Dit NÆSTE SKRIDT i livet
En podcast om, når livet byder på forandringer – om de er selvvalgte eller kommer udefra. I det hele taget, når du står et sted, hvor du må forandre – dine omgivelser, din vej i livet, dig selv.
info_outline
Tillad dig selv at tænke stort om dig selv og dit liv
06/28/2022
Tillad dig selv at tænke stort om dig selv og dit liv
Det er så nemt at falde ind i tilfredshed og at glemme, hvor stort potentiale, vi i virkeligheden har. Mennesker over en bred kam udtrykker større tilfredshed, større glæde og har en bedre følelse af sig selv og deres liv, når de udfordrer deres grænser, søger det nye, tillader dem selv at ekspandere som mennesker. Jeg tror på, at vi har en ånd, en sjæl, et lysvæsen i os – som har kapacitet til at gøre og ville langt mere, end de fleste af os udtrykker i vores daglige liv. Og de fleste mennesker har lært at vægte trygheden højere og at leve mere i frygten for at miste, hvis vi risikerer noget i livet. Jeg tror på, at det rigere liv, det mere livfulde, det givende og meningsfulde ofte ligger der, hvor vi udfolder vores potentiale, hvor vi trodser modstanden og gør og lever det, som er meningsfuldt for os hver især. Så skab din vision for dit liv, hvad du vil gøre, hvad du vil stå for, hvem du vil være. Lad den vision være kilden til den kraft, der giver energi til dit næste skridt. Dit næste skridt hen imod det liv, du gerne vil leve – som det menneske, du gerne vil være.
/episode/index/show/jakobboege/id/23565080
info_outline
Mod - til at gøre det, der betyder noget for dig
06/21/2022
Mod - til at gøre det, der betyder noget for dig
Hvad er mod Mod er evnen til at imødegå den indre følelse af frygt. Det kan være frygt for smerte – fysisk og følelsesmæssigt, frygt for at være anderledes, frygten for at miste nogen eller noget. Modet er vores kapacitet til at gøre det rigtige – selvom det føles farligt. Hvorfor er mod vigtigt Mod er vigtigt at flere årsager, men ikke mindst fordi i enhver udvikling og bevægelse i os selv og vores liv, kommer vi til et punkt, hvor vi skal trodse og udvide vores eksisterende grænser. Der er mange ting, vi kan gøre for at fremme vores mod. Nogle af dem er Tal med mennesker, der støtter dig At omgive os med mennesker, som støtter os i vores bevægelse og bakker op om, at vi kan og er gode nok. I modsætning til alle ”lyseslukkerne”. Bryd bevægelsen ned i mindre stykker Gå mindre skridt. Hvis vi fokuserer på store skridt, kommer de til at ligge for langt uden for vores normale selvopfattelse – og vi tror ikke på, at vi kan springe så langt. Så tag mindre bidder ad gangen Udfordr dine grænser i sikre omgivelser Hvis du vil forandre et svært område – så hent selvtillid ved at udfordre grænserne i et andet område, hvor du føler dig stærkere. Undersøg motivationen Undersøg, hvordan du skaber din indre motivation. Er det bestemte tanker, ord fra en ven, en stærk kropsholdning…? Mod er ultimativt også en beslutning Ultimativt er mod også et spørgsmål om at beslutte os for det. At vi bestemmer at være modig og tage skridtet – selvom det føles farligt.
/episode/index/show/jakobboege/id/23493392
info_outline
Hvordan du kan give slip - på det, som har haft sin tid
06/14/2022
Hvordan du kan give slip - på det, som har haft sin tid
At give slip på mennesker, omstændigheder, position kan være vældigt udfordrende, da vi ofte forbinder det med at miste noget. Miste noget af os selv – eller miste noget, som er vigtigt for os. Og det kan fastholde os i situationer, relationer eller følelser, som er smertefulde og belastende. For at slippe, kan vi med fordel undersøge, om vi har overbevisninger i retning af, at ”Jeg møder aldrig en som ham/hende igen”, ”Det er det eneste job, som…”. Det er vigtigt at give slip på det, der ikke er længere eller som ikke er godt for os – fordi ellers fastholder vi os selv i en tilstand, som ikke lever op til det liv, vi kan og formentlig ønsker at leve. Du kan lave ritualer om at skrive alle din tanker og følelser og så brænde papiret. Endelig er der en stor gevinst ved at søge hen imod at give slip i en tilstand af taknemmelighed og kærlighed. Følelser, som kalder på det bedste i os mennesker og som giver dig plads til at være hel og sårbar – samtidig med at du kan lade det gamle passere. Hvis du derimod finder dig selv i en tilstand af vrede og nag – er det umuligt at give slip. De følelser skaber spænding og får kroppen til at holde fast – også på følelser og tanker.
/episode/index/show/jakobboege/id/23423582
info_outline
Hvordan du bevarer din centrering - når omgivelserne er fulde af uro
06/07/2022
Hvordan du bevarer din centrering - når omgivelserne er fulde af uro
I en tid, hvor mange mennesker oplever usikkerhed og nervøsitet omkring deres situation og samfundet generelt – da er det vigtigere end nogensinde, at vi søger at bevare vores egen indre centrering Vi må investere i, at det bliver os selv, som sætter vores egen dagsorden. I det følgende, beskriver jeg kort fem strategier, som du kan bruge Mange medier – og især de sociale – er fyldt til randen med historier om alskens elendigheder og ulykke. Vi skal være varsomme med brugen af dem, da de trænger ind i vores bevidsthed og er med til at farve vores virkelighed opfattelse Styr dit fokus – søg at påvirke dit mentale fokus, så de ting, der fylder i din bevidsthed, primært er ting, som du har mulighed for at påvirke. Sørg for at kontakte kroppen – og skabe bevidsthed og opmærksomhed ned i kroppen. Brug åndedræt, motion, meditation m.m. Det er den bedste måde til at mindske spekulation, bekymring og overtænkning. Overvej, om de følelser af nervøsitet og måske angst, du mærker, rent faktisk er dine. Det er så nemt at blive smittet af den kollektive følelsesstemning. Også selvom din virkelighed slet ikke er usikker. Endelig kan du overveje, hvem du vil være? Hvad vil du stå for? Hvilken rollemodel vil du være for dine børn og alle de andre mennesker, du er i berøring med? Det, som bliver revet med af nervøsiteten – eller den, som står fast og er et eksempel på, at tro på det gode i livet.
/episode/index/show/jakobboege/id/23353418
info_outline
Når livet forandrer sig - og du ikke er enig
05/31/2022
Når livet forandrer sig - og du ikke er enig
Nogle gange forandrer livet sig – også helt uden at vi vil have det – og slet ikke på en måde, som vi ønsker. Helt kort, så kan de følgende punkter hjælpe dig lidt på vej: Du er ikke i stykker, men måske i en identitetskrise Du er ikke gået i stykker. Det føles måske sådan – men der er opstået en forskel imellem dit liv og den forventning, du har. Det kan også kaldes en identitetskrise – og den er ubehagelig ja. Men det betyder ikke, at du er i stykker. Giv plads til følelserne Lad dig selv rase, græde, i det hele taget udtrykke alle dine følelser – det fulde register. Ellers vil det hobe sig op i dig og skabe en ulmende indre vrede og sandsynligvis et lukket hjerte. Tal om det, vær sårbar Tal om smerten. Sæt ord på til alle, der giver at lytte. Drop det store ego, som tror, at det skal kunne klare alting selv, men vær sårbar og tal og udtryk alt det, som sker i dig. Tal ikke dårligt om det, der var godt Tal ikke dårligt om det, du holdt så meget af. Det virker ikke – det skaber måske en lettelse – men det heler dig ikke. Tværtimod så skaber det bare en endnu større indre modsætning i dig. To lag i tabet – det åbenlyse og det mere subtile Overvej, om der er et dybere tab end det åbenlyse. Ofte får vi skabt en følelsesmæssig afhængighed af vores nære relationer. Der kan være dybere lag i den forandring, som gør ondt på dig. Overvej det i det mindste. Du er altid større end dine omstændigheder Endelig husk på, at du, dit væsen, din sjæl er større end stort set alle omstændigheder, som måtte komme din vej. Du kan også klare det her.
/episode/index/show/jakobboege/id/23278421
info_outline
Hvordan du tilgiver dig selv og andre
05/24/2022
Hvordan du tilgiver dig selv og andre
Tilgivelse bliver ofte sat lig med at acceptere, at hændelser var ok. Men det er ikke det, tilgivelse handler om. Tilgivelse handler ikke am at retfærdiggøre eller acceptere, at noget var i orden. Det handler derimod om, at vi vælger, at vi ikke længere vil bære rundt på det følelsesmæssige åg fra en oplevelse. At vi sætter os selv fri og stoppe med at bære rundt på den byrde, som rettelig slet ikke er vores at bære. Det handler på ingen måde om, at vi skal acceptere ting, som ikke bør accepteres. Når vi selv har gjort fortræd – om det er os selv eller andre. Så kan vi sige undskyld – og så også tilgive os selv. Vi behøver jo ikke at være vores fortid. Ja du har måske gjort ting, som du ville ønske, at du havde undladt. Men derfor behøver du jo ikke at slæbe rundet på byrden af det resten af dit liv. Der er tilgivelsen en frisættelse af os selv og en mulighed for at skabe det liv og være den person, som vi har potentialet for i dag. Uden at det bliver med alle fortidens fejltrin som tyngde.
