דף יומי לנשים - הדרן
דף יומי לנשים - הדרן הוא שיעור הדף היומי הראשון המועבר על ידי אשה והזמין באינטרנט מכל מקום בעולם בזמן אמת. השיעורים מועברים בישראל על ידי הרבנית מישל כהן פרבר, שלמדה בתכנית במדרשת לינדנבאום בתכנית מתמידות ובעלת תואר ראשון בתלמוד ובתנ״ך מאוניברסיטת בר אילן. מישל לימדה תלמוד והלכה במדרשת לינדנבאום, בית ספר פלך ומתן. היא ממקימיה של קהילת נתיבות ברעננה. היא מתגוררת ברעננה עם בעלה וחמשת ילדיהם.
info_outline
סנהדרין כב - ח' בטבת, 8 בינואר
01/08/2025
סנהדרין כב - ח' בטבת, 8 בינואר
הדף היום מוקדש ע"י מרק ובקי גולדשטיין. "לציון 50 שנה לעלייתינו ארצה, בנינו קובי הקדיש תלמוד בבלי בבית הכנסת נצרים בעזה." הדף היום מוקדש ע"י סורי דויס לע"נ סבתה אסתר בת מנחם מנדל. ישנן שלוש דעות לגבי הכתב המקורי של התורה - האם נכתבה בכתב עברי קדום ושונתה מאוחר יותר לאשורית, או שמא נכתבה באשורית מלכתחילה? מהן שני הפירושים השונים להבין "משנה תורה" המוזכר בפרשת המלך? אסור לרכוב על סוס המלך, לשבת על כסאו או להשתמש בשרביטו, מפני הכבוד. אסור לראות את המלך כשהוא מסתפר, ערום או במרחץ. אבישג השונמית ניתנה למלך דוד בסוף ימיו. אולם, הוא לא נשא אותה לאישה כיוון שכבר היו לו שמונה עשרה נשים. מכאן אנו למדים עד כמה קשים הגירושין וכיצד יש להימנע מהם אם אפשר, שכן הותר לדוד להתייחד עם אבישג במקום לגרש אחת מנשותיו כדי לשאת אותה. מכאן הגמרא עוברת לדיון על עוצמת האהבה בין בעל ואשה בנישואיהם הראשונים. רבי יוחנן אמר שקשה לפני הקב"ה לזווג זיווגים כקריעת ים סוף. אולם, לאחר הבאת מקור סותר, בשם רב, שארבעים יום קודם יצירת הוולד בת קול יוצאת ואומרת בת פלוני לפלוני, הם מסיקים שדברי רבי יוחנן נאמרו לגבי זיווג שני. מלך מסתפר בכל יום, כהן גדול אחת לשבוע וכהן הדיוט אחת לחודש. מניין נלמדים דינים אלו? כהן הדיוט גם אינו רשאי לשתות יין בשבועות שהוא משרת בבית המקדש. האם דינים אלו תקפים גם היום? רבי סובר ששניהם אינם חלים, אך חכמים סברו שכהנים אינם רשאים לשתות יין שמא ייבנה בית המקדש והכהנים יהיו שיכורים ולא יוכלו לעבוד מיד. מדוע הם מבחינים בין שתייה לתספורת? ניתנות שתי תשובות. קושי מועלה על התשובה השנייה ונשאר ללא פתרון. כל הדינים הללו לגבי הכהנים נלמדים מיחזקאל, ולא מהתורה. כיצד נודעו דינים אלו לפני תקופת יחזקאל? לכהן גדול הייתה תספורת מיוחדת והגמרא מתארת כיצד היא נראתה.
