Kurkentracker
In deze aflevering duiken we in de wereld van de… cognac. Dat doen we met Nicky Verlinden van Cognacshop.be. Cognac en wijn zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Voor dit interview heb ik mijn vriend Carlo meegenomen omdat hij – in tegenstelling tot uw dienaar – wel al eens een glas cognac of whisky achteroverslaat.
info_outline Track 7 - In de kelder met Albert HeijnKurkentracker
Vind je ook topwijnen in de supermarkt? Bij Albert Heijn maken ze zich sterk dat ze wijnen in de rekken hebben staan die in staat zijn om naast de wat rijkere maaltijden te staan die we rond kerstmis en oudejaarsavond traditiegetrouw achter de kiezen slaan. Maar is dat ook zo? Samen met twee andere leden van Wijncommanderij Osiris deden we de test: zes flessen uit het gamma van dit grootwarenhuis werden blind geproefd en beoordeeld. En het resultaat was soms heel verrassend…
info_outline Track 6 - De gebakken peren van Erwin DevriendtKurkentracker
Erwin Devriendt maakt al bijna twintig jaar wijn in Vacqueyras, een onderdeel van de Franse Rhônestreek, waar hij het wijndomein Clos des Frèr[es] uit de grond heeft gestampt. Erwin vertelt ronduit over zijn ervaringen als Belgische wijnbouwer in het chauvinistische Frankrijk, over de twee heel moeilijke tot ronduit dramatische oogsten die hij achter de rug heeft, en over de verschillen tussen Vacqueyras en de veel bekendere appellaties ernaast, zoals Gigondas en Chateauneuf-du-Pape.
info_outline Track 5 - Beste Belgische Wijn 2018Kurkentracker
Het is met Belgische wijn - althans voor de meesten onder ons - vreemd genoeg zoals met de Griekse gesteld (zie aflevering 3): relatief onbekend en dus ook ja, redelijk onbemind. De verkiezing van Beste Belgische Wijn kan de bekendheid en appreciatie voor Belgische wijn hopelijk wat aanwakkeren. Ik had de eer en het genoegen om deze verkiezing dit jaar live bij te wonen. En tussen twee degustatierondes door haalde ik mede-organisator Gido Van Imschoot en enkele juryleden voor de microfoon.
info_outline Track 4 - WijngildeKurkentracker
Wil je voortdurend nieuwe soorten wijn, smaken en aroma's ontdekken, dan moet je misschien lid worden van de Vlaamse Wijngilde. Ik praat met Bart Van Caneghem, voorzitter van de Gentse Commanderij Osiris, dat deel uitmaakt van de Vlaamse wijngilde.
info_outline Hoe abonneer je je op een podcast?Kurkentracker
Wijnliefhebbers zijn zelden technisch sterk onderlegd, dus kan het vast geen kwaad om eens uit te leggen hoe je je nu abonneert op deze (of een andere) podcast. Daardoor mis je geen enkele aflevering meer en kun je je podcasts beluisteren waar en wanneer je wilt. Ik ga er gemakshalve van uit dat je een smartphone hebt, en dat dat ofwel een iPhone of een Android-toestel is (in dat laatst geval wellicht een Samsung, Huawei, Motorola, LG of iets dergelijks). Is dat niet het geval, dan heb je op zijn minst een tablet of een mp3-speler nodig om je te bevrijden van je computer. iOS Heb je een...
info_outline Track 3 - Griekse wijnKurkentracker
Een gesprek met Mark Vekemans, specialist in Griekse wijnen, over de verschillende soorten, over het verleden, maar ook over de toekomst van de Griekse wijnbouw, waarom Griekse wijnmakers minder te vrezen hebben van de opwarming van de aarde dan hun collega's uit Frankrijk, Italië of Spanje, bijvoorbeeld, en over de Griekse drama's die ontstonden toen de zonen van traditionele wijnmakers de domeinen van hun ouders begonnen over te nemen.
