hjärnoperation och vill bidra till kunskap

Diagnoser på djupet - Neuropodden

Rut Bjerhagen är språklärare, medlem i Neuro och har den neurologiska diagnosen epilepsi sedan barndomen. Hon är en av de personer som nu har genomgått den omfattande utredningen för att se om en kirurgisk behandling är möjlig och nu står hon på tur för att få genomgå en hjärnoperation. Hör hennes om hennes tankar kring detta. För medlemskap i förbundet Neuro, som samlar närstående och patienter med olika neurologiska diagnoser: www.neuro.se. En podcast av Håkan Sjunnesson NeuroMedia fö

info_outline
 
More Episodes

Acko Ankarberg Johansson utnämndes för ett år sedan till ordförande för riksdagens socialutskott, som hanterar för oss alla viktiga frågor inom hälso- och sjukvård och vår välfärd. För ett år sedan fick hon dessvärre ofrivillig insyn i vården, när hon inom loppet av en vecka fick två stroke. Men tack vare professionell vård och rehabilitering av riktiga stroketeam var hon redan tillbaka i riksdagsjobbet efter bara några månader. Hon lyfter, precis som Neuros medlemmar i Neurorapporten 2019, att rehabiliteringen är viktig för individens framtid.

Då och då hörs riksdagsledamoten Acko Ankarberg Johanssons småländska dialekt i TV och radio när hon svarar på medias frågor. Hon har många års erfarenhet av politiskt arbete både på riksplan och dessförinnan i sin uppväxtkommun Jönköping.

Hennes gång är åter stabil när hon vant rör sig uppåt i Riksdagshusets vindlande korridorer i huvudstaden. Utåt märker man inte att hon haft två stroke, hjärninfarkter i höstas och dessutom några TIA-attacker under våren. Men inombords kämpar hon för att hantera de växlande situationer hon hamnar i och alla möten med människor.

– Jag har nu också diagnosticerats med hjärntrötthet och det innebär att jag har behövt hjälp med rehabilitering för att klara ut livet, säger Acko Ankarberg Johansson. Två dagar i veckan har hon varit dagpatient på Rehabmedicinska kliniken vid Ryhovs sjukhus under en period.

– Det har hjälpt mig ofantligt mycket! Arbetsterapeut, fysioterapeut, kurator och läkare har tillsammans gett mig verktyg för att klara hjärntröttheten på ett uthärdligt sätt. Mitt liv innebär idag många kognitiva begränsningar jämfört med tidigare men tack vare de rehabmedicinska insatserna har jag fått strategier som hjälper mig varje dag, säger Acko.

Mer om förbundets Neuros arbete och för att bli medlem och bidra till den neurologiska forskningen: www.neuro.se

Det här är en episod av Neuropodden, en podcast om att leva med en neurologisk diagnos, i det här fallet stroke. Producent Håkan Sjunnesson, Neuro

Läs artikeln på: https://neuro.se/artiklar/diagnos/riksdagsledamot-trots-stroke/