loader from loading.io

Att åldras med Parkinsons sjukdom och bästa boendemiljön - Neuro stödjer Susanne Iwarssons forskning

Diagnoser på djupet - Neuropodden

Release Date: 04/10/2019

"Stroke? Jag?"

Diagnoser på djupet - Neuropodden

Maja Havbring var 44 år när hon drabbades av en stroke. En händelse som innebar att hela livet förändrades. Inte bara för henne, även hennes närstående tvingades förhålla sig till en ny verklighet. Möt Maja, Örn och Seija Havbring och hör om hur livet tog en ny väg. Som inte bara var av ondo.

info_outline
Överlevaren Daniel Bergström show art Överlevaren Daniel Bergström

Diagnoser på djupet - Neuropodden

När Daniel Bergström var 15 år fick han ett nytt hjärta. I dag är han 45 år. Dessutom har han stomi, kronisk njursvikt och han lider av sjukdomen Beckers muskeldystrofi. Trots det komponerar han musik, tar sig förbi till synes oöverstigliga hinder och han har en stor livslust. Lyssna på överlevaren Daniel Bergström.

info_outline
"De fick tejpa upp så jag kunde titta med båda ögonen"

Diagnoser på djupet - Neuropodden

Lena Bergsten drabbades av GBS, en ovanlig form av polyneuropati. På några timmar gick hon från fullt frisk till att bli helförlamad, kroppens organ slutade att fungera. Lena räddades till livet men när hon vaknade upp, fullt medveten, kunde hon bara blinka med ena ögonlocket. Sedan dess har mycket hänt och Lena Bergsten, hennes dotter, hennes väninna och hennes neurolog, berättar om hur Lenas liv i dag ser ut. 

info_outline
"Jag hade lite svårt att ta in det" - Louise Hoffsten med familj

Diagnoser på djupet - Neuropodden

När en av Sveriges mest välkända artister, Louise Hoffsten, diagnostiserades med MS drabbades hon av en kris. Men inte bara hon påverkades. Hennes man och son har också berörts. I poddserien Diagnoser på djupet möter vi flera med erfarenheter av hur det är att leva med en neurologisk diagnos.  Diagnoser på djupet är en podd från Neuro. Produktion: Alfred Skogberg. Med stöd från Postkodlotteriet.

info_outline
Diagnoser på djupet - trailer show art Diagnoser på djupet - trailer

Diagnoser på djupet - Neuropodden

info_outline
Därför är Svenska MS-registret viktigt för vården - professor Jan Hillert registerhållare show art Därför är Svenska MS-registret viktigt för vården - professor Jan Hillert registerhållare

Diagnoser på djupet - Neuropodden

Av de 22 000 patienterna med den neurologiska diagnosen multipel skleros i Sverige, ingår hela 18 000 med data i det unika svenska MS-registret.

info_outline
Effektiv migränbehandling blockerar signalsubstansen CGRP - utvecklad av Lars Edvinsson show art Effektiv migränbehandling blockerar signalsubstansen CGRP - utvecklad av Lars Edvinsson

Diagnoser på djupet - Neuropodden

Professor Lars Edvinsson är överläkare och forskare och verksam på både universitetssjukhuset i Lund och vid Rikshospitalet i Köpenhamn. För drygt 30 år sedan började han utveckla en molekyl mot migrän och den har nu blivit ett läkemedel som också förskrivs i Sverige. På stora migrän- och huvudvärksseminarier i Tyskland och USA har internationella kollegor tyckt att hans forskningsresultat skulle vara väl värd en Nobelprisnominering.

info_outline
Hjärnkirurgi mot epilepsi – del 3 - Hör Rut 2.0 om sitt nya liv efter hjärnoperationen show art Hjärnkirurgi mot epilepsi – del 3 - Hör Rut 2.0 om sitt nya liv efter hjärnoperationen

Diagnoser på djupet - Neuropodden

-Det här är mitt nya jag. Jag har genom hjärnkirurgin mot min epilepsi blivit uppgraderad från Rut 1.0 till Rut 2.0 och fått helt nya möjligheter i livet utan rädslan att aldrig veta när nästa epileptiska anfall ska komma, säger språkläraren Rut Bjerhagen.

info_outline
Acko fortsätter som Socialutskottets ordförande i Riksdagen tack vare rätt stroke-rehab show art Acko fortsätter som Socialutskottets ordförande i Riksdagen tack vare rätt stroke-rehab

Diagnoser på djupet - Neuropodden

Acko Ankarberg Johansson är ordförande för riksdagens socialutskott, som hanterar hälso- och sjukvårdsfrågorna. Inom loppet av en vecka fick två stroke. Men tack vare professionell vård och rehabilitering av riktiga stroketeam var hon redan tillbaka i riksdagsjobbet efter bara några månader.

info_outline
Hjärnkirurgi mot epilepsi - Del 2 - Rut ska genomgå en hjärnoperation och vill bidra till kunskap show art Hjärnkirurgi mot epilepsi - Del 2 - Rut ska genomgå en hjärnoperation och vill bidra till kunskap

Diagnoser på djupet - Neuropodden

Rut Bjerhagen är språklärare, medlem i Neuro och har den neurologiska diagnosen epilepsi sedan barndomen. Hon är en av de personer som nu har genomgått den omfattande utredningen för att se om en kirurgisk behandling är möjlig och nu står hon på tur för att få genomgå en hjärnoperation. Hör hennes om hennes tankar kring detta. För medlemskap i förbundet Neuro, som samlar närstående och patienter med olika neurologiska diagnoser: www.neuro.se. En podcast av Håkan Sjunnesson NeuroMedia fö

info_outline
 
More Episodes

Ett av Neurofondens senaste stora forskningsbidrag har delats ut till professor Susanne Iwarssons forskning om boendemiljöer för personer med funktionsnedsättningar, som vid Parkinsons sjukdom. Hennes forskargrupp vid CASE, Lunds universitet, stöds med 300.000 kronor från Neurofonden. 
-Ekonomiskt stöd från en patientorganisation som Neuro betyder mycket, eftersom vår forskning verkligen berör många personer med funktionsnedsättningar, säger Susanne Iwarsson.
Ett tjugotal personer i en forskargrupp på Lunds universitet samlades för höstupptakt på CASE, Centre for Ageing and Supportive Environments ”Centret för stödjande miljöer för den åldrande befolkningen” den 27 augusti. Finalen på mötet blev Neuros utdelning av ett forskningsstipendium på 300.000 kronor till Susanne Iwarsson, professor och koordinator för CASE.

Professor Susanne Iwarsson påminner om att med stigande ålder blir bostaden den plats där äldre människor spenderar det mesta av sin tid och därmed får hemmet allt större betydelse för hälsa och livskvalitet. Boendemiljön påverkar också äldre människors dagliga aktivitet och delaktighet och att bostadens utformning påverkar personens självständighet.
Därför har hennes forskargrupp i ett flerårigt forskningsprojekt valt att studera det komplexa samspelet mellan hälsa, funktionsnedsättning och boende bland personer som åldras med Parkinsons sjukdom. Detta eftersom forskargruppen funnit att kunskapen är otillräcklig och det vill professor Susanne Iwarsson ändra på.
God vård och omsorg
Det aktuella forskningsprojektet bidrar med viktig kunskap för planering av god vård, omsorg och boende med livskvalitet, både på individ- och gruppnivå samt ur ett övergripande samhällsperspektiv. Och detta är mycket viktigt också för patienternas närstående och vårdare.
- Det är naturligtvis både hedrande, glädjande och mycket betydelsefullt att få motta ett av Neurofondens stora bidrag 2018, säger Susanne Iwarsson.
- Forskning om åldrande förutsätter att man samlar in data över tid, helst vid ett flertal tillfällen under många år. Med det bidrag vi nu får från Neurofonden kommer vi att kunna finansiera en uppföljning sex år efter det att deltagarna undersöktes första gången, vilket är mycket värdefullt för projektet, säger Susanne Iwarsson.
- Det känns mycket bra att Neurofonden kan vara med och stödja just det här projektet, säger Neuros ordförande Lise Lidbäck. Att få vardagen att fungera i det egna hemmet är så otroligt viktigt för livskvaliteten, inte bara för den som åldras med Parkinsons sjukdom utan för alla som lever med en neurologisk diagnos.
Fakta om Neurofonden
Neurofonden delar årligen ut bidrag på cirka fyra miljoner kronor för att stödja medicinskt forsknings- och utvecklingsarbete om neurologiska sjukdomar och/eller funktionsnedsättningar.