loader from loading.io

Track 3 - Griekse wijn

Kurkentracker

Release Date: 09/11/2018

Track 8 – Een zijsprong naar Cognac show art Track 8 – Een zijsprong naar Cognac

Kurkentracker

In deze aflevering duiken we in de wereld van de… cognac. Dat doen we met Nicky Verlinden van Cognacshop.be. Cognac en wijn zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Voor dit interview heb ik mijn vriend Carlo meegenomen omdat hij – in tegenstelling tot uw dienaar – wel al eens een glas cognac of whisky achteroverslaat.

info_outline
Track 7 - In de kelder met Albert Heijn show art Track 7 - In de kelder met Albert Heijn

Kurkentracker

Vind je ook topwijnen in de supermarkt? Bij Albert Heijn maken ze zich sterk dat ze wijnen in de rekken hebben staan die in staat zijn om naast de wat rijkere maaltijden te staan die we rond kerstmis en oudejaarsavond traditiegetrouw achter de kiezen slaan. Maar is dat ook zo? Samen met twee andere leden van Wijncommanderij Osiris deden we de test: zes flessen uit het gamma van dit grootwarenhuis werden blind geproefd en beoordeeld. En het resultaat was soms heel verrassend…

info_outline
Track 6 - De gebakken peren van Erwin Devriendt show art Track 6 - De gebakken peren van Erwin Devriendt

Kurkentracker

Erwin Devriendt maakt al bijna twintig jaar wijn in Vacqueyras, een onderdeel van de Franse Rhônestreek, waar hij het wijndomein Clos des Frèr[es] uit de grond heeft gestampt. Erwin vertelt ronduit over zijn ervaringen als Belgische wijnbouwer in het chauvinistische Frankrijk, over de twee heel moeilijke tot ronduit dramatische oogsten die hij achter de rug heeft, en over de verschillen tussen Vacqueyras en de veel bekendere appellaties ernaast, zoals Gigondas en Chateauneuf-du-Pape.

info_outline
Track 5 - Beste Belgische Wijn 2018 show art Track 5 - Beste Belgische Wijn 2018

Kurkentracker

Het is met Belgische wijn - althans voor de meesten onder ons - vreemd genoeg zoals met de Griekse gesteld (zie aflevering 3): relatief onbekend en dus ook ja, redelijk onbemind. De verkiezing van Beste Belgische Wijn kan de bekendheid en appreciatie voor Belgische wijn hopelijk wat aanwakkeren. Ik had de eer en het genoegen om deze verkiezing dit jaar live bij te wonen. En tussen twee degustatierondes door haalde ik mede-organisator Gido Van Imschoot en enkele juryleden voor de microfoon.

info_outline
Track 4 - Wijngilde show art Track 4 - Wijngilde

Kurkentracker

Wil je voortdurend nieuwe soorten wijn, smaken en aroma's ontdekken, dan moet je misschien lid worden van de Vlaamse Wijngilde. Ik praat met Bart Van Caneghem, voorzitter van de Gentse Commanderij Osiris, dat deel uitmaakt van de Vlaamse wijngilde.

info_outline
Hoe abonneer je je op een podcast? show art Hoe abonneer je je op een podcast?

Kurkentracker

Wijnliefhebbers zijn zelden technisch sterk onderlegd, dus kan het vast geen kwaad om eens uit te leggen hoe je je nu abonneert op deze (of een andere) podcast. Daardoor mis je geen enkele aflevering meer en kun je je podcasts beluisteren waar en wanneer je wilt. Ik ga er gemakshalve van uit dat je een smartphone hebt, en dat dat ofwel een iPhone of een Android-toestel is (in dat laatst geval wellicht een Samsung, Huawei, Motorola, LG of iets dergelijks). Is dat niet het geval, dan heb je op zijn minst een tablet of een mp3-speler nodig om je te bevrijden van je computer. iOS Heb je een...

info_outline
Track 3 - Griekse wijn show art Track 3 - Griekse wijn

Kurkentracker

Een gesprek met Mark Vekemans, specialist in Griekse wijnen, over de verschillende soorten, over het verleden, maar ook over de toekomst van de Griekse wijnbouw, waarom Griekse wijnmakers minder te vrezen hebben van de opwarming van de aarde dan hun collega's uit Frankrijk, Italië of Spanje, bijvoorbeeld, en over de Griekse drama's die ontstonden toen de zonen van traditionele wijnmakers de domeinen van hun ouders begonnen over te nemen.

info_outline
Track 2 - Zomerwijn show art Track 2 - Zomerwijn

Kurkentracker

In deze korte, tweede aflevering van Kurkentracker praat ik met Sam Govaert van Entrepot du Vin. Sam legt uit hoe rosé gemaakt wordt (wist je dat er drie heel verschillende soorten waren?), hoe je rode wijn het best koelt (en welke soorten zich daartoe lenen), duikt in het (behoorlijk duistere) verleden van de Oostenrijkse druivensoorten sankt-laurent en zweigelt, en neemt ons mee op verkenningstocht door Le Marche, een wat minder bekende, maar niettemin heel interessante regio in Italië.

info_outline
Track 1 - PURr show art Track 1 - PURr

Kurkentracker

Een interview met de organisatoren van PURr, een wijnbeurs die volledig in het teken staat van natuurlijke wijnen - meteen een aanleiding om eens een boompje op te zetten over het onderscheid tussen natuurlijke en zeg maar conventionele wijnen, over de voor- en nadelen van natuurlijke wijnen, en uiteraard ook over het evenement zelf. Dat vindt plaats in het weekend van 2 en 3 juni in Loods 20, een voormalige havenloods in de Muide in Gent. Meer info vind je op de website www.purr.be.

info_outline
 
More Episodes

Griekse wijn is een van de vreemdste fenomenen onder wijnliefhebbers. Als er al over gesproken wordt, is dat meestal vrij laatdunkend. Zo van: "Je hébt er wel goede wijn, maar…." Zelf had ik - tot voor dit gesprek - ook niet één fles Griekse wijn in huis. Meer nog: de wijnhandels waar ik geregeld kom, en die hebben doorgaans een heel uitgebreid en gevarieerd gamma, schuiven me nooit een glas Griekse wijn onder de neus. Wat eigenlijk ongelooflijk vreemd is als je weet dat zowat alle wijn die in West-Europa wordt geteeld op een of andere manier schatplichtig is aan de Grieken.

Aangezien ik deze vakantie een weekje in Kreta heb doorgebracht, besloot ik een aflevering van de podcast aan Griekse wijn te wijden. Via wijnhandel Cannette in Brussel, naar verluidt een topadresje voor wie op zoek is naar goede Griekse wijn, ben ik bij Mark Vekemans terechtgekomen, die bijzonder goed thuis is in deze materie.

Op een rustig terrasje, beschut tegen de verschroeiende juli-zon en met een fris glaasje Griekse rosé in de hand, vertelde Mark op een sappige manier welke Griekse wijnen zoal bestaan, over het verleden, maar ook over de toekomst van de Griekse wijnbouw, waarom Griekse wijnmakers minder te vrezen hebben van de opwarming van de aarde dan hun collega's uit Frankrijk, Italië of Spanje, bijvoorbeeld, en over de Griekse drama's die ontstonden toen de zonen van traditionele wijnmakers de domeinen van hun ouders begonnen over te nemen.

Veel luisterplezier!

 

PS: Zoals beloofd zet ik hieronder eens al de druivensoorten op een rijtje die Mark vernoemde:

 

  • agiorgitiko
  • moschofilero
  • xynómavro
  • kotsifali
  • assyrtiko
  • mavrodaphne

 

Een andere interessante druif waar Mark het helaas niet over had, maar waarmee ik in Kreta kennis mee maakte, is de vidiano (in ons geval was dat een fles Vorinos van het wijnhuis Silva uit de buurt van Heraklion), naar mijn gevoel een beetje te vergelijken met een grüner veltliner. Maar zoals Mark al vertelde, zijn er circa 300 autochtone druivenrassen, die haast allemaal even moeilijk uit te spreken zijn. Of wat dacht je van de chidiriotiko, liatiko, savatiano, thrapsathiri, enzovoort?

 

 

Hier vind je links naar de wijnhuizen die in de podcast ter sprake kwamen:

 

 

(Ongesponsorde tip: de meeste van deze domeinen vind je in het gamma van Canette…)