/episode/index/show/hadran-he/id/34769950
info_outline
סנהדרין כא - ז' בטבת, 7 בדצמבר
01/07/2025
סנהדרין כא - ז' בטבת, 7 בדצמבר
הדף היום מוקדש ע"י משפחת גרינסטון לכבוד ימי הולדת של עדינה חג'ג' ואיימי פרג'. מהן זכויות המלך? מהם החוקים המיוחדים החלים רק על מלכים? המלך יכול לקחת חצי מהשלל של האומה ממלחמה. זה נלמד מהחלק שהכהן הגדול היה מקבל מלחם הפנים בכל שבוע. כמה נשים הם רשאים לשאת? תנא קמא מגביל לשמונה עשרה. רבי יהודה אומר שאין הגבלה מסוימת - זו בעיה רק אם הן מסיטות את לב המלך מהקב"ה. רבי שמעון אומר שאפילו אשה אחת שמסיטה את ליבו מהקב"ה אסורה. ואם הן נשים טובות ולא יסיטו את ליבו, עדיין אסור לו לשאת יותר מ-18 נשים. נראה שרבי יהודה לומד את דעתו מטעם המצווה, בעוד רבי שמעון לא. אולם, זה סותר את דעותיהם במקומות אחרים שבהם רבי שמעון דורש טעמי המצוות ורבי יהודה לא. כיצד מיישבים את הסתירה? המספר 18 נלמד מפסוקים (שמואל ב' ג: ב-ה) על המלך דוד ונשותיו ובניו. מקורות אחרים לומדים מהפסוקים 24 ו-48. אחת הנשים המוזכרות בפסוק הייתה עגלה. הגמרא מסבירה שעגלה הייתה מיכל. אולם, זה קשה מכיוון שנאמר במקום אחר שלמיכל לא היו ילדים ועגלה מוזכרת עם ילד. כיצד ניתן להסביר זאת? רב הסביר שלדוד היו 400 ילדים מנשים שנשבו במלחמות (אשת יפת תואר) ושירתו כלוחמים החזקים בצבאו. תמר הייתה גם בת של אשת יפת תואר, כפי שניתן להוכיח משיחתה עם אמנון כשהוא בא לאנוס אותה. מה היו הטקטיקות של אמנון ולמה אחרי שאנס אותה, הוא שנא את תמר? אחרי אונס תמר, הם חוקקו חוקים להגן על נשים מפני אונס. אילו חוקים נחקקו? המלך לא יכול להחזיק הרבה סוסים או זהב וכסף אבל הוא יכול להחזיק אותם לצרכיו האישיים כמלך, וכראש הצבא. התורה לא מביאה טעמים למצוות כי במקרה של מלך שבו ניתנו טעמים, המלך שלמה חשב שהוא יכול לעבור על המצוות תוך שמירה על מסגרת הטעמים, אך זה נכשל. כמה ספרי תורה צריך מלך? לאיזו מטרה הוא משתמש בהם? הם צריכים להיכתב במיוחד עבורו.
/episode/index/show/hadran-he/id/34752710
info_outline
סנהדרין כ - ו' בטבת, 6 בינואר
01/06/2025
סנהדרין כ - ו' בטבת, 6 בינואר
הדף היום מוקדש ע"י נשות הדרן מלונג איילנד לכבוד הולדת הנכד לסורי דויס. פלטי בן ליש משובח על כך שנמנע מלקיים יחסים עם מיכל, אשתו, כיוון שעדיין נחשבה נשואה לדוד המלך. התאפקותו נחשבת גדולה יותר מזו של יוסף ובועז, שגם הם התגברו על יצרם אך הם התגברו פעם אחת והוא כל יום. בנוגע לדינים המיוחדים למלכים: מנהגי האבלות שלהם שונים. מלך אינו יוצא מארמונו להשתתף בהלוויות. עם זאת, רבי יהודה חולק על כך, ומביא ראיה מכך שדוד המלך ליווה את גופתו של אבנר בן נר. חכמים מסבירים שדוד עשה זאת במיוחד כדי להוכיח לעם שלא הוא ציווה על מותו של אבנר. בסעודת הבראה למלך (כשהוא המתאבל), העם יושב על הרצפה, המלך יושב על דרגש. הגמרא מציעה שני פירושים לדרגש. בנוגע לתהלוכות הלוויה, עולה שאלה האם נשים צריכות ללכת אחרי המיטה או לפניה. חכמים אומרים שהולכים אחר מנהג המקום, בעוד רבי יהודה מביא ראיה מדוד המלך שהנשים הולכות לפני המיטה. החכמים מביאים הסבר אחר לדוד המלך. למה נענש אבנר: רב מסביר שאבנר יכול היה למחות בהחלטת המלך שאול להרוג את תושבי נוב (או בנסיונותיו להרוג את דוד) אך לא עשה זאת. רבי יצחק טוען שאבנר אכן מחה, אך ללא הועיל. חטאו לדברי ר' יצחק היה בהכתרת איש בושת למלך, מה שעיכב את מלכות דוד על כל ישראל בשנתיים וחצי. הדרישה שמלך חייב לקבל רשות מהסנהדרין הגדולה לפני יציאה למלחמת רשות מוזכרת כאן שוב, למרות שכבר הוזכרה בפרק הראשון של סנהדרין. למה? למלך יש זכות לפרוץ דרך בתוך רכוש פרטי. בזמן מלחמה, כאשר אוספים שלל, המלך לוקח את חלקו תחילה, לפני שהעם רשאי לקחת את חלקם. שמואל ורב חולקים האם מלך רשאי להשתמש בכל הסמכויות שהנביא שמואל הזהיר מפניהן כשהעם ביקש מלך (לקיחת בניהם, בהמותיהם וכו'). האם זה היה תיאור אמיתי של זכויות המלוכה, או רק אזהרה כדי להטיל מורא מהמלוכה? דיון זה מקביל למחלוקת בין התנאים רבי יוסי ורבי יהודה. רבי נהוראי מציע דעה שלישית: דברי שמואל נועדו להפחיד את העם כדי שלא יבקשו מלך. רבי אליעזר נוקט בעמדת ביניים, ומציע שבעוד בקשת הזקנים למלך הייתה ראויה, עמי הארץ ביקשו מלך מסיבות לא נכונות - כדי להידמות לעמים אחרים. רבי יהודה ורבי יוסי מסבירים שעם כניסתם לארץ, נצטוו היהודים בשלוש מצוות: להעמיד מלך, להשמיד את עמלק, ולבנות את בית המקדש. רבי יוסי לומד סדר זה מפסוקים בתנ"ך. שלמה המלך שלט תחילה הן בעולם העליון והן בעולם התחתון, אך נישואיו לנשים נוכריות גרמו לו לאבד את סמכותו בשני העולמות. יש מחלוקת האם הוא חזר למלוא סמכותו לאחר נפילתו.
/episode/index/show/hadran-he/id/34734520
info_outline
סנהדרין יט - ה' בטבת, 5 בינואר
01/05/2025
סנהדרין יט - ה' בטבת, 5 בינואר
הדף היום מוקדש ע"י ג'ודי פלבר לע"נ יובל מור יוסף ויוסי כהן שנהרגו בפיגוע בגבע אסף לפני שש שנים והמשך רפואה שלמה לבנה, נתנאל אילן בן שיינא ציפורה שנפצע קשה בפיגוע. הדף היום מוקדש ע"י איימי קהן והרב יהושע ווקסמן לע"נ אליהו בן שלמה הכהן ועליזה. הדף היום מוקדש ע"י איליין הוכברג לכבוד בעלה ארי, הלומד איתה כל יום בחמשת השנים האחרונות מאז החל הסבב של הדף היומי. כהן גדול אינו יכול לייבם - מדוע המצוות עשה של ייבום אינה דוחה את מצוות לא תעשה של איסור נישואין לאלמנה? רבי מאיר ורבי