#5 Hoe (p)aarden helpen omgaan met verlies - Lyna De Leener
Release Date: 10/25/2021
Embrace The Podcast
De laatste aflevering van Embrace The Podcast is voor mijn oudste vriend in leeftijd: Herghat Albertoe. Elk gesprek met hem is podcastwaardig. Daarom vroeg ik hem om zijn wijsheid te vereeuwigen in deze aflevering. We hebben het over het welbevinden van de mens. Herghat heeft het vaak over de bron van oorsprong waar we allemaal toe behoren. Een bron van liefde en eenheid. Vanuit die bron komen we hier op aarde. Welzijn en welbevinden zijn ons geboorterecht. Toch, doorheen de geschiedenis, zijn er een aantal boodschappen anders geïnterpreteerd dan dat ze bedoeld zijn. We hebben dit niet...
info_outlineEmbrace The Podcast
BETEKENISVOL AFSCHEID NEMEN Vandaag ga ik in gesprek met Sanne van Quinta Essentia. Samen met haar team verzorgt Sanne huwelijks- en afscheidsceremonies. Quinta Essentia geeft vorm aan deze belangrijke momenten. Om even halt te houden en weer aansluiting te zoeken bij onszelf en bij onze geliefden. Om wat in wezen écht belangrijk is, tastbaar te maken. Meer informatie over Sanne vind je op Dank aan Sanne, Herman, Eddy, Guy, Mark en Maarten INHOUD 8'20'': de puzzelstukken van een persoonlijk afscheid - op verhaal komen ‘Het is voor mij heel belangrijk dat het verhaal compleet is van...
info_outlineEmbrace The Podcast
"Echt van jezelf houden vraagt moed om je schaduw in het licht te zetten.” Dit zijn woorden van Martine Florus, de gastspreker van deze podcastaflevering. We zoomen in op thema’s zoals: vrouwelijkheid, lichaamswijsheid, vervullende liefde, seksualiteit en de harmonie tussen het mannelijke en het vrouwelijke. Wie is Martine? Zij is bezielster van Intimate Embodied Living. Martine is een getalenteerd bodyworker en lerares met meer dan 20 jaar ervaring in healing en het helpen van mensen om hun essentie tastbaar te maken. Meer informatie over Martine vind je op ...
info_outlineEmbrace The Podcast
Dagelijkse rituelen Dagelijks een moment inbouwen voor jezelf is goud waard. Zowel voor het lichaam, de geest en het fijngevoelig hart daar tussenin zit. Er zijn verschillende manieren om zo’n dagelijks ritueel voor jezelf op te bouwen. Iemand daar meer over kan vertellen is Bart, oprichter van Breathworks België. We gaan in gesprek rond mindfulness. Wie is Bart? Bart is de eerste Breathworks mindfulness trainer in België en tevens oprichter van Breathworks.be. Hij heeft heel wat mensen in de beoefening van mindfulness geïntroduceerd en onderricht. Quotes - Over...
info_outlineEmbrace The Podcast
Lyna De Leener van Balancio doet coaching met behulp van paarden. Haar specialisatie draait rond rouw en verlies. Graag zoom ik met Lyna in op het thema afscheid. Dat dieren een meerwaarde betekenen in zorg is al met verschillende wetenschappelijke studies aangetoond. Hoe helpen paarden met verlies verwerken? "Dat gebeurt vaak in de stilte van de ervaring", legt Lyna uit. Meer informatie over haar coachings en de troostkaarten vind je terug op . Quotes Het mooie bij paarden is dat ze present zijn. Ze zijn heel erg aanwezig in het hier en nu, zonder...
info_outlineEmbrace The Podcast
Als journaliste en schrijfster schreef Carla Rosseels verschillende boeken over rituelen en levensovergangen. Ze begeleidde ook jarenlang groepen bij het creëren van rituelen. Vandaag woont ze in Nieuw-Zeeland waar ze als celebrant voorgaat bij huwelijken en begrafenissen. Hoe helpen rituelen om voluit te leven? Carla Rosseels vertelt: “Rituelen brengen vervulling. Ze brengen iets tot voltooiing. Rituelen leren ons dat alles altijd verandert, dat niets ooit hetzelfde blijft. En dat wij hier ook niet zijn om te blijven. Rituelen leren ons om vertrouwd te worden met die...
info_outlineEmbrace The Podcast
De preview van komend podcastseizoen wordt gebracht door Quinn. Met een frisse freestyle test hij de podcast microfoon en tegelijk deelt hij wijze levenslessen van een vijfjarige. Spoiler: je mag een ijsje eten van je mama ;)
info_outlineEmbrace The Podcast
Hoe ben ik terecht gekomen bij rituelen? Vermoedelijk ben ik altijd al een ceremoniebegeleider geweest, in stukjes dan. Oordeel zelf, veel luisterplezier!
info_outlineEmbrace The Podcast
Vijf jaar geleden ontmoette ik een meester in leven met aandacht. Onze zoon Quinn. Hij weet als geen ander hoe te leven in het nu. We nemen af en toe onze babbelkes op, voor de fun. Tijdens de podcast praten we niet over rituelen, maar is de podcast het ritueel zelf.
info_outlineLyna De Leener van Balancio doet coaching met behulp van paarden. Haar specialisatie draait rond rouw en verlies. Graag zoom ik met Lyna in op het thema afscheid.
Dat dieren een meerwaarde betekenen in zorg is al met verschillende wetenschappelijke studies aangetoond.
Hoe helpen paarden met verlies verwerken? "Dat gebeurt vaak in de stilte van de ervaring", legt Lyna uit.
Meer informatie over haar coachings en de troostkaarten vind je terug op www.balancio.be.
Quotes
- Het mooie bij paarden is dat ze present zijn. Ze zijn heel erg aanwezig in het hier en nu, zonder oordeel, zonder kritiek, ze zijn er gewoon. Dat betekent vaak al veel voor mensen die langskomen.
- Paarden kunnen heel sterk non-verbale signalen oppikken. Dat maakt dat ze zo snel oppikken bij ons waar het echt om draait. En waarom wij ons zo verbonden voelen met paarden.
- Paarden kunnen niet praten. Dus gebeurt 'hèt' vaak in de stilte. Als we bij paarden zijn, worden we uitgenodigd om ook met onze essentie contact te maken.
- Soms zijn mensen op zoek naar een inzicht, soms willen ze nog iets doen, soms zijn mensen op zoek naar troost. En het mooie is dat dit bij de paarden allemaal kan. Het proces ontvouwt zich naar degene die langskomt.
- Afscheid nemen gebeurt dagelijks in ons leven, in kleine en grotere thema’s, breder dan afscheid nemen van een geliefde. Er is soms zo weinig geweten over hoe rouw verloopt. ‘Ben ik wel normaal met wat er nu gebeurt?’ vragen mensen zich dan af. Door bijvoorbeeld rouwmodellen te tonen, helpt het mensen om hun ervaring te begrijpen. Deze rouwmodellen nemen we soms ook mee naar de paarden, om van theorie naar ervaring te gaan.
- To feel is to heal. We kunnen niet voor altijd iets blijven wegduwen want daar betalen we een prijs voor. Even afstand nemen en afleiding kan tijdelijk helpen. Het lichaam rekt dat niet voor een langere periode. Het gezondste is om het verlies toe te laten, hoe pijnlijk dat ook is.
- We hebben massaal veel verloren samen, in die pandemie. Mensen hebben nood hebben aan erkenning voor grote en ook kleine verlieservaringen. Door dit te erkennen, kan er ook ruimte komen voor iets nieuws.
- Er ligt veel schoonheid verborgen in verlies. Mensen voelen zich verbonden in verlies. Er ontstaat veel erkenning, begrip en respect voor elkaar. Het oprecht kunnen luisteren, kunnen verbinden vanuit een verlieservaring. Dat ontstaat vanzelf, dat vind ik bijzonder mooi dat dit zich kan ontvouwen uit zo een pijnlijk ervaring.