info_outline Track 2 - ZomerwijnKurkentracker
In deze korte, tweede aflevering van Kurkentracker praat ik met Sam Govaert van Entrepot du Vin. Sam legt uit hoe rosé gemaakt wordt (wist je dat er drie heel verschillende soorten waren?), hoe je rode wijn het best koelt (en welke soorten zich daartoe lenen), duikt in het (behoorlijk duistere) verleden van de Oostenrijkse druivensoorten sankt-laurent en zweigelt, en neemt ons mee op verkenningstocht door Le Marche, een wat minder bekende, maar niettemin heel interessante regio in Italië.
info_outline Track 1 - PURrKurkentracker
Een interview met de organisatoren van PURr, een wijnbeurs die volledig in het teken staat van natuurlijke wijnen - meteen een aanleiding om eens een boompje op te zetten over het onderscheid tussen natuurlijke en zeg maar conventionele wijnen, over de voor- en nadelen van natuurlijke wijnen, en uiteraard ook over het evenement zelf. Dat vindt plaats in het weekend van 2 en 3 juni in Loods 20, een voormalige havenloods in de Muide in Gent. Meer info vind je op de website www.purr.be.
info_outline Het is met Belgische wijn - althans voor de meesten onder ons - vreemd genoeg zoals met de Griekse gesteld (zie aflevering 3): relatief onbekend en dus ook ja, redelijk onbemind. Daardoor hebben veel wijnliefhebbers niet gemerkt dat de kwaliteit van onze wijnen er zeker de laatste tien jaar enorm op vooruitgegaan is. De verkiezing van Beste Belgische Wijn kan de bekendheid en appreciatie voor Belgische wijn hopelijk wat aanwakkeren. Ik had de ongelofelijke eer en het genoegen om deze verkiezing - waarbij alleen ervaren sommeliers en wijnprofessionals in de jury zetelen - dit jaar live bij te wonen. Tussen twee degustatierondes door haalde ik mede-organisator Gido Van Imschoot en enkele juryleden voor de microfoon.
Dit zijn trouwens de winnaar van de gouden en zilveren medaillesvan de verkiezing van de Beste Belgische Wijn 2018 (In tegenstelling tot de Olympische Spelen worden er hier geen bronzen medailles uitgereikt.):
Gouden medailles:
• Driesse: Driesse Cuvée 2014 (mousserend)
• Entre-deux-Monts (Heuvelland): Pinot 2017, Bacquaert Brut 2015 en Wiscoutre Rosé 2016
• Houtlandse Wijnbouw: Wit 2017
• Kluisberg: Muller Thurgau 2017 en Pinot gris 2017
• Wijndomein Aldeneyck (Maasvallei): Pinot noir 2016
• Wijndomein Crutzberg: Chardonnay Cuvée spéciale M 2017
• Wijndomein Kitsberg: Chardonnay 2017, Chardonnay Kitzberg krachtig 2017
• Wijndomein Waes: Waes Rood 2016
• Wijnkasteel Genoels-Elderen (Haspengouw): Chardonnay Wit
• Wijngoed Stuyvenberg: Brut 2015
• Wijnkasteel Vandeurzen: Gruner Veltliner 2017 en Albariño 2017
• Chardonnay Meerdael: Blanc de Blancs Brut 2015
• Vignoble des Agaises: Ruffus brut sauvage BSA (mousserend)
• Château Bon Baron (Côtes de Sambre et Meuse): Masterblend SAX 2016 (rood), Cabernet 2014 en Chardonnay 2015
• Vin de Liège (Côtes de Sambre et Meuse): Ô de craie 2017, Contrepoint 2017 en Les Noces blanches 2017
Zilveren medailles:
• Wijndomein Crutzberg: Chardonnay 2017 en Chardonnay Barrique 2017
• Wijndomein Gloire de Duras: Chardonnay Auxerrois 2017
• Wijndomein Hoenshof: Merlot/Cabernet 2015
• Wijndomein Zavelaar: Pinot 2017
• Wijngoed Monteberg: Pinot gris 2017
• Château Bon Baron (Côtes de Sambre et Meuse): Acolon 2015 en La Grande 2015
• Domaine du Chant d’Eole: Brut blanc de blancs 2016 (mousserend)