יהודה חולקים האם כהן גדול יכול ללוות את גופת קרובו עד גבול העיר (ממרחק) או שאסור לו ללוות את הגופה כלל. מחלוקת זו מתמקדת בפסוק בתורה "ומן המקדש לא יצא." כיצד ניתן להסביר פסוק זה לפי שתי העמדות? כשהכהן הגדול היה הולך לנחם אבלים בשורה, היכן היה עומד והיכן עמדו כולם? ומה לגבי כשנעשתה שורה לנחם את הכהן הגדול? כיצד פועלת השורה? במקור, האנשים הלכו בשורה והאבלים עמדו במקום אחד. מאוחר יותר זה שונה להיפך בגלל קטטה שפרצה בין אנשים שכל אחד רצה ללכת ראשון. בציפורי, רבי יוסי החזיר את המנהג המקורי. הוא גם תיקן שאשה לא תלך בשוק עם בנה מאחוריה, כי פעם נחטף ילד מאחורי אמו וכשראתה אח"כ ותהחילה לצעוק, מישהו הראה לה היכן החוטפים נמצאים והם אנסו אותה. תקנה שלישית של רבי יוסי הייתה שנשים תמיד תדברנה כשהולכות לבית הכיסא בחוץ כדי שגבר שעלול להתקרב ידע שהיא שם ולא יגיע בטעות למצב של ייחוד. רבי יאשיה קבע שכדי לקיים שורה, יש צורך במינימום של עשרה אנשים, בנוסף לאבלים. רב יוסף מצמצם את ההלכה במשנה שמלך אינו יכול להיות דיין או להישפט למלכי ישראל, לא משושלת דוד, שכןמלכי בית דוד היו דיינים. חוק זה המגביל מלכים אחרים מלהישפט נוצר בתגובה לסיפור שבו שמעון בן שטח דרש מהמלך ינאי (גיסו) להופיע בבית דין בנוגע לעבדו שרצח מישהו. ינאי ערער על החלטתו של שמעון לשפוט אותו וביקש מהדיינים האחרים לתמוך בו. כשהם לא קמו להגן על עמדת שמעון, הם הוכו על ידי גבריאל (המלאך) ונהרגו. באותו רגע הם הבינו את הסכנות בלשפוט מלך. אם מלך אינו רשאי למחול על הכבוד המגיע לו, כיצד רבי יהודה מתיר למלך לייבם? לשם מצווה, ניתן למחול על כבודו. תלמידו של רבי יוסי שאל אותו כיצד דוד יכול היה לשאת שתי אחיות, מירב ומיכל? רבי יוסי ענה שהוא נשא את מיכל אחרי שמירב מתה. רבי יהושע בן קרחה מביא תשובה אחרת - הקידושין למירב מעולם לא היו תקפים. פרטי הסיפור וכיצד להסביר פסוקים מסוימים מורכבים מוסברים לפי שני הפירושים. מי שמגדל ילדי אחרים, אותם ילדים נחשבים כילדיו. זה מוכח ממספר פסוקים בתנ"ך.
/episode/index/show/hadran-he/id/34723380
info_outline
סנהדרין יח - שבת ד' בטבת, 4 בינואר
01/03/2025
סנהדרין יח - שבת ד' בטבת, 4 בינואר
הכהן הגדול והמלך כפופים לשיקולים משפטיים מיוחדים. המשנה בוחנת את מעמדם המיוחד במערכת המשפטית על ידי התייחסות למספר שאלות מרכזיות: האם הם כפופים לשיפוט בתי הדין? האם הם יכולים לשמש כדיינים בעצמם? האם הם כשרים להעיד, והאם אחרים יכולים להעיד נגדם? בנוסף להתווית עניינים משפטיים אלו, המשנה משווה ומנגידה דינים ייחודיים אחרים החלים על המלך והכהן הגדול. הגמרא ממשיכה בניתוח מפורט של הבדלים ותקנות אלו כפי שהוצגו במשנה.
/episode/index/show/hadran-he/id/34706290
info_outline
סנהדרין יז - ג' בטבת, 3 בינואר
01/03/2025
סנהדרין יז - ג' בטבת, 3 בינואר
הלימוד השבוע מוקדש ע"י אלישבע גרי לכבוד צוות הדרן! הדף היום מוקדש לע"נ מולי אנדלמן מהנכדות שלה. יש מחלוקת בין חכמים ורבי יהודה במשנה לגבי מספר הדיינים בסנהדרין הגדולה - שבעים או שבעים ואחד. בתחילה, הגמרא מציעה שהמחלוקת מבוססת על הבנת המילה "עמך" בבמדבר יא:טז, כשהקב"ה אומר למשה לקחת שבעים זקנים "והתייצבו שם עמך." אולם זה נדחה והם מציעים במדבר יא:יז "ונשאו אתך במשא העם." גם זה נדחה ולבסוף לומדים משמות יח:כב "ונשאו אתך." למרות שההקשר שם הוא סנהדרין קטנה, לומדים את הסנהדרין הגדולה מהסנהדרין הקטנה. מכיוון שהוזכר סיפור בחירת הזקנים במדבר, מובאת ברייתא המרחיבה על סיפור אלדד ומידד. יש שתי דעות שונות (חכמים ורבי שמעון) להסביר מדוע הם נשארו במחנה ולא הצטרפו לשאר הזקנים. מה הניע אותם לא להצטרף - חשש שלא ייבחרו או ענווה? כיצד התפתח הסיפור, על מה הם התנבאו? המשנה מסבירה שצריך רוב של שניים כדי להרשיע נאשם - כיצד זה מסתדר עם מספר הדיינים הנדרש? אם כל הדיינים מסכימים לחייב את בעל הדין, פסק דינם אינו מתקבל כיוון שיש דין שאם בית הדין רוצה להרשיע, הם דוחים את הדין ליום המחרת כדי לאפשר אפשרות למצוא דרך לזכות אותם. אם יש הסכמה פה אחד להרשעה, לא תהיה אפשרות לקיים דין זה. מהן הדרישות להיות דיין? רשימה ארוכה של ביטויים בגמרא מוסברת: כאשר הגמרא אומרת ביטוי מסוים, לאיזה רב/נים היא מתייחסת? כדי להקים בית דין של עשרים ושלושה בעיר, צריך מספר מינימלי של אנשים. דעה אחת אומרת מאה ועשרים - מדוע?
/episode/index/show/hadran-he/id/34705955
info_outline
סנהדרין טז - ב' בטבת, 2 בינואר
01/02/2025
סנהדרין טז - ב' בטבת, 2 בינואר
הדף היום מוקדש ע"י שפרה אטיק לרפואת צבי דב בן שרה. שבט שחטא נידון בסנהדרין הגדולה. למה הכוונה? מה היה חטאם? אחרי דחיית האפשרויות שמדובר בחטא רגיל שעונשו מיתה כמו שבת או עבודה זרה, מועלות מספר אפשרויות. רב מתנה אומר שמדובר בנשיא שבט שחטא. עולא אומר שמדובר במחלוקת בין שני שבטים על נחלה. רבינא חוזר לתשובה שנדחתה של עבודה זרה ומיישב את הקושי הקודם בהסבר שהם נידונים בבית דין של שבעים ואחד, אף על פי שהם מקבלים אותו עונש כמו יחידים שעבדו עבודה זרה. נביא שקר נידון בסנהדרין הגדולה. זה נלמד בגזירה שווה מזקן ממרא שנענש רק אם מרד בהחלטת הסנהדרין הגדולה, אף על פי שהוא עצמו נידון בבית דין של עשרים ושלושה. כהן גדול נידון בסנהדרין הגדולה. זה נלמד מהמילים "דבר גדול" - עניינים הנוגעים לגדול, אדם חשוב. אולם, אחרים מסבירים שזה מתייחס לדבר קשה. רבי אלעזר שואל לגבי שור של כהן גדול שנגח - האם הוא נידון בבית דין של עשרים ושלושה או בסנהדרין הגדולה? אין תשובה לשאלה זו, אבל אביי מסיק מהשאלה שהיה ברור שדיני ממוננות של הכהן הגדול נידון בבית דין של שלושה. סנהדרין הגדולה צריכים להיות חלק מההחלטה לצאת למלחמת רשות. מניין לומדים זאת? רק הסנהדרין הגדולה יכולה להרחיב את גבולות ירושלים והעזרות, ולהקים בתי דין של עשרים ושלושה. