Klimapodcast fra Miljødirektoratet
Interessert i hvordan norske kommuner kan redusere utslipp av klimagasser og forberede seg på klimaendringene som kommer? Hva kommunene kan gjøre for å sette klimaarbeidet i system og skape engasjement? Da er dette en podcast for deg. I episodene får du høre erfaringene til kommuner, fagfolk og folkevalgte. Lær og bli inspirert av dem som har skapt endring og resultater rundt omkring i hele landet. Podcasten er laget av Miljødirektoratet. Finn oss på www.klimapodcast.no Musikken i episodene er laget og spilt inn av Einar Flaa for Miljødirektoratet.
info_outline
Press fra alle kanter
01/11/2021
Press fra alle kanter
I Asker krever både politikere og innbyggere at kommunen prioriterer klimaarbeidet. Den blå kommunen vil lede an i den grønne omstillingen. Lene Conradi er ordfører og Høyre-politiker i Asker. Bjørn Nordby er en av miljørådgiverne i kommunen. I denne episoden får du høre hvordan de jobber for at klimahensyn skal inn i alle kriker og kroker av kommunens arbeid. En viktig grunn til at klimaarbeidet har blitt prioritert, er bred støtte blant lokalt folkevalgte. – Politikerne er selv veldig aktive, på tvers av alle partier. Det er forbausende mye enighet om klimaarbeidet i kommunen. Det er noe av det viktige her, at vi ikke gjør partipolitikk ut av klimaarbeidet, men finner gode løsninger sammen, lytter til hverandre og henter det beste fra hvert av partiene, sier Lene Conradi. Kommunen har flere ansatte som er ansvarlig for klimaarbeid på ulike områder, og høsten 2020 la de fram sitt første klimabudsjett. Klimabudsjettet er et styringsverktøy med konkrete tiltak, og omfatter tiltak for hele Asker-samfunnet – både for innbyggere og for kommunens egen drift. Tiltakene er forankret i kommunens virksomheter, som skal følge opp tiltakene systematisk. Siden 2016, har kommunen fått Klimasats-støtte til 17 prosjekter. Flere av dem er rettet mot å få kommunens innbyggere til å kutte sine klimagassutslipp, som økt sykling, mindre bruk av fossilbiler og ombruk og reparasjon. – Det er verken klimamessig, miljømessig eller økonomisk bærekraftig sånn som forbruket vårt utviklet seg over tid. Dette er vårt alles ansvar, og vi som kommune må gå foran. Vi vil være en pådriver for å gjøre det enkelt for innbyggerne våre å være med i denne store dugnaden, sier Lene Conradi. Dette hører du mer om i episoden: Ombruk av møbler i kommunens administrasjon Omattatt – kreativt ombruksverksted Omattatt på Instragram Asker kommunes klimabudsjett Klimavennlig utbygging på Vestre Billingstad Webinar om blant annet Vestre Billingstad-prosjektet Hjelp til lokalt klimaarbeid Miljødirektoratet har mange ressurser for deg som jobber med lokalt klimaarbeid, blant annet: Veiledning og ressurser Her finner du veiledning i klimatilpasning, klima- og energiplanlegging og hvordan kommunen kan kutte utslipp i ulike sektorer, søke støtte til lokalt klimaarbeid, lese søknader og rapporter fra Klimasats- og klimatilpasningsprosjekter, og mye mer. Webinarer om lokalt klimaarbeid Webinarer er gratis seminarer via nett. Her kan du melde deg på webinarene, eller se tidligere webinarer i opptak. Kontakt oss Kontakt oss på Podcastens hjemmeside:
/episode/index/show/klimapodcast/id/17497970
info_outline
Den grønne anleggsplassen
12/16/2020
Den grønne anleggsplassen
Trondheims første fossilfrie anleggsplass var fornyelsen av det historiske Torvet. Og snart går kommunen i gang med en helt utslippsfri anleggsplass. Mange får seg en overraskelse når de hører hvor mye bygge- og anleggsplasser bidrar til lokale utslipp av klimagasser. I Trondheim står gravemaskiner, dumpere og andre maskiner som går på avgiftsfri diesel for rundt 20 prosent av CO2-utslippene i kommunen. Det henger dårlig sammen med kommunens klimamål, som er å kutte utslippene med 80 prosent innen 2030. I denne episoden møter du Hanna Granerud Øverås. Hun er anskaffelsesrådgiver i Trondheim kommune, og er sentral i kommunens arbeid med å gjøre anleggsplasser mer klimavennlige. I 2017 fikk kommunen Klimasats-støtte til å starte planleggingen av byens første fossilfrie byggeplass på Torvet, byens viktigste møteplass med en historie som strekker seg over 300 år bakover i tid. Hanna Granerud Øverås forteller historien om hvorfor kommunen gikk for en fossilfri løsning, basert på null bruk av fossilt drivstoff, og hvordan innkjøpsrådgiverne har en helt avgjørende rolle i dette arbeid. Trondheim kommune har allerede bestemt seg for at deres anleggsplasser heretter skal være fossilfrie. Men kommunen har enda høyere klimaambisjoner. Nå er de i ferd med å planlegge byens første helt utslippsfrie byggeplass, på Marinen, et friområde ved Nidelva og Nidarosdomen. I episoden får du høre hvilke erfaringer kommunen har gjort seg så langt, og nyttige tips og råd til kommuner som vurderer å gjøre det samme. I denne episoden hører du blant annet om: Ren bygging av nye Torvet (Trondheim kommune) Fossilfrie og utslippsfrie anleggsplasser (Anskaffelser.no) Miljødirektoratets veileder for klimavennlige bygge- og anleggsplasser Hjelp til lokalt klimaarbeid Miljødirektoratet har mange ressurser for deg som jobber med lokalt klimaarbeid, blant annet: Veiledning og ressurser Her finner du veiledning i klimatilpasning, klima- og energiplanlegging og hvordan kommunen kan kutte utslipp i ulike sektorer, søke støtte til lokalt klimaarbeid, lese søknader og rapporter fra Klimasats- og klimatilpasningsprosjekter, og mye mer. Webinarer om lokalt klimaarbeid Webinarer er gratis seminarer via nett. Her kan du melde deg på webinarene, eller se tidligere webinarer i opptak. Kontakt oss Kontakt oss på Podcastens hjemmeside:
/episode/index/show/klimapodcast/id/17216429
info_outline
Slik temmer du regnet
11/23/2020
Slik temmer du regnet
Styrtregn blir vanligere og kraftigere. Bli med en tur i Oslos gater for å høre hvordan ekstremnedbør kan temmes før det ødelegger hus og veier. Global oppvarming har mange effekter. En av dem er at styrtregn blir vanligere og kraftigere. Kombinasjonen av styrtregn, ugjennomtrengelige flater som asfalt og betong, og avløp med begrenset kapasitet, gjør at mye regnvann fortsetter reisen på fri fot gjennom gater og ned i kjellere. Dette overvannet ødelegger verdier for 1,6 - 3,6 milliarder kroner i året – bare i Norge. Avløpssystemene i mange kommuner er rett og slett ikke dimensjonert for å håndtere dagens og framtidas ekstremnedbør. Det er også en dyr løsning å oppskalere avløpssystemet. Men det finnes også andre måter å håndtere vannet på. Det handler om å bremse opp vannet der det faller, slik at det ikke renner ut i gata og ned i avløpet like fort som det ellers ville ha gjort. I denne episoden tar Kim Haukeland Paus oss med på en byvandring i Oslo for å se på ulike måter å temme vannet på. Han er førsteamanuensis ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og ekspert på overvannshåndtering. Vi starter ved utløpet av Akerselva. Deretter klatrer vi opp på et tak som både bremser vannet, beskytter takkonstruksjonen og bidrar til biologisk mangfold i asfaltjungelen. Vandringen avsluttes ved grønne regnbed i en helt vanlig bygate, hvor Kim Haukeland Paus også inspireres til å proklamere sitt egenkomponerte overvannsdikt. Dette kan du høre mer om i episoden: Den blågrønne taket på Vega scene Overvannshåndtering og treleddstrategien Hjelp til lokalt klimaarbeid Miljødirektoratet har mange ressurser for deg som jobber med lokalt klimaarbeid, blant annet: Hjelp til lokalt klimaarbeid Her finner du veiledning i klimatilpasning, klima- og energiplanlegging og hvordan kommunen kan kutte utslipp i ulike sektorer, søke støtte til lokalt klimaarbeid, lese søknader og rapporter fra Klimasats- og klimatilpasningsprosjekter, og mye mer. Webinarer om lokalt klimaarbeid Webinarer er gratis seminarer via nett. Her kan du melde deg på webinarene, eller se tidligere webinarer i opptak. Kontakt oss Kontakt oss på Podcastens hjemmeside:
/episode/index/show/klimapodcast/id/16918370
info_outline
Klimatilpasning
11/10/2020
Klimatilpasning
Vær og klima er ikke lenger hva det var. Kommuner, næringsliv og innbyggere over hele landet merker det på kroppen. Det blir varmere, våtere, mer ekstremt og mer uforutsigbart. Med konsekvenser for budsjetter, vedlikeholdsrutiner, kompetansebehov, planlegging, mennesker og natur. Fram til nå har klimapodcasten vår handlet om hvordan kommunene kan kutte utslipp av klimagasser. Men uavhengig av hvor raskt verden klarer å kutte utslippene, må kommunene håndtere de klimaendringene som uansett kommer. Vi har valgt å inkludere dette temaet i podcastserien fordi vi vet at det er mange som jobber med utslippskutt som også jobber med klimatilpasning. Og alle kommuner må jobbe med begge deler. Og når kommunene skal planlegge for framtida, må de bygge et samfunn som både er robust i møte med de fysiske klimaendringene og hvor utslippene av klimagasser er så lave som mulig. Denne episoden er først og fremst for deg som ikke er ekspert på klimatilpasning. Dette er en introduksjon til temaet og kommunenes rolle i tilpasningsarbeidet. I kommende episoder blir det mer konkrete eksempler og inspirerende historier fra kommuner rundt om i landet. Merk: Vi slutter ikke med episoder om utslippskutt - framover blir det begge deler. I denne episoden treffer du Stein-Arne Andreassen, som er fagdirektør for klima og klimatilpasning hos fylkesmannen i Trøndelag. I Trøndelag har fylkesmannen tatt en aktiv rolle i det lokale tilpasningsarbeidet og de har etablert et klimatilpasningsnettverk for kommunene. Vi spør ham: Hva er klimatilpasning? Hvorfor er det viktig? Hva kan kommunene gjøre, og hva må de gjøre? I denne episoden hører du blant annet om: Hjelp til lokalt klimaarbeid Miljødirektoratet har mange ressurser for deg som jobber med lokalt klimaarbeid, blant annet: Hjelp til lokalt klimaarbeid Her finner du veiledning i klimatilpasning, klima- og energiplanlegging og hvordan kommunen kan kutte utslipp i ulike sektorer, søke støtte til lokalt klimaarbeid, lese søknader og rapporter fra Klimasats- og klimatilpasningsprosjekter, og mye mer. Webinarer om lokalt klimaarbeid Webinarer er gratis seminarer via nett. Her kan du melde deg på webinarene, eller se tidligere webinarer i opptak. Kontakt oss Kontakt oss på Podcastens hjemmeside:
/episode/index/show/klimapodcast/id/16708277
info_outline
Med loven i hånd
10/30/2020
Med loven i hånd
Lokalt folkevalgte og ansatte i kommunene rår over et superverktøy i klimaarbeidet: Plan- og bygningsloven. Advarsel: Denne episoden inneholder ord som planlegging, rammebetingelser og prosesser. Men er du interessert i bærekraftig og "menneskevennlig" utvikling av lokalmiljøet, kan det hende at innholdet både er interessant og nyttig likevel. Gro Sandkjær Hanssen er samfunnsforsker ved OsloMet, tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus. Hun har blant annet ledet et utvalg som vurdert om plan- og bygningsloven fungerer etter hensikten, og hvordan den bedre kan støtte opp under målet om bærekraftig samfunnsutvikling. Vi spør henne om hvordan kommunene kan bruke lovverket for å sikre både gode avveininger mellom ulike interesser, og samtidig bevege seg i retning av lavutslippssamfunnet. Samfunnsforskeren deler også sine tanker om hva et godt og menneskevennlig sted er, og hvordan kommunene kan ta i bruk flere virkemidler enn lovverket for å bygge gode og klimavennlige lokalsamfunn. Dette hører du om i episoden: (OsloMet) (OsloMet) Hjelp til lokalt klimaarbeid Miljødirektoratet har mange ressurser for deg som jobber med lokalt klimaarbeid, blant annet: Klimasats - støtte til klimasatsing i kommunene Klimasats er en støtteordning for kommuner og fylkeskommuner som vil redusere utslipp av klimagasser: Webinarer om lokalt klimaarbeid Webinarer er gratis seminarer via nett. Her kan du melde deg på webinarene, eller se tidligere webinarer i opptak. Hjelp til å kutte utslipp av klimagasser Her finner du veiledning i klima- og energiplanlegging og hvordan kommunen kan kutte utslipp i ulike sektorer, oversikt over utslipp i alle kommuner og andre ressurser du kan bruke i klimaarbeidet lokalt Lær av Klimasats-prosjekter Her kan du søke i alle prosjekter som har fått Klimasats-støtte, og lese søknader, tilsagn og annen informasjon Kontakt oss Kontakt oss på Podcastens hjemmeside:
/episode/index/show/klimapodcast/id/16614062
info_outline
Sunn økonomi, rettferdige klimatiltak
10/12/2020
Sunn økonomi, rettferdige klimatiltak
Hvordan gjøre økonomien sunnere og grønnere, og hvordan gjøre klimatiltak mer rettferdige? Og hva er kommunenes rolle i dette? Per Espen Stoknes er forsker og foreleser på Handelshøyskolen BI, hvor han leder Senter for bærekraft og energi. Han utdannet seg først som psykolog, for deretter å ta en doktorgrad i økonomi. Han er også aktiv i politikken for Miljøpartiet de grønne (MDG). De siste årene har mange hørt ham snakke om "klimapsykologi" og hvor viktig kommunikasjon er for å lykkes med klimaarbeidet. Nå vil han snakke mer om økonomien, og har akkurat gitt ut boka "Grønn vekst. En sunn økonomi for det 21. århundret". I intervjuet tar vi utgangspunkt i prinsippene for en sunn økonomi som Per Espen Stoknes skisserer i den nye boka. Så sjekker vi om disse prinsippene og strategiene kan hjelpe kommunene å legge til rette for et mer bærekraftig lokalsamfunn. I boka skriver Per Espen Stoknes også om rettferdighet og tegner opp et "kompass for rettferdig vekst". Vi snakker først om hvorfor enkelte tiltak oppleves som urettferdige, og konsekvensene av det. Blant annet at klimatiltak som ikke får tilstrekkelig oppslutning, ikke blir gjennomført. Deretter om hvordan man kan redusere "tapsfølelsen" som en del tiltak fører med seg, og hva kommunene kan gjøre. Dette hører du om i episoden: Per Espen Stoknes sin TED-presentasjon om hvorfor det er avgjørende hvordan vi snakker om klima Per Espen Stoknes' biografi Hjelp til lokalt klimaarbeid Miljødirektoratet har mange ressurser for deg som jobber med lokalt klimaarbeid, blant annet: Klimasats - støtte til klimasatsing i kommunene Klimasats er en støtteordning for kommuner og fylkeskommuner som vil redusere utslipp av klimagasser: Webinarer om lokalt klimaarbeid Webinarer er gratis seminarer via nett. Her kan du melde deg på webinarene, eller se tidligere webinarer i opptak. Hjelp til å kutte utslipp av klimagasser Her finner du veiledning i klima- og energiplanlegging og hvordan kommunen kan kutte utslipp i ulike sektorer, oversikt over utslipp i alle kommuner og andre ressurser du kan bruke i klimaarbeidet lokalt Lær av Klimasats-prosjekter Her kan du søke i alle prosjekter som har fått Klimasats-støtte, og lese søknader, tilsagn og annen informasjon Kontakt oss Kontakt oss på Podcastens hjemmeside:
/episode/index/show/klimapodcast/id/16336223
info_outline
Den magiske fabrikken
10/01/2020
Den magiske fabrikken
I Tønsberg blir matavfall og ku- og grisebæsj til drivstoff, supergjødsel og klimavennlige tomater. Bør det bli flere slike anlegg i Norge? Noen kilometer utenfor Tønsberg ligger Den magiske fabrikken. Det er navnet på produksjonsanlegget til Grenland og Vestfold (Greve) biogass. I tre enorme tanker blandes husdyrbæsj med bananskall og annet matavfall, og i den "magiske" prosessen skapes biogass, biogjødsel og CO2 som brukes til å få fart på tomatproduksjonen i fabrikkens eget drivhus. I drivhuset er det også et kunnskaps- og opplevelsessenter hvor barn og unge får lære om kildesortering, gjenvinning, matproduksjon og fornybar energi. I denne episoden tar assisterende daglig leder Ivar Sørby og produksjonssjef Mariann Hegg oss med på en omvisning på fabrikken. Vi spør om hva som kommer inn på anlegget, hvordan det behandles, hva som kommer ut og hvordan det brukes. Hva betyr dette for klimaet og lokale gårdbrukere? Er det lønnsomt for kommunene som eier anlegget? Hva er suksessfaktorene? Og er dette er noe å satse på for andre norske kommuner? Les mer: Greve biogass Den magiske fabrikken Hjelp til lokalt klimaarbeid Miljødirektoratet har mange ressurser for deg som jobber med lokalt klimaarbeid, blant annet: Klimasats - støtte til klimasatsing i kommunene Støtteordning for kommuner og fylkeskommuner som vil redusere utslipp av klimagasser. Webinarer om lokalt klimaarbeid Webinarer er gratis seminarer via nett. Her kan du melde deg på webinarene, eller se tidligere webinarer i opptak: Hjelp til å kutte utslipp av klimagasser Her finner du veiledning i klima- og energiplanlegging og hvordan kommunen kan kutte utslipp i ulike sektorer, oversikt over utslipp i alle kommuner og andre ressurser du kan bruke i klimaarbeidet lokalt: Lær av Klimasats-prosjekter Her kan du søke i alle prosjekter som har fått Klimasats-støtte, og lese søknader, tilsagn og annen informasjon: Kontakt oss Kontakt oss på Podcastens hjemmeside:
/episode/index/show/klimapodcast/id/16231538
info_outline
Byutvikling med pisk og gulrot
09/15/2020
Byutvikling med pisk og gulrot
Gratis ferje og billig buss, men også bomring og fjerning av parkeringsplasser. I Fredrikstad lirkes innbyggerne over på klimavennlig transport, steg for steg. Fredrikstad kommune har over 80 000 innbyggere. Mange av dem bor utenfor bysentrum, og reiser daglig for å komme seg til jobb, skole, butikker og fritidsaktiviteter. Per i dag står transporten for rundt 20 prosent av klimagassutslippene i kommunen. Vi har besøkt Fredrikstad for å snakke med to av de mest sentrale personene i arbeidet for å kutte utslippene: Ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) og klimarådgiver Grete Rasmussen. De tar oss med på en byvandring som starter i Gamlebyen, med gratis elektrisk ferge over Glomma til sentrumssiden. Her får vi høre hvordan kommunen har lykkes med å fjerne parkeringsplasser på torgene og innføre bomring, uten at det har ført til de samme høylytte protestene som vi har sett andre steder i landet. Noen av stikkordene er: Innfartsparkering, tilrettelegging for kollektivreiser, sykling og gange, forankring i det lokale næringslivet, og at man må tørre å ta noen dristige valg iblant. Vi snakker også med ordføreren og klimarådgiveren om arealplanlegging og fortetting, lynladere og elektriske taxier – og mye mer. Les mer: Fredrikstad kommunes klimaplan for 2019-2030 Fredrikstad vant Klima Østfold-prisen 2020 Hjelp til lokalt klimaarbeid Miljødirektoratet har mange ressurser for deg som jobber med lokalt klimaarbeid, blant annet: Klimasats - støtte til klimasatsing i kommunene Støtteordning for kommuner og fylkeskommuner som vil redusere utslipp av klimagasser. Webinarer om lokalt klimaarbeid Webinarer er gratis seminarer via nett. Her kan du melde deg på webinarene, eller se tidligere webinarer i opptak: Hjelp til å kutte utslipp av klimagasser Her finner du veiledning i klima- og energiplanlegging og hvordan kommunen kan kutte utslipp i ulike sektorer, oversikt over utslipp i alle kommuner og andre ressurser du kan bruke i klimaarbeidet lokalt: Lær av Klimasats-prosjekter Her kan du søke i alle prosjekter som har fått Klimasats-støtte, og lese søknader, tilsagn og annen informasjon: Kontakt oss Kontakt oss på Podcastens hjemmeside:
/episode/index/show/klimapodcast/id/16018166
info_outline
Klimamotivasjon
09/01/2020
Klimamotivasjon
Hvordan skal du få folk med deg i klimaarbeidet, og ikke mot deg? Og bør kommuner bruke tid og krefter på å markedsføre seg som grønne og klimavennlige? Denne episoden handler om kommunikasjon og motivasjon. Vi utfordrer to engasjerte og erfarne eksperter med litt ulike erfaringer. Petter Gulli er reklamemannen som sa opp jobben etter 30 år bransjen, og startet et eget selskap for å gjøre næringslivet mer klimavennlig. Han har også skrevet boka "Håp: En praktisk guide for klimaoptimister" og er styremedlem i Verdens naturfond. Astrid Arnslett jobber med kommunikasjon på Cicero senter for klimaforskning. Der er hun blant annet med i en gruppe som forsker hva kommunene kan gjøre for å finne effektive lokale klimaløsninger. Vi spør Petter og Astrid om det egentlig er lurt å snakke mye om klima? Hva er folk egentlig opptatt av i hverdagen? Hva skjer når innbyggerne synes klimapolitikken er urettferdig, og hva kan vi gjøre med det? Er det smart av kommuner å markedsføre seg som grønne og klimavennlige? Hva er grønnvasking? Og når kan man egentlig begynne å kalle seg klimavennlig? I episoden nevnes blant annet: Grønnvaskingsplakaten: Kortreist kvalitet – lokale klimaløsninger: Klimakommunikasjon - noen tips: Kontakt oss Kontakt oss på Podcastens hjemmeside: Hjelp til lokalt klimaarbeid Miljødirektoratet har mange ressurser for deg som jobber med lokalt klimaarbeid, blant annet: Klimasats - støtte til klimasatsing i kommunene Støtteordning for kommuner og fylkeskommuner som vil redusere utslipp av klimagasser. Webinarer om lokalt klimaarbeid Webinarer er gratis seminarer via nett. Her kan du melde deg på webinarene, eller se tidligere webinarer i opptak: Hjelp til å kutte utslipp av klimagasser Her finner du veiledning i klima- og energiplanlegging og hvordan kommunen kan kutte utslipp i ulike sektorer, oversikt over utslipp i alle kommuner og andre ressurser du kan bruke i klimaarbeidet lokalt: Lær av Klimasats-prosjekter Her kan du søke i alle prosjekter som har fått Klimasats-støtte, og lese søknader, tilsagn og annen informasjon:
/episode/index/show/klimapodcast/id/15835346
info_outline
Hva kan grønn teknologi gjøre for kommunene?
06/11/2020
Hva kan grønn teknologi gjøre for kommunene?
Jenny Skagestad jobbet flere år i Oslo kommune med klima og energi, før hun begynte i miljøstiftelsen Zero som rådgiver med ansvar for storbyer og transport. Zero er kjent for å ha spisskompetanse på den nyeste, grønne teknologien, og vi ville gjerne høre hva slags teknologier de mener kommunene bør utnytte for å kutte utslipp. Jenny Skagestad forteller også om hvordan Zero på ulike måter jobber for å styrke kommunenes klimaarbeid. I intervjuet forteller hun også om hvordan det lokale klimaarbeidet har utviklet seg de siste ti årene. Det som var nybrottsarbeid i 2010, er nå blitt standardløsninger. Det er en inspirerende historie, som Zero og mange kommuner har bidratt til å realisere. (Merk: I intervjuet sier Jenny Skagestad at Oslo hadde mål om å bli utslippsfri i 2020, det korrekte målet var oljefri i 2020.) Les mer: Kontakt oss Kontakt oss på Podcastens hjemmeside: Hjelp til lokalt klimaarbeid Miljødirektoratet har mange ressurser for deg som jobber med lokalt klimaarbeid, blant annet: Kommuner og fylkeskommuner kan søke om støtte til prosjekter som reduserer utslipp av klimagasser. Webinarer er gratis seminarer via nett. Her kan du melde deg på webinarene, eller se tidligere webinarer i opptak. Her finner du veiledning i klima- og energiplanlegging og hvordan kommunen kan kutte utslipp i ulike sektorer, oversikt over utslipp i alle kommuner og andre ressurser du kan bruke i klimaarbeidet lokalt. Her kan du søke i alle prosjekter som har fått Klimasats-støtte, og lese søknader, tilsagn og annen informasjon.
/episode/index/show/klimapodcast/id/14785298
info_outline
Er vi like gode som svenskene?
05/25/2020
Er vi like gode som svenskene?
Helsingborg kommune tar en klimaavgift på ansattes tjenestereiser med fly og bil. Pengene setter de i et fond for klimatiltak i egen virksomhet. Avgiften er på 50 prosent av reisens kostnad. Nå er antallet flyreiser for kommunalt ansatte kuttet med en tredjedel. Pengene i fondet brukes til å dekke tjenestereiser på buss og tog, og innkjøp av elsykler. Ordningen kalles "klimatväxling". Helsingborg er med i Klimatkommunerna, en organisasjon for svenske kommuner og regioner som har høye ambisjoner i klimaarbeidet. I dag samler de 37 kommuner og en region, Skåne. Flere av dem driver med "klimaveksling" som ett av mange klimatiltak. Nylig lagde Klimatkommunerna en liste med ti klimatips for kommuner. En del av dem er godt kjent for norske kommuner. Noen av dem, som klimaveksling, har vi kanskje ikke snakket så mye om i Norge. Nysgjerrige som vi er, ringte vi opp Filippa Borgstrøm i Klimatkommunernas sekretariat, for å høre mer om disse rådene og hvordan svenske kommuner jobber med å redusere utslipp av klimagasser. Om vi kan konkludere med at norske eller svenske kommuner er best på klimatiltak etter dette? Neppe. Men at vi har noe å lære av hverandre, er ganske sikkert. Les mer om Klimatkommunerna: Kontakt oss Kontakt oss på Podcastens hjemmeside: Hjelp til lokalt klimaarbeid Miljødirektoratet har mange ressurser for deg som jobber med lokalt klimaarbeid, blant annet: Kommuner og fylkeskommuner kan søke om støtte til prosjekter som reduserer utslipp av klimagasser. Webinarer er gratis seminarer via nett. Her kan du melde deg på webinarene, eller se tidligere webinarer i opptak. Her finner du veiledning i klima- og energiplanlegging og hvordan kommunen kan kutte utslipp i ulike sektorer, oversikt over utslipp i alle kommuner og andre ressurser du kan bruke i klimaarbeidet lokalt. Her kan du søke i alle prosjekter som har fått Klimasats-støtte, og lese søknader, tilsagn og annen informasjon.
/episode/index/show/klimapodcast/id/14526296
info_outline
Mer effektivt klimaarbeid
05/13/2020
Mer effektivt klimaarbeid
Hvorfor er det så vanskelig for kommunene å nå klimamålene sine? Kim Øvland forsker på saken, og har noen forslag til hva kommunene kan gjøre. Så tidlig som i 1997 startet Kristiansand kommune å planlegge for utslippskutt. Men ser vi på statistikken, som går tilbake til 2009, har utslippene i kommunen vært temmelig stabile gjennom det siste tiåret. Kim Øvland er strategi- og bærekraftsrådgiver i kommunen. Han stilte seg spørsmålet: Hvorfor klarer vi ikke å nå klimamålene, selv om vi har både planer og strategier? Og hva skal til for at kommunen faktisk skal klare å nå målene? For to år siden begynte han å forske på dette. Doktorgraden ved Universitetet i Agder er ikke være klar før om to nye år, men i dette intervjuet deler han erfaringene sine så langt. Les mer: Kontakt oss Kontakt oss på Podcastens hjemmeside: Hjelp til lokalt klimaarbeid Miljødirektoratet har mange ressurser for deg som jobber med lokalt klimaarbeid, blant annet: Kommuner og fylkeskommuner kan søke om støtte til prosjekter som reduserer utslipp av klimagasser. Webinarer er gratis seminarer via nett. Her kan du melde deg på webinarene, eller se tidligere webinarer i opptak. Her finner du veiledning i klima- og energiplanlegging og hvordan kommunen kan kutte utslipp i ulike sektorer, oversikt over utslipp i alle kommuner og andre ressurser du kan bruke i klimaarbeidet lokalt. Her kan du søke i alle prosjekter som har fått Klimasats-støtte, og lese søknader, tilsagn og annen informasjon.
/episode/index/show/klimapodcast/id/14400839
info_outline
Fritt reisevalg
04/27/2020
Fritt reisevalg
På Bergens mobilpunkter kan du velge reisemåte på øverste hylle: Bil, sykkel eller kollektivt – alt etter hva som passer deg best, akkurat den dagen. Hvordan kan vi gjøre hverdagsreisene enklere for oss, og mer klimavennlige? Og kanskje også billigere, både for oss personlig, også for kommunene og staten? Når alle skal eie sin egen bil, trengs det mye plass. Mye plass på veiene, og mye parkeringsplass. Selv om bilen er elektrisk. Men hvis vi kan dele på bilene, så trenger vi ikke så mye plass. Da kan vi frigjøre plass til syklister og fotgjengere og andre gode formål. Mobilpunkter Dette har Bergen kommune jobbet mye med de siste årene. Nå har kommunen seks såkalte mobilpunkter spredd rundt i byen. Dette er steder som ligger nær en holdeplass, hvor folk kan låne en bil eller en sykkel, finne trygg sykkelparkering eller parkere og lade elbil. I denne episoden har vi snakket med Lars Ove Kvalbein, mobilitetsrådgiver i bymiljøetaten i Bergen. Vi ringte ham opp på hjemmekontoret sitt, under trappa i boligen på Landås litt utenfor Bergen sentrum. Vi spurte om ham om hvordan mobilpunktene fungere og hvordan folk i Bergen bruker dem. Vi spurte også om han tror deling av biler og sykler kan være effektive tiltak på mindre steder – vanlige norske tettsteder og småbyer. Kommunen sier selv at en typisk familie kan halvere kostnadene til bilhold gjennom bildeling - og få tilgang til en stor flåte av moderne biler i alle størrelser som dekker de fleste behov. Les mer: Kontakt oss Kontakt oss på Podcastens hjemmeside: Hjelp til lokalt klimaarbeid Miljødirektoratet har mange ressurser for deg som jobber med lokalt klimaarbeid, blant annet: Kommuner og fylkeskommuner kan søke om støtte til prosjekter som reduserer utslipp av klimagasser. Webinarer er gratis seminarer via nett. Her kan du melde deg på webinarene, eller se tidligere webinarer i opptak. Her finner du veiledning i klima- og energiplanlegging og hvordan kommunen kan kutte utslipp i ulike sektorer, oversikt over utslipp i alle kommuner og andre ressurser du kan bruke i klimaarbeidet lokalt. Her kan du søke i alle prosjekter som har fått Klimasats-støtte, og lese søknader, tilsagn og annen informasjon.
/episode/index/show/klimapodcast/id/14160221
info_outline
Bygg i tre - sett karbonet i husarrest
04/02/2020
Bygg i tre - sett karbonet i husarrest
Kommuner bør bygge skoler, idrettshaller og andre store bygg i massivtre, sier tredriver Kristin Vedum. Nesten 40 prosent av Norges landarealer er dekket av skog. Og skogen driver helt naturlig fangst og lagring av klimagassen CO2. Hvert år tar skog og andre landområder i Norge til seg en mengde CO2 som tilsvarer halvparten av klimagassutslippene våre. Karbonet bindes i treet fram til det råtner eller vi fyrer det opp i peisen. Men når vi bygger noe av treet, så holdes karbonet unna atmosfæren så lenget bygget står. Skogen kan bli et "kinderegg" som byr på bygningsmaterialer, inntekter og karbonlagring i ett og samme produkt. I denne episoden snakker vi med Kristin Vedum, som har stillingsbeskrivelsen "tredriver i Agder". Tredriver-prosjektet er etablert av Innovasjon Norge, og er et landsdekkende nettverk av pådrivere for økt bruk av tre i store bygg. Tredrivene kan bistå kommuner og andre som vil øke bruken av tre i bygg. Kristin Vedum leder også to kommunenettverk for økt bruk av tre i Buskerud og Vestfold/Telemark, og jobber for rådgivningsselskapet Silva Consult. Hør henne svare på spørsmål som: Er det dyrere å bygge i tre enn å bygge i stål og beting? Er det brannsikkert? Tar det lengre tid å bygge store bygg i tre? Hva kan kommunene gjøre for å øke bruken av tre i bygg? Les mer: (Innovasjon Norge) Kontakt oss Kontakt oss på Podcastens hjemmeside: Hjelp til lokalt klimaarbeid Miljødirektoratet har mange ressurser for deg som jobber med lokalt klimaarbeid, blant annet: Kommuner og fylkeskommuner kan søke om støtte til prosjekter som reduserer utslipp av klimagasser. Webinarer er gratis seminarer via nett. Her kan du melde deg på webinarene, eller se tidligere webinarer i opptak. Her finner du veiledning i klima- og energiplanlegging og hvordan kommunen kan kutte utslipp i ulike sektorer, oversikt over utslipp i alle kommuner og andre ressurser du kan bruke i klimaarbeidet lokalt. Her kan du søke i alle prosjekter som har fått Klimasats-støtte, og lese søknader, tilsagn og annen informasjon.
/episode/index/show/klimapodcast/id/13438397
info_outline
Den dyktige bonden
02/27/2020
Den dyktige bonden
Bli med til en klimasmart bonde på Hadeland, og lær om alt fra klimavennlig traktorkjøring, biokull og flisfyring til klimamerking av oksesæd. Hva kan en bonde gjøre for å redusere utslippene av klimagasser? Og hvordan kan kommunene hjelpe dem? Prosjektet Den dyktige bonden er et samarbeid mellom kommunene Gran, Lunner, Jevnaker og Østre Toten. Formålet er å samarbeide om å styrke arbeidet for økt matproduksjon i kombinasjon med lavere utslipp av klimagasser, mer binding av karbon i jorda og mindre avrenning av næringsstoffer til vassdrag. Opplæring er en vesentlig del av prosjektet, med blant annet kurs og studieturer for bønder i området. Prosjektet fikk Klimasats-støtte i 2019, og skal i første omgang vare i tre år. Prosjektleder Marte Helene Tøfte tok oss med på Røysum gård for å møte gårdbruker Jon Tøfte. Vi får høre om hvordan flisfyring sørger for varme på hele gården, hvordan bonden kan minimere utslipp fra traktorkjøring, planer om solceller på låvetaket og muligheter for å lage biogass fra kumøkka. Vi besøker også melkefjøset og får høre hvordan utslippet av metan fra kuene kan kuttes. Mer om Den dyktige bonden Kontakt oss Kontakt oss på Podcastens hjemmeside: Hjelp til lokalt klimaarbeid Miljødirektoratet har mange ressurser for deg som jobber med lokalt klimaarbeid, blant annet: Kommuner og fylkeskommuner kan søke om støtte til prosjekter som reduserer utslipp av klimagasser. Webinarer er gratis seminarer via nett. Her kan du melde deg på webinarene, eller se tidligere webinarer i opptak. Her finner du veiledning i klima- og energiplanlegging og hvordan kommunen kan kutte utslipp i ulike sektorer, oversikt over utslipp i alle kommuner og andre ressurser du kan bruke i klimaarbeidet lokalt. Her kan du søke i alle prosjekter som har fått Klimasats-støtte, og lese søknader, tilsagn og annen informasjon.
/episode/index/show/klimapodcast/id/13309574
info_outline
Når sjukepleierne får velge bil
02/11/2020
Når sjukepleierne får velge bil
Når Hamar kommune skal kjøpe inn elbiler, er det de ansatte som bestemmer. Innkjøpsrådgiver Ole Mattis Furuseth leder kommunens elbilprosjekt. Siden 2016 har kommunen skiftet ut halvparten av bensin- og dieselbilene med elbiler. I løpet av 2021 skal alle kommunens person- og varebiler være utslippsfrie. Oppskriften til Hamar kommuner er omtrent slik: Administrasjonen må få et tydelig mandat fra politikerne til å satse. Og ta med de ansatte på råd – la dem som skal bruke bilene til daglig få teste bilene grundig før de kjøpes inn. Kommunen startet med å kartlegge behovet for biler. Noen oppgaver krever store biler som må kunne gå langt i ett strekk. Men de aller fleste oppgaver kan løses med helt vanlige, små og mellomstore elbiler – selv på Hamar, med kalde vintre, lange avstander og plenty av bakker. Til de fleste behovene er derfor teknologien mer enn god nok allerede, sier kommunen. Så har de ventet med å skifte ut bilene som må være store og kjøre aller lengst. – Teknologien kommer oss i møte. Jeg er ganske trygg på at vi skal klare målet om at alle bilene er utslippsfrie i løpet av de neste to årene, sier Ole Mattis Furuseth. I denne episoden forteller han om arbeidet, utfordringene og hva han tenker skal til for å lykkes med en omlegging til elbiler i kommunene. Mer om Hamars klimaarbeid Kontakt oss Kontakt oss på Podcastens hjemmeside: Hjelp til lokalt klimaarbeid Miljødirektoratet har mange ressurser for deg som jobber med lokalt klimaarbeid, blant annet: Kommuner og fylkeskommuner kan søke om støtte til prosjekter som reduserer utslipp av klimagasser. Webinarer er gratis seminarer via nett. Her kan du melde deg på webinarene, eller se tidligere webinarer i opptak. Her finner du veiledning i klima- og energiplanlegging og hvordan kommunen kan kutte utslipp i ulike sektorer, oversikt over utslipp i alle kommuner og andre ressurser du kan bruke i klimaarbeidet lokalt. Her kan du søke i alle prosjekter som har fått Klimasats-støtte, og lese søknader, tilsagn og annen informasjon.
/episode/index/show/klimapodcast/id/13106624
info_outline
Spleiselag for klima
02/03/2020
Spleiselag for klima
I Østfold har kommunene, fylkeskommunen og fylkesmannen forpliktet seg til klimasamarbeid. Ressursene spleiser de på. Klima Østfold heter samarbeidet, som startet i 2012. Siden da har regionen blitt et arnested for klimatiltak, som kommuner over hele landet kan hente erfaring og inspirasjon fra. Formålet med Klima Østfold er å styrke hver enkelt kommunes mulighet til å nå egne klimamål. Den viktigste ressursen er prosjektkoordinatoren, som er ansatt på heltid for å hjelpe kommunene med det praktiske arbeidet. I tillegg må alle kommunene ha en klimakontakt, som er navet for klimaarbeidet i hver enkelt kommune. Siden 2012 har Klima Østfold initiert og bidratt til en lang rekke prosjekter i regionen. De har støttet kommunene i arbeidet med å oppdatere klimaplaner, og hjulpet noen med å lage klimabudsjett. De har fått til utlån av elsykler ved flere biblioteker, kurset bønder i klimasmart landbruk, sørget for en felles innkjøpsavtale for nær 400 ladestolper og bidratt til uttesting og innkjøp av elbiler – for å nevne noe. I denne episoden møter vi prosjektkoordinator Guro Nereng. Hun forteller om hvordan samarbeidet er organisert, de viktigste prosjektene de har gjennomført og hvilke erfaringer de har gjort seg etter åtte år med forpliktende klimasamarbeid. Mer om Klima Østfold: Klima Østfold låner ut fossil- og utslippsfrie maskiner til kommuner. Kontakt oss på Podcastens hjemmeside: Hjelp til lokalt klimaarbeid Miljødirektoratet har mange ressurser for deg som jobber med lokalt klimaarbeid, blant annet: Kommuner og fylkeskommuner kan søke om støtte til prosjekter som reduserer utslipp av klimagasser. Webinarer er gratis seminarer via nett. Her kan du melde deg på webinarene, eller se tidligere webinarer i opptak. Her finner du veiledning i klima- og energiplanlegging og hvordan kommunen kan kutte utslipp i ulike sektorer, oversikt over utslipp i alle kommuner og andre ressurser du kan bruke i klimaarbeidet lokalt. Her kan du søke i alle prosjekter som har fått Klimasats-støtte, og lese søknader, tilsagn og annen informasjon.
/episode/index/show/klimapodcast/id/12992528
info_outline
Hva kan små kommuner lære av Oslos klimaarbeid?
01/22/2020
Hva kan små kommuner lære av Oslos klimaarbeid?
Hva kan små og mellomstore norske kommuner lære av klimaarbeidet i Oslo? Vi har spurt Heidi Sørensen, direktør i klimaetaten i Oslo kommune. Oslo kommune har snart 700 000 innbyggere innenfor bygrensa. I kommunen jobber det over 50 000 personer – 37 av dem i klimaetaten. Til sammenligning har halvparten av kommunene i Norge mindre enn 5000 innbyggere. Er det da noe poeng å følge i Oslos fotspor i arbeidet med å kutte utslipp av klimagasser? I denne episoden snakker vi med direktøren i klimaetaten om hvordan de har organisert klimaarbeidet, hvordan utslippskutt er en integrert del av budsjettprosessen og hvilke tiltak de gjennomfører. Hun mener bestemt at også små kommuner kan gjøre mye av det Oslo gjør – i mindre skala, tilpasset lokale forutsetninger og kanskje i samarbeid med nabokommuner. Oslo kommune har som mål å bli verdens første utslippsfrie hovedstad innen år 2030, og direktøren i klimaetaten sier hun tror at dette er mulig. Hun peker på god ledelse som den viktigste forutsetningen, sammen med vilje i organisasjonen til å utforske ukjent terreng. Les mer: Kontakt oss på Podcastens hjemmeside: Hjelp til lokalt klimaarbeid Miljødirektoratet har mange ressurser for deg som jobber med lokalt klimaarbeid, blant annet: Kommuner og fylkeskommuner kan søke om støtte til prosjekter som reduserer utslipp av klimagasser. Webinarer er gratis seminarer via nett. Her kan du melde deg på webinarene, eller se tidligere webinarer i opptak. Her finner du veiledning i klima- og energiplanlegging og hvordan kommunen kan kutte utslipp i ulike sektorer, oversikt over utslipp i alle kommuner og andre ressurser du kan bruke i klimaarbeidet lokalt. Her kan du søke i alle prosjekter som har fått Klimasats-støtte, og lese søknader, tilsagn og annen informasjon.
/episode/index/show/klimapodcast/id/12843563
info_outline
Organisering av klimaarbeidet i kommunen
11/18/2019
Organisering av klimaarbeidet i kommunen
– For å nå klimamålene må vi ta hele kommuneorganisasjonen og lokalsamfunnet i bruk, sier Kjetil Bjørklund, fagleder for klima i KS, kommunesektorens organisasjon. Fram til i dag har mye av klimaarbeidet i kommunene blitt drevet fram av ildsjeler – enten i administrasjonen eller i politikken, eller av engasjerte innbyggere som ønsker at det skal bli lettere å ta klimavennlige valg i hverdagen. Mange ildsjeler har oppnådd mye, men det fulle potensialet kan bare utløses om klimaarbeidet institusjonaliseres i hele kommunens virksomhet. Det er budskapet i en rapport KS fikk laget sammen med tre forskningsmiljøer, en rapport kjent som "Kortreist kvalitet". Navnet på rapporten reflekterer anbefalingene om at kommunene bør ta utgangspunkt i det enkelte lokalsamfunns naturlige fortrinn og kvaliteter – enten det er naturgitte, kulturelle eller sosiale forutsetninger. I denne episoden får vi høre hvordan Kjetil Bjørklund i KS tenker at disse prinsippene kan omsettes til praksis i kommunenes hverdag. Les mer: Kontakt oss på Podcastens nettside: Hjelp til lokalt klimaarbeid Miljødirektoratet har mange ressurser for deg som jobber med lokalt klimaarbeid, blant annet: Kommuner og fylkeskommuner kan søke om støtte til prosjekter som reduserer utslipp av klimagasser. Webinarer er gratis seminarer via nett. Her kan du melde deg på webinarene og se tidligere webinarer i opptak. Basert på kunnskap og erfaringer fra Klimasats-prosjekter i hele landet, har Miljødirektoratet laget veiledninger, eksempler og annet materiell som kan hjelpe kommunene planlegge og gjennomføre klimatiltak.
/episode/index/show/klimapodcast/id/12074978
info_outline
Statsråden om kommunenes klimaarbeid
10/24/2019
Statsråden om kommunenes klimaarbeid
– Klimautfordringene påvirker alle deler av samfunnet. Og kommunene er avgjørende for å håndtere det, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen. – Vi har dårlig tid. Vi skal kutte 45 prosent av klimagassutslippene på 11 år. Nå handler det om gjennomføring, og gjøre det raskt. Vi må bruke hele virkemiddelapparatet for å få det til, sier statsråden i dette intervjuet. Han ønsker seg en bred mobilisering i alle deler av samfunnet, både i kommuner og i privat næringsliv, og oppfordrer alle til å se etter gevinstene som kan finnes i et aktivt klimaarbeid. Statsråden sier at kommunene kan jobbe med å kutte klimagassutslipp i egen virksomhet, være bevisst på klima- og naturhensyn i rollen som planmyndighet og utvikle byer og tettsteder slik at folk kan gå, sykle og reise kollektivt. Klimakrav i anskaffelser Han understreker også kommunenes mulighet til å påvirke gjennom klimakrav i anskaffelser. – Det offentlige gjør innkjøp for 500 milliarder kroner i året, og samla sett har kommunene ansvar for en stor del av dette. Så forventer jeg at kommunene er kreative i klimaarbeidet. Det er mye nytenkning i kommuner og fylker, og det er mye statlig og nasjonal politikk som har sitt opphav i kommuner og fylker. Så det er viktig at kommunene viser initiativ, sier statsråden. I løpet av våren 2020 skal han legge fram en handlingsplan for mer klimavennlige offentlige innkjøp. – Hvor mange støtteordninger og krav vi skal ha, er noe som må tilpasses det målet vi skal nå. Samtidig er det viktig for kommunene å ha med seg hvor mange muligheter som ligger i omstillingen vi skal gjennom, sier Ola Elvestuen. Ny plan for utslippskutt Regjeringen har bedt Miljødirektoratet og en rekke andre etater om å utrede tiltak og virkemidler som kan kutte de norske utslippene innenfor ikke-kvotepliktig sektor med minst 50 prosent innen 2030. Utredningen skal brukes for å lage en plan for hvordan vi skal oppfylle Norges klimaforpliktelser i 2030. – Departementet skal ha denne utredningen før jul, så skal vi legge fram planen til neste år. Den planen vil gi mange muligheter, men også forplikte, sier statsråden. Skal utrede 50 prosent kutt i norske ikke- kvotepliktige utslipp Kontakt oss på Podcastens nettside: Hjelp til lokalt klimaarbeid Miljødirektoratet har mange ressurser for deg som jobber med lokalt klimaarbeid, blant annet: Kommuner og fylkeskommuner kan søke om støtte til prosjekter som reduserer utslipp av klimagasser. Webinarer er gratis seminarer via nett. Her kan du melde deg på webinarene og se tidligere webinarer i opptak. Basert på kunnskap og erfaringer fra Klimasats-prosjekter i hele landet, har Miljødirektoratet laget veiledninger, eksempler og annet materiell som kan hjelpe kommunene planlegge og gjennomføre klimatiltak.
/episode/index/show/klimapodcast/id/11766434
info_outline
Fossilfrie anleggsmaskiner, takk!
10/16/2019
Fossilfrie anleggsmaskiner, takk!
Over 90 kommuner i seks fylker rundt Oslofjorden kan låne utslipps- og fossilfrie bygge- og anleggsmaskiner – helt gratis – mot at de forteller om erfaringene sine. Og lederen av utlånsprosjektet, Gabriel Wergeland Krog i Østfold fylkeskommune, forteller om overveiende entusiastiske tilbakemeldinger fra kommunene. – Til å begynne med er folk skeptiske, men nysgjerrige. Vi mennesker liker jo å holde på med det vi er vant med. Men resultatet er at flere kommuner kjøper inn tilsvarende utstyr etter at lånetida er over, sier Gabriel Wergeland Krog. Utlånsprosjektet, som drives av kommunesamarbeidet Klima Østfold, kan tilby elektrisk utstyr som spenner fra løvblåsere til en diger, såkalt 25-tonns gravemaskin. De har også elektriske hjullastere, dumpere, en liten lastebil og gartnerustyr i alle varianter, og en lastebil som går på biogass og kan ta 13 tonn på lasteplanet. I denne episoden forteller prosjektlederen om hvordan utstyret fungerer og erfaringene fra bruk i kommunene. Prosjektet fikk Klimasats-støtte fra Miljødirektoratet i 2016. Les mer: Om prosjektet og maskinene som lånes ut: Klima Østfold: Veileder for anskaffelse av fossilfrie bygge- og anleggsplasser: Norges første utslippsfrie anleggsplass bruker elektrisk gravemaskin fra Klima Østfold: Kontakt oss på Podcastens nettside: Hjelp til lokalt klimaarbeid Miljødirektoratet har mange ressurser for deg som jobber med lokalt klimaarbeid, blant annet: Kommuner og fylkeskommuner kan søke om støtte til prosjekter som reduserer utslipp av klimagasser. Webinarer er gratis seminarer via nett. Her kan du melde deg på webinarene og se tidligere webinarer i opptak. Basert på kunnskap og erfaringer fra Klimasats-prosjekter i hele landet, har Miljødirektoratet laget veiledninger, eksempler og annet materiell som kan hjelpe kommunene planlegge og gjennomføre klimatiltak.
/episode/index/show/klimapodcast/id/11662010
info_outline
Fylkeskommune med klimamuskler
10/10/2019
Fylkeskommune med klimamuskler
Fylkeskommunene er klimaarbeidets Clark Kent. Bak den beskjedne fasaden kan de flekse digre klimamuskler. Om noen lurer: Clark Kent er Supermann i forkledning, en som forsøker å leve et normalt liv utenfor søkelyset. Fylkeskommunene er også ganske anonyme aktører i hverdagen til folk flest. Men i arbeidet for å redusere utslipp av klimagasser, kan fylkeskommunen være en sterk pådriver. Planlegger, utvikler og kjøper inn Fylkeskommunene har blant annet ansvar for regional planlegging og samfunnsutvikling, næringsutvikling, kollektivtransport og veier, videregående skoler, forskning og folkehelse. De kan påvirke klimagassutslipp som innkjøper av varer og tjenester, og i rollene som planlegger og samfunnsutvikler. Fossilfrie busser, ferjer og drosjer Sølve Sondbø er klima- og naturressurssjef i Hordaland fylkeskommunene og gjest i denne episoden. Han forteller hvordan og hvorfor Hordaland har gjort store løft for blant annet å gjøre ferger, busser, drosjer og privatbiler elektriske. Og hva det betyr for klimagassutslippene og fylkeskommunens økonomi. Solceller og hurtiglading Hordaland har gjennomført verdens første masseanbud på klimavennlige ferger, og innen 2022 forventes rundt 70 elektriske ferger å krysse norske fjorder som følge av dette anbudet. Hordaland har også vedtatt at det skal være bare fossilfrie busser i Bergen i 2020 og i hele fylket innen 2027. I tillegg kjøper de inn brukte møbler til egne lokaler, legger solceller på takene til videregående skoler og bygger hurtigladestasjoner for drosjer og privatbiler over hele fylket. Kontakt oss på Podcastens nettside: Hjelp til lokalt klimaarbeid Miljødirektoratet har mange ressurser for deg som jobber med lokalt klimaarbeid, blant annet: Kommuner og fylkeskommuner kan søke om støtte til prosjekter som reduserer utslipp av klimagasser. Webinarer er gratis seminarer via nett. Her kan du melde deg på webinarene og se tidligere webinarer i opptak. Basert på kunnskap og erfaringer fra Klimasats-prosjekter i hele landet, har Miljødirektoratet laget veiledninger, eksempler og annet materiell som kan hjelpe kommunene planlegge og gjennomføre klimatiltak.
/episode/index/show/klimapodcast/id/11575319
info_outline
I et minefelt av klimafarer
09/30/2019
I et minefelt av klimafarer
Ekstremvær har allerede fått store konsekvenser for kommunene. Men det er bare én av mange trusler kommunene møter som følge av klimaendringene. Samtidig som klimaendringene fører til direkte, fysiske skader på veier, hus, kulturminner, avlinger og biologisk mangfold, må samfunnet endre seg for å løse klimaproblemene. Det vil påvirke politikk, økonomi, arbeidsmarkedet, teknologier og forventninger fra innbyggerne. En haug av potensielle farer for kommunene – eller økt klimarisiko, som det heter på fagspråket. Kan risiko bli muligheter? Men kan vi snu problemstillingen på hodet? Og snakke om at det å forberede seg godt på klimaendringene og omstillingen til lavutslippssamfunnet kan åpne nye muligheter for kommunene? At en aktiv omstilling kan gi kommunene noen fordeler? I denne episoden snakker vi med Torunn Brånå i Kommunalbanken om dette. Hun er ansvarlig for såkalte grønne lån, en ordning som gir kommuner rabatt på lån som brukes på utslippskutt og klimatilpasning. Vil hjelpe kommunene Kommunalbanken har lånt ut 300 milliarder kroner til norske kommuner. Da blir man opptatt av kundenes ve og vel – og at risikoen som kundene tar skal være så liten som mulig. Torunn Brånå insisterer likevel på at banken ikke er redd for å få tilbake pengene sine. Men banken har tatt mål av seg å være kommunenes gode hjelpere i omstillingsarbeidet. I denne episoden ber vi Torunn Brånå konkretisere begrepet klimarisiko. Vi tester også et verktøy Kommunalbanken har laget for at du skal kunne sjekke klimarisikoen i din kommune. Og vi snakker om mulighetene som ligger i å forberede seg aktivt på endringene som kommer. Merk: Nord-Fron kommune frifunnet I episoden nevnes en rettssak der et forsikringsselskap krevde erstatning fra kommunen for å ha gitt byggetillatelse til et hus som på nytt ble tatt av flom. Etter at episoden ble spilt inn, har høyesterett avvist anken fra forsikringsselskapet, slik at kommunen er frifunnet. Les mer: Hjelp til lokalt klimaarbeid Miljødirektoratet har mange ressurser for deg som jobber med lokalt klimaarbeid, blant annet: Kommuner og fylkeskommuner kan søke om støtte til prosjekter som reduserer utslipp av klimagasser. Webinarer er gratis seminarer via nett. Her kan du melde deg på webinarene og se tidligere webinarer i opptak. Basert på kunnskap og erfaringer fra Klimasats-prosjekter i hele landet, har Miljødirektoratet laget veiledninger, eksempler og annet materiell som kan hjelpe kommunene planlegge og gjennomføre klimatiltak.
/episode/index/show/klimapodcast/id/11448566
info_outline
Mjøsas grønne svane
09/23/2019
Mjøsas grønne svane
Ved bredden av Mjøsa ligger ligger Hamar, Innlandets største by med mer enn 30 000 innbyggere i kommunen, kjent for stupetårn, Skibladner, Vikingskipet og Norsk Tipping. I det siste har kommunen også gjort seg bemerket for arbeidet med å kutte utslipp av klimagasser. Kommunen har nå 80 elbiler og elvarebiler i drift, som tilsvarer halvparten kommunens biler. Målet er 100 prosent elektrifisert bilpark innen 2021. Men det viktigste er å sette klimaarbeidet i system, sier ordfører Einar Busterud. – Alle kommuner har jo et budsjett. Vi har også et budsjett for klimagassutslipp. I motsetning til andre budsjetter, så er det et mål at dette skal gå i minus. Tallene skal være så små som mulig, sier ordføreren. Selv har han blitt en ivrig vintersyklist, og han forsøker å være et godt eksempel i klimaarbeidet både som ordfører og privat. Men han innrømmer at det ikke alltid er like lett – som da han bestemte seg for bare å spise lokalprodusert mat. Hør hvordan en pølsekiosk på Skibladner-brygga reddet prosjektet. Podcastens hjemmeside: Hjelp til lokalt klimaarbeid Miljødirektoratet har mange ressurser for deg som jobber med lokalt klimaarbeid, blant annet: Kommuner og fylkeskommuner kan søke om støtte til prosjekter som reduserer utslipp av klimagasser. Webinarer er gratis seminarer via nett. Her kan du melde deg på webinarene og se tidligere webinarer i opptak. Basert på kunnskap og erfaringer fra Klimasats-prosjekter i hele landet, har Miljødirektoratet laget veiledninger, eksempler og annet materiell som kan hjelpe kommunene planlegge og gjennomføre klimatiltak.
/episode/index/show/klimapodcast/id/11354348
info_outline
Elefanten i klimarommet
09/14/2019
Elefanten i klimarommet
Forsker Carlo Aall peker på forbruket som elefanten i klimarommet. Og han mener at kommunene kan gjøre noe med den. – Hvis det er sånn at vi har 10-12 år på oss for å halvere utslippene av klimagasser, og vi vet hva slags teknologier det er mulig å ha full bruk av om 12 år, da er det lett å regne seg fram til at teknologien alene ikke vil gi oss en slik halvering. Da må vi redusere forbruket, iallfall i en periode, sier han i denne episoden. Carlo Aall er forsker ved Vestlandsforskning og leder for Norsk senter for bærekraftig klimatilpasning. Han håper på modige folkevalgte i tiden som kommer, og utfordrer kommunene til å påvirke forbruket til innbyggerne i kommunen for å redusere ikke bare de lokale utslippene, men også nasjonale og globale utslipp. – Vi ser at politikere ikke tør sette i gang de rette tiltakene, fordi de tror at innbyggerne ikke vil stemme på dem. Og innbyggerne tror ikke helt på forskerne, fordi de ser ikke at politikerne tar de dramatiske grepene. Så politikerne må bare hoppe, sier Carlo Aall. Han er også opptatt av at kommunen ikke styrer blindt etter klimagasskutt alene. – Hvis vi setter i gang klimatiltak som har en negativ påvirkning på det biologiske mangfoldet, da har vi virkelig ikke løst et miljøproblem. Da har vi bare flyttet det, sier Carlo Aall i episoden som inneholder både utfordringer, forslag og skryt av kommunenes klimaarbeid. Podcastens hjemmeside: Hjelp til lokalt klimaarbeid Miljødirektoratet har mange ressurser for deg som jobber med lokalt klimaarbeid, blant annet: Kommuner og fylkeskommuner kan søke om støtte til prosjekter som reduserer utslipp av klimagasser. Webinarer er gratis seminarer via nett. Her kan du melde deg på webinarene og se tidligere webinarer i opptak. Basert på kunnskap og erfaringer fra Klimasats-prosjekter i hele landet, har Miljødirektoratet laget veiledninger, eksempler og annet materiell som kan hjelpe kommunene planlegge og gjennomføre klimatiltak.
/episode/index/show/klimapodcast/id/11238323
info_outline
Hva kan en liten kommune få til?
09/04/2019
Hva kan en liten kommune få til?
Eid kommune i Nordfjord i Sogn og Fjordane har rundt 6000 innbyggere. Men klimaengasjementet deres har fått ringvirkninger internasjonalt. Kommunen har også satset lokalt på blant annet fjordvarme for oppvarming av bygg.
/episode/index/show/klimapodcast/id/11119349
info_outline
Slik ble Arendal en klimakommune
08/20/2019
Slik ble Arendal en klimakommune
I 2007 satte Arendal kommune seg mål om å redusere utslipp av klimagasser fra egen drift med 90 prosent på 10 år, samt å bli "klimanøytral". Siden da har kommunen jobbet systematisk med klimaledelse og utslippskutt i alle sektorer.
/episode/index/show/klimapodcast/id/10872285
info_outline
Privat-offentlig samarbeid om klimaløsninger
08/20/2019
Privat-offentlig samarbeid om klimaløsninger
Klimapartnere er nettverk som samler private og offentlige virksomheter for å utvikle grønt næringsliv og klimavennlige regioner. Nettverket jobber med å formidle klimakunnskap, utvikle grønne forretningsideer, arrangere møteplasser for klimadebatt og – ikke minst – få fart på medlemmenes eget klimaarbeid. Helene Frihammer leder Klimapartnere Vestland. Hun er også den som koordinerer de ulike nettverkene i landet, og hjelper nye nettverk i gang. I denne episoden forteller hun om hvordan Klimapartnere jobber, og hvordan de kan være en nyttig samarbeidspartner for kommuner og andre offentlige virksomheter. Helene har også reist verden rundt i 9 måneder sammen med familien for å se hvordan klimaendringene endrer verden og lære om lokale løsninger. Hør Helene fortelle om ekstremværet de opplevde i USA og Australia, og mulighetene de så for eksport av norsk klimateknologi til utlandet. Les mer: Podcastens hjemmeside: eller Hjelp til lokalt klimaarbeid Miljødirektoratet har mange ressurser for deg som jobber med lokalt klimaarbeid, blant annet: Kommuner og fylkeskommuner kan søke om støtte til prosjekter som reduserer utslipp av klimagasser. Webinarer er gratis seminarer via nett. Her kan du melde deg på webinarene og se tidligere webinarer i opptak. Basert på kunnskap og erfaringer fra Klimasats-prosjekter i hele landet, har Miljødirektoratet laget veiledninger, eksempler og annet materiell som kan hjelpe kommunene planlegge og gjennomføre klimatiltak.
/episode/index/show/klimapodcast/id/10871793
info_outline
Vil ha el-revolusjon i Lofot-fisket
06/25/2019
Vil ha el-revolusjon i Lofot-fisket
Hvordan preger klimaendringene en liten kommune i Lofoten? Og hva kan kommunen gjøre med utslippene fra fiskerinæringen? Møt ordfører Hans Fredrik Sørdal i Flakstad kommune i Lofoten. I Flakstad er kystfisket den desidert viktigste næringen, med mange små og mellomstore fiskebåter. Disse går på diesel i dag, men endringer er på gang. Hør ordføreren fortelle hvordan klimaendringene endrer kommunen, og hvordan mer klimavennlig teknologi kan gi fiskerne bedre arbeidsforhold og lønnsomhet. Ordføreren ser på klimaarbeidet som en integrert del av kommunens øvrige arbeid, og prøver dermed å være i forkant for å møte fremtidige krav fra politikere og markedet. Her finner du mer informasjon om prosjektet i Flakstad kommune, og veiledning i lokalt klimaarbeid for kommuner: (pdf) Podcastens hjemmeside: eller Hjelp til lokalt klimaarbeid Miljødirektoratet har mange ressurser for deg som jobber med lokalt klimaarbeid, blant annet: Kommuner og fylkeskommuner kan søke om støtte til prosjekter som reduserer utslipp av klimagasser. Webinarer er gratis seminarer via nett. Her kan du melde deg på webinarene og se tidligere webinarer i opptak. Basert på kunnskap og erfaringer fra Klimasats-prosjekter i hele landet, har Miljødirektoratet laget veiledninger, eksempler og annet materiell som kan hjelpe kommunene planlegge og gjennomføre klimatiltak.
/episode/index/show/klimapodcast/id/10281668