/episode/index/show/jakobboege/id/23209460
info_outline
Hvis du vil højne selvværdet - 5 enkle strategier
05/17/2022
Hvis du vil højne selvværdet - 5 enkle strategier
Selvværd handler om noget så elementært som at have en dyb rodfæstet oplevelse af, at vi er vigtige. At vores følelser betyder noget. At vores behov og grænser betyder noget. Ikke så meget, at de nødvendigvis betyder så meget for alle mulige andre – men at vi selv respekterer dem og giver dem plads. Ofte er den hurtigste og nemmeste vej til et højere selvværd at begynde at gøre ting, som skab det indefra. Jeg har fem enkle strategier, som alle kan medvirke til at højne selvværdet. Sætte grænser er helt afgørende – fordi i det øjeblik, vi siger fra over for ting, som vi ikke føler vi vil være med til, så begynder vi også at udtrykke, at vi tager os selv alvorligt. At vores følelser og grænser betyder noget At være ok med at andre mennesker ikke nødvendigvis er enige med os. Når selvværdet er i den lavere ende, vil vi ofte komme til at tilpasse os og synes det samme som andre – simpelthen fordi vi ikke står helt rodfæstet nok i os selv. Udtrykke vores behov er i samme kategori som grænsesætning. Og er vigtig fordi når vi føler os værdige til at bede om det, vi har behov for, så stiger vores følelse af indre værd. At vi tillader os at drømme stort og udtrykke, at vi har ambitioner på vegne af os selv og vores liv. At vi rent faktisk giver vores drømme og ønsker lov til at have en betydning (om ikke andet over for os selv). Endelig så er det vigtigt, at vi kan anerkende andre mennesker for deres personlighed og præstationer. Fordi selvom andre har gjort det rigtig godt og måske bedre end os i forskellige områder – så får vi det ikke til at handle om vores værd som mennesker. Vi ved, at vi er gode nok og værdige og derfor kan vi uden mislyde anerkende andre.
/episode/index/show/jakobboege/id/23140868
info_outline
Hvordan du styrker mavefornemmelsen
05/10/2022
Hvordan du styrker mavefornemmelsen
Mavefornemmelse er et andet ord for vores indre kompas – som kan guide os i livet og i enkelte situationer. Det kan fortælle os, hvilken retning vi gerne vil, hvilke relationer vi gerne vil eller ikke vil. Mavefornemmelsen er et resultat af ubevidste sansninger, som sker lynhurtigt i vores organisme og ofte er den meget i tråd med det, som er bedst for os. Vores bevidste tanke kommer lige et øjeblik efter – men den begynder at tolke og forholde sig til det oprindelige input ud fra alle mulige parametre, som kan forvrænge det oprindelige budskab. Nogle gange med det resultat, at vi ender med tanken om at ”Jeg vidste jo, at jeg ikke skulle have gjort det der…” fordi vi ikke lyttede. Mavefornemmelse er jo en kropslig ting, som vi bedst styrker ved at styrke vores egen kropsbevidsthed. Det kan gøres på mange måder, men tre gode bud er Opmærksomhed på vores følelser. Skriv om dem, giv dem opmærksomhed, tal om dem – hvad føler du, hvad har du følt i givne situationer, etc Meditation er et af de helt stærke redskaber til at styrke kropsbevidstheden og samtidig skab ro i hovedet – og dermed plads til at sanse underbevidsthedens signaler. Endelig bør vi stimulere hjertets energi – ved at styrke vores følelser af kærlighed og taknemmelighed helt generelt i livet.
/episode/index/show/jakobboege/id/23062757
info_outline
Når vi vil noget og alligevel ikke vil det
05/03/2022
Når vi vil noget og alligevel ikke vil det
Oplevelsen af vi vil noget – og samtidig vil eller gør vi det ikke – kan bremse al bevægelse i livet. Ofte ligger årsagen indenfor et eller flere af de følgende fem temaer Energiniveau Al forandring og bevægelse kræver energi for at bliver igangsat. Når så først snebolden begynder at rulle, skaber den masser af energi. Men den skal sættes i gang. OG når vi daler i energi og bliver trætte, forstærkes tvivlen og usikkerheden ift vores ”projekt” Fokus I al forandring er der en gulerod i form af alt det nye spændende – og der kan være en frygt eller tilbageholdenhed, som handler om det, vi risikerer at sige farvel til. Søg virkelig at regulere tankerne og dit fokus i retning af det positive udbytte for at mindske modstanden Overbevisninger Hvis vi har overbevisninger – eller leveregler med et andet ord – som stikker i forskellige retninger, kan vi ofte opleve, at en indre stemme vil noget og en anden indre stemme absolut ikke vil det. Det er en evig indre konflikt, som kun løses ved at vi blive bevidste om, hvilke stemmer, der siger hvad og hvorfor de gøre det. Hvorfor vil du det Måske det enkleste princip og samtidig det stærkeste. Ganske enkelt – gør det fuldstændig klart for dig selv, hvorfor du vil den her forandring. Skrid det ned, gør det tydeligt, gør det følelsesladet. Læg så meget brænde på bålet med grunde til, hvorfor du vil det, du vil – at intet kan holde det tilbage. Følelserne er brændstoffet. Mod Den sidste forhindring kan være mod. Ganske enkelt. Mod til at handle, mod til at skabe, mod til at gøre noget andet, mod til at imødegå modstand, mod til at sige vores drømme højt, mod til at holde fast i os selv også når andre kritiserer vores vej.
/episode/index/show/jakobboege/id/22989590
info_outline
Når de nærmeste ikke bakker dig op
04/26/2022
Når de nærmeste ikke bakker dig op
Når vi skaber forandring eller bevægelse i vores liv – det kan være i forhold til karriere, økonomi, valg af livsstil og alle mulige andre ting – oplever mange mennesker, at de ikke får opbakning fra deres nærmeste Og det kan være en smertefuld og frustrerende oplevelse, som ikke kun kan gøre ondt, men som også kan så tvivl om forandringen eller endda helt stoppe den Modstanden kan skabe fordi den anden part ganske enkelt bliver usikker på jeres relation og nervøs/bange for, hvad der kommer til at ske. Det bliver sjældent udtrykt tydeligt – men ligger ofte nedenunder modstanden Vigtigt et det også, at når andre mennesker udtrykker modstand imod dine ideer og ønsker – så er det jo blot et udtryk for, at deres værdier, livsholdninger, behovsstruktur m.m. er forskellig fra din. Nogle mennesker bliver bare meget bombastiske i deres udmeldinger, når andre mennesker gør noget, som ikke falder indenfor deres forståelsesramme. Men det gør jo på ingen måde dine valg forkerte. Når du ser på og mærker dit liv – så er det ikke andre menneskers begrænsninger, der skal sætte rammerne. Det er dine drømme, dine visioner, dit hjerte, der skal udstikke retningen
/episode/index/show/jakobboege/id/22913261
info_outline
4 tips til at nedbringe STRESS
04/19/2022
4 tips til at nedbringe STRESS
Det vigtigste skridt for at tage kontrol over din stress, er at anerkende, at den opstår inde i os – og ikke er noget, vi bliver ramt af. Uanset, hvordan omstændighederne i livet er, så opstår stress inde i vores organisme – og på den måde har vi også kapaciteten til at påvirke og nedbringe den. Bryd den daglige belastningskurve Når belastningen bygger op over dagen og over tid, så er noget af det vigtige, du kan gøre, at skab dræn i belastningen i løbet af dagen. Skab åndehuller – bogstaveligt til at trække vejret, skift tilstanden i kroppen, mediter, m.m. Sæt en kæp i hjulet, så stressen bliver drænet i løbet af din dag. Varier din adfærd Vær opmærksom på, om du er i samme tilstand en stor del af tiden. Hvis du for eksempel er overansvarlig, overempatisk, klarer alting ved at handle – og aldrig får skabt en modvægt, vil du have en større tendens til at overbelaste. Fokuser på det, du kan påvirke Lad dine tanker primært fokusere på de ting i livet, som du selv aktivt kan påvirke. Det skaber enormt meget stress og uro i os, når vi har vores primære fokus på alle de ting i livet/verden, som vi ikke kan gøre noget ved. Gør noget andet med kroppen Ligesom tanker og følelser har brug for variation, så har kroppen det også. Hvis du har et meget aktivt liv, så giv kroppen ro, så den kan restituere. Beslut at forandre dit liv Ultimativt kan du se på dit liv og blive klar på, hvad der skaber mest stress og belastning. Derfra har du jo muligheden for at beslutte, at du vil skabe en forandring. Den skabes sjældent i dag eller i morgen – men over tid, kan vi næsten altid får bevæget vores liv i en retning, som er mere opbyggende, gunstig og balanceret for os.
/episode/index/show/jakobboege/id/22837541
info_outline
Hvis du pludselig føler dig ikke god til noget...
04/12/2022
Hvis du pludselig føler dig ikke god til noget...
Oplevelsen af, at vi den ene dag er gode til noget - og at vi er elendige den næste dag... Den er virkelig demoraliserende - men kan ses som et skridt på vejen til at favne det næste niveau af læring og kompetence I de fleste lærings- og udviklingsprocesser, rammer vi den udfordring, når vi opdager, at der er meget mere læring i det pågældende emne, end vi var klar over. Så hvis vi synes, at vi havde styr på det til et 8-tal – så opdager vi, at vi i virkeligheden ”kun” er på et 3-tal. Det er en oplevelse, som de færreste er super begejstrede for. Det er så vigtigt, at vi er bevidste om den her udfordring – fordi vi møder den alle sammen – og vi måder den mange gange. Men følelsen betyder ikke, at vi er blevet dårligere, at vi ikke har forstået – den betyder i virkeligheden, at vi har åbnet døren til et niveau. At vi nu står med muligheden for rent faktisk at højne vores viden og vores kompetencer. Og at vi er bevidste om, at det er præcist her, at rigtig mange mennesker springer fra – og finder på alle mulige forklaringer om, hvorfor det her emne ikke er noget for dem.
/episode/index/show/jakobboege/id/22767914
info_outline
Hvordan siger du din mening - og bliver hørt?
04/05/2022
Hvordan siger du din mening - og bliver hørt?
Når vi vil kommunikere konstruktivt, er her en række ting, du kan gøre for at forbedre samtalen. Vi skal anerkende, at vi tager vores egen del af ansvaret for samtalen. Heri ligger, at Vi udviser respekt for det andet menneskes tanker, følelser og holdninger – også selvom vi ikke nødvendigvis er enige At vi søger at dosere den følelsesmæssige ladning, så den svarer nogenlunde overens med situationen. For eksempel er den forældre, som bliver rasende over, at skoene ikke er stillet på plads ikke helt afstemt i forhold til alvoren (eller mangel på samme) i situationen At vi udviser kongruens, så vores ord, kropssprog, tonefald m.m. alt sammen udtrykker det samme At vi forstår, at den gunstige dialog ikke har til formål at overbevise andre om, at vi har ret eller få dem til at anerkende, at vores synspunkt er bedre. Men ganske enkelt søger imod at v kan udtrykke vores holdninger. For at gøre samtalen bedre, kan vi Sætte os et mål for samtalen forinden og overveje, hvad vi gerne vil med den Tillade os selv at være sårbare og fortælle om, hvorfor det her virkelig er vigtigt for os – og gerne fortælle om følelserne idet Øve os – træne de svære sætninger, øve os i at udtrykke os kongruent, gøre det naturligt at sige det, som er svært men nødvendigt
/episode/index/show/jakobboege/id/22686011
info_outline
Det er fedt at være optimist
03/29/2022
Det er fedt at være optimist
Optimisme handler jo langt hen ad vejen om, at vi er i stand til at tro på et positivt resultat – uanset, hvordan omstændighederne måtte se ud Nogle gange bliver optimisme forvekslet med ligegyldighed. På den måde, at hvis vi stikker hovedet i busken og lader som ingenting – så føler vi måske ikke ubehaget her og nu og virker måske optimistiske fordi vi ikke bliver tynget af omstændigheder eller udsigter. Pessimismen er som modsætning til optimisme ofte et værn imod skuffelse. Hvis vi er pessimister, undlader vi at håbe for meget, undlader at forvente for meget – i det hele taget sænker vi forventningerne til os selv og til vores liv. Det kan skabe mindre følelse af skuffelse, men lægger til gengæld en begrænsning over hele vores liv. For at genfinde optimismen, kan vi starte med at visualisere de positive resultater, vi ønsker os. Dels fordi visualiseringen kan medvirke til at gøre dem til virkelighed. Men i denne sammenhæng endnu mere fordi visualisering vil hjælpe med at vænne vores underbevidsthed til at se imod det positiv og optimistiske. Endelig kan vi med fordel se optimisme som et valg. Det er måske ikke et valg, vi er så vant til – men dybest set, kan vi langt hen ad vejen beslutte os for at være optimister. Det kan kræve træning og tilvænning – men når alt kommer til alt, er det en egenskab, som vi alle kan træne og opøve – hvis vi beslutter os.
/episode/index/show/jakobboege/id/22606751
info_outline
Livet er skønt - men hvad gør vi, når det ikker er
03/22/2022
Livet er skønt - men hvad gør vi, når det ikker er
Vi kender alle, at livet går op og ned. Det er som regel dejligt, når det er oppe – og når det går ned, bliver mange udfordret. Men det er i perioder med modstand og modgang, at vi bedst muligt kan se på, hvor vores udviklingsområder er. Med andre ord – hvordan får vi det bedste frem i ose selv, når livet er svært Der er mange ting, vi kan gøre. De er ikke alle lige nemme at udføre fra starten og det kan kræve tilvænning og øvelse. Men vi har alle kapaciteten og ressourcerne til at begynde at arbejde med principperne og derigennem skabe personlig udvikling og et løft at livet. Første skridt er at acceptere tingenes tilstand. Vi skal ikke gøre dem værre end de er, men vi skal heller ikke lade som om, at det ikke er svært. Vi må acceptere, at det er, som det er – og så arbejde derfra. Et vigtigt skridt er at tale med andre mennesker om vores tanker og følelser og/eller at vi skriver dem, så de kommer ud af vores system Derudover kan vi stimulere følelserne af taknemmelighed samt arbejde med vores dybtliggende tro på og overbevisning om, at livet kan rettes op og blive bedre og at vi selv har kapaciteten til at gøre det.
/episode/index/show/jakobboege/id/22529021
info_outline
Skab visionen for dig og dit liv
03/15/2022
Skab visionen for dig og dit liv
Mange mennesker vil gerne skabe forandring i forskellige områder af deres liv. For at skabe en bevidst forandring i en konstruktiv retning, kræver det, at vi har en plan – en vision for, hvor vi gerne vil hen Der er tre hovedområder, som er vigtige at forholde os til på et overordnet plan, når vi gerne vil skabe en vision og en retning for os selv og vores liv At gøre Hvad vil vi gerne gøre eller udrette i vores liv? Og hvilken livsstil ønsker vi at have. Så ofte ender vi i en situation, hvor en række omstændigheder har ført os hen – men uden, at det nødvendigvis har været bevidste valg om, hvordan vi ville forme vores liv. At være Dernæst kan vo forholde os til, hvem vi vil være, hvad vi vil stå for, hvilke værdier, vi vil leve efter. Ofte er vores ageren i livet mere et spørgsmål om tillært adfærd og vaner, end det dybest set i funderet i en bevidst stillingtagen til, hvem vi gerne vil være. Og i denne forbindelse er det vigtigt at acceptere, at vi alle har muligheden for at forandre os – hvis vi vil det. At give Det tredje tema, vi kan forholde os til er, hvad vi vil give. Hvoredan vil vi bidrage, hvad vil vi gøre for at gøre en forskel i verden – i stor eller lille udstrækning? Det er et afgørende element i forhold til vores glæder, tilfredshed med os selv og vores liv samt følelsen af mening, at vi giver til verden – ud over vores egen umiddelbare personlige interesse. Derfor skal det selvfølgelig med i skabelsen af vores vision Faldgruber Der er mange mulige faldgruber, når vi gerne vil skabe forandsring i vores liv og jeg beskriver her tre af de mest normale. Se ofte på visionen Den første er, at vi lægger en plan og at vi tager den frem en gang om året – som regel omkring nytår. Hvis vi vil skabe ægte forandring – så skal vi gerne se på den dagligt, men som minimum ugentligt. Omgivelser fastholder Når vi begynder at forandre os selv og/eller vores adfærd, vil vi ofte opleve, at vores omgivelser reagerer med modstand. Det skal vi være opmærksomme på, så de ikke kommer til at stå i vejen og bremse vores fremgang. Som regel handler det ikke om modstand i dem – men mere en nervøsitet for, om vi bevæger os væk fra dem. Så søg dialogen med dem. Vi skal give os selv tilladelse Når vi forandrer på os selv, skaber vi ofte også et opgør med nogle af de overbevisninger, som vi har levet efter i mange år. Det kan skabe en indre modsætning, hvor vi på den ene side gerne vil ændre og på den anden side ønsker at fastholde status quo. Igen, så er opmærksomheden det vigtigste og du kan bruge den til at observere, hvilken side af dig, som taler Processen En god måde at lave visionen er, at skrive de tre punkter ovenfor – at gøre, være og give – øverst på hver side. Lad så din kreative fantasi få lov at beskrive, hvad du gerne vil indenfor hvert område. Besøg disse sider ofte og mærk glæden og entusiasmen ved at se dit mulige nye liv udfolde sig. Sørg også for, at du indenfor hvert område noterer små gerninger, som du kan gøre hver eneste dag, for at skabe en bevægelse i den retning, du ønsker.
/episode/index/show/jakobboege/id/22454078
info_outline
Når vi tilpasser os andre mennesker behov
03/08/2022
Når vi tilpasser os andre mennesker behov
Vi tilpasser os hele tiden andre mennesker og det er en vigtig social funktion at kunne det. Problemerne opstår, når vi tilpasser os andre mennesker i en grad, så vi forlader vores eget center og begynder at give afkald på vores egen integritet – for at passe ind i andre menneskers model og virkelighedsopfattelse Som oftest kommer adfærden med at tilpasse os fra opvækst i et dysfunktionelt miljø, hvor vi dybest set ikke har lært at lytte til os selv og at stole på det, vi tænker og føler Uanset om vi gør det bevidst eller ubevidst, vil vi håndtere en situation med en belastet relation på en af følgende tre måder: Gøre ingenting. Vi bliver i relationen og holder ud og håber, at det forbedrer sig eller noget andet sker. Over tid vil dette valg ofte resultere i stress, nedbrud og depression Forandre relationen. Eller med andre ord, forandre os selv. Vi kan aldrig forvente eller forlade os på, at andre mennesker forandrer sig – men vi kan tage ansvaret for os selv og ændre den måde, vi agerer i vores liv. Det kan muligvis forbedre relationen eller ultimativt føre til mulighed nummer 3 Forlade relationen. Hvi relationen er for giftig eller vi har forandret os selv og taget ansvar for vores egne reaktioner og opfattelser og relationen stadig er belastende ift at vi skal være på vagt og have antennerne ude, er der dybest set kun en vej at gå: nemlig væk. Det er sjældent nemt og kan kræve støtte fra venner, familie eller endda professionelle hjælpere. Så bed om hjælp, hvis du har brug for det.
/episode/index/show/jakobboege/id/22377635
info_outline
Følelsen af Indre Frihed
03/01/2022
Følelsen af Indre Frihed
Der er mange former for frihed. I nogle dele af verden, risikerer mennesker deres liv for at skabe frihed til deres familie, deres land, deres kultur. I vores lille smørhul i Danmark, er friheden en lidt anden størrelse. Det er mere den indre følelse af at være fri i vores liv, som er på spil Den kropslige spejling af frihed Når vi holder tilbage og begrænser os selv eller ikke føler os frie, hænger det meget sammen med vores lungeenergi. Især forsiden af skuldrene, som udtrykker friheden eller mangel på samme. Når der er en sammentrækning i det område, kan vi ofte helt fysisk mærke, hvordan hele kroppen låser. Nogle af de vigtigste elementer i at føle os frie som mennesker, er Frihed til at udtrykke At vi kan udtrykke vores tanker og følelser frit og ufiltreret. Det er essentielt, at vi giver plads og lov til at vores udtryk følger de strømninger, som foregår inde i os – fordi først da, bliver vi i stand til at være frie og autentiske i vores udtryk – og dermed til at føle den indre frihed. Frihed til at vælge og sætte en retning Ganske enkelæt – at det er os selv, som træffer valg i vores eget liv og på vores egne præmisser. Fri for kulturelle, samfundsmæssige og familiære normer og forventninger. Men i integritet med os selv og vores egne ønsker for vores liv Frihed til at være Den ultimative frihed, må være friheden til at være os selv. Fri for at være tilbageholdt, fri for at opfylde andre menneskers dagsordener – i det hele taget frihed til at være det menneske, vi er og gerne vil være. Frihed til at gøre, til at give, til at elske og i det hele taget til at være.
/episode/index/show/jakobboege/id/22295930
info_outline
Kender du følelsen af indre præstation?
02/22/2022
Kender du følelsen af indre præstation?
Følelsen af at skulle præstere handler ofte om et underliggende ønske om at blive anerkendt og elsket for at være et godt menneske. Det vil sige, at i mange tilfælde, tillægger vi os en adfærd, hvor vi præsterer og skal udrette alt muligt – med det grundlæggende ønske om ganske enkelt at føle os gode nok. Rent fysisk kan den tilstand skabe mange problemer – især i områderne omkring hals, nakke, solar plexus og mavesæk. Alt sammen områder, hvor vi kan opleve smerte, ubehag eller spænding, hvis der er en høj grad af præstation i vores adfærd For at arbejde med behovet for prøstation, kan vi undersøge tre forskellige spørgsmål. Det første er – hvis stemme, det er, som taler i os, når vi begynder at gå ind i præstationstilstanden. Er det et bestemt menneske, et miljø vi er vokset op i, etc? Så kan vi undersøge, hvad der egentlig skal til for at vi følger os gode nok. Eller med andre ord, hvad er vores regler/succeskriterier? Endelig kan du begynde at stille mere rimelige kriterier op, som ligger indenfor din reelle kontrol – f eks, at du er god som menneske, hvis du har behandlet andre med respekt og nærvær og udvist kærlighed og forståelse i dag.
/episode/index/show/jakobboege/id/22215191
info_outline
Kontrol begrænser os - sæt dig selv fri
02/15/2022
Kontrol begrænser os - sæt dig selv fri
Vi har brug for en grad af selvkontrol for at leve i et civiliseret samfund. Men vi skal være varsomme, fordi kontrollen kan nemt blive en begrænsning af følelser, udtryk, udfoldelse, glæde, kærlighed og passion. Kontrollen kan filtrere, så vi ikke mærker vores følelser, den kan begrænse vores udtryk, så vores sande jeg ikke får lov at vise sig frem og den kan vise sig som en kontrol af andre mennesker og forsøg på at kontrollere vores omgivelser. Der er altid gode grunde til, hvorfor vi er blevet kontrollerende. Det kan være vane fra opvæksten, vi kan søge at kompensere for et meget utrygt miljø, vi kan have oplevet smerte (følelsesmæssigt) i livet, som vi med næb og klør prøver at undgå igen. Vi kan søge at opløse kontrollen ved at undersøge og være nysgerrige omkring den, ved at træne os i at have tillid til os selv og livet eller ved at forstå, at kontrol ikke er et personlighedstræk – men nærmere en strategi eller et adfærdsmønster, vi har tillagt os for at klare noget svært i livet. Endelig kan vi anerkende, at mange ting i livet er ude af vores hænder – at uanset, hvad vi gør, kan vi ikke styre det
/episode/index/show/jakobboege/id/22137524
info_outline
Det er så vigtigt at sige NEJ - og nogle gange svært
02/08/2022
Det er så vigtigt at sige NEJ - og nogle gange svært
Det at sige ja og især nej, er af afgørende betydning i forhold til at passe på os selv og at værne om vores energi og integritet. Der kan være forskellige slags indre modstand, som gør det svært at sige nej. Som de vigtigste, kan jeg kort nævne Nervøsitet/frygt for at miste kontakt med andre mennesker; for hvordan andre mennesker opfatter os, når vi ændrer vores normale adfærd; at vores fokus primært er rettet imod det vi mister, ved at sige nej og ikke imod de muligheder, det kan medføre. Derudover oplever mange mennesker, at vi ikke har lært at sige nej eller at vores grænser ikke er blevet opmuntret eller respekteret igennem vores opvækst. Og at det derfor er en halt ny måde at være i livet, når vi aktivt begynder at sige nej. Vi kan arbejde på at blive mere afklarede om vores værdier og retning i livet for på den måde at skabe et fundament til at sige nej. Vi kan træne at have tillid til den indre stemme, som godt ved, hvad vi helst vil – og at lade den få plads til at tale Endelig kan du give dig selv plads ved ikke at sige ja her og nu – men lige give dig tid til at overveje og mærke efter.
/episode/index/show/jakobboege/id/22064045
info_outline
Forbedre kommunikation - ved at lytte
02/01/2022
Forbedre kommunikation - ved at lytte
Evnen til at lytte, til virkelig at høre, hvad et andet menneske kommunikerer, er essentiel i god kommunikation. I denne artikel har jeg beskrevet fire metoder eller strategier, som hjælper med til at skabe en god og respektful kommunikation mellem mennesker Nærvær Den første metode er nærvær. Nærvær er en evne til at være til stede med et andet menneske, at vi lytter til dem med vores ører og også med vores sind, vores sanser og vores hjerte. At vi giver vores fulde og udelte opmærksomhed til noget, som er vigtigt for en anden person. På den måde oplever mennesker, at vi er der for dem, at vi virkelig gerne vil dem og det, som er vigtigt for dem. Ikke dømmende Det går ud på, at vi lytter for at forstå. Hvis vi vil have en meningsfuld kommunikation med andre mennesker, er vi nødt til at finde et neutralt sted i os selv, hvor vi ikke dømmer dem eller tror, vi ved, hvordan det er at være dem. Men at vi oprigtigt søger at forstå, hvad personen tænker, føler og oplever for derigennem virkelig at forstå, hvor deres holdninger og synspunkter kommer fra. Det viser sig, at de fleste menneskers holdninger giver mening, når vi søger at forstå dem. Derfor behøver vi ikke, at være enige, men så er vi nået til en respektfuld forståelse af dem. Undlad at fikse eller reparere andre Når vi lytter, skal vi ave for øje, at vi ikke skal ”løfte” en dårlige oplevelse eller følelse ud af et andet menneske. Vi skal ikke reparere dem eller deres oplevelser – vi skal netop lytte! Vi bør i de fleste tilfælde undlade at presse vores egne holdninger og løsninger ind i andre og vi må forstå, at den bedste måde at være der for et andet menneske, er ved at lytte og være nærværende – ikke ved at stille forslag og løsninger op. Oprigtig interesse At vi ganske enkelt interesserer os for mennesket. Interesserer os for deres fortælling, stiller oprigtigt interesserede spørgsmål – ikke for at tilfredsstille vores nysgerrighed eller for at løse noget – men for helt enkelt at forstå dem. Disse fire punkter kan løfte meget kommunikation til et højere og mere givende niveau. Det er afgørende, at vi ikke kører det af som en teknik for at gøre det rigtige, men at vi oprigtigt ER nærværende, interesserede og søger at forstå.
/episode/index/show/jakobboege/id/21977501
info_outline
Når TVIVL bremser vores fremgang
01/25/2022
Når TVIVL bremser vores fremgang
Denne podcast handler om, hvorfor vi bliver i tvivl om beslutninger, som vi egentlig godt ved er rigtige? Værdi afklaring Tvivl kan opstå som følge af, at vi har værdier, som trækker i hver sin retning. Den ”indre konflikt” resulterer i tvivl om beslutningen – selv om det reelt ikke er den, som er problemet. Vores fokus flytter sig Ofte når vi tager store beslutninger, tager vi dem fra et stærkt sted i os selv. Når den energi daler, opstår en tilstand i kroppen, som ikke er ligeså afklaret. Og så opstår tvivlen, fordi vi ikke længere er helt i kontakt med den indre afklarethed og styrke. Frygt for konsekvenser Tvivlen kan også handle om, at en beslutning medfører konsekvenser, som skaber usikkerhed i os. Her er det vigtigt, at vi ærligt ser på de mulige konsekvenser – og afklarer med os selv, om konsekvenserne eller gevinsten ved vores beslutning skal fylde mest. Manglende tillid til egen kapacitet Det er et stort punkt – men helt enkelt, kan det være sådan, at vi udmærket ved, hvad vi vil – men vi er usikre på, om vi kan. Tvivl kan opstå, når vi kommer til at fokusere på, om beslutningen er rigtig i stedet for at fokusere der, hvor problemet i virkeligheden ligger – nemlig i manglende tillid til egne evner.
/episode/index/show/jakobboege/id/21886373
info_outline
Når vi føler os magtesløse
01/18/2022
Når vi føler os magtesløse
Følelsen af magtesløshed dukker som oftest op, når vi står i en situation eller med nogle omstændigheder, hvor vi har oplevelsen af, at vi ikke selv har mulighed for at ændre det til det bedre. Vores spørgsmål og indre dialog Ofte opstår magtesløsheden ud fra en indre opfattelse af, at vi ikke har nogle muligheder. Dne bevægelse er meget styret af de uevidste og ubevidste spørgsmål vi stiller os selv om situationen og af den indre dialog, vi har. Så vær meget opmærksom på den. Tag magten tilbage Det er som regel rigtig godt at have nogle at læne os op ad. Men når vi kommer til at lægge kraften og magten over vores liv og situationer over til andre, ender vi med, ikke selv at have nogle handlemuligheder. Så skab fokus på de ting, du rent faktisk kan påvirke. Opnåeligheden af dine mål Når vi tror, at der først kommer forbedring, når hele problemet er løst eller omstændighederne er totalt forandrede, lægger vi ofte en fælde for os selv – fordi det resultat kan synes (og også være) så langt væk, at det ikke er opnåeligt. Vi må fokusere på de små skridt, vi kan tage her og nu. Stole på vores styrke og kapacitet Vi mennesker har ofte langt flere kræfter og ressourcer og større kapacitet, end vi tilskriver os selv. Når vi skal bevæge os igennem svære omstændigheder, må vi starte med at anerkende vores styrke og have tillid til, at vi KAN.
/episode/index/show/jakobboege/id/21809120
info_outline
Når familie relationen er svær
01/11/2022
Når familie relationen er svær
Vores nære relationer er et område, som kan være fantastisk og en stor kilde til ærgrelse, frustration m.m., når det ikke fungerer godt. Forventningsafstemning Handler grundlæggende set om, at vi kan have en urealistisk forventning til familiemedlemmer, når det handler om, hvor meget vi gerne vil imødekommes, væres enige med og blive forstået. Lyt og forstå Handler om evnen og viljen til at lytte til og søge at forstå et andet menneske. Vi behøver ikke nødvendigvis være enige – men når vi oprigtigt giver udtryk for, at vi gerne vil forstå et menneskes baggrund for at sige, som de gør, giver de fleste holdninger mening. Tag afstand til relationen Nogle gange er en relation på et niveau, som vi ikke længere kan acceptere og der kan vi blive nødt til at sætte en grænse – og afslutte den eller i hvert fald sætte en fastere ramme op omkring den. Det er ikke der, vi bør gå til først, men det kan være nødvendigt. Disse punkter kræver mod og sårbarhed og at vi træder ud af vores ego og vælger at være den, som forandrer relationen – uanset om vi får ret eller ej.
/episode/index/show/jakobboege/id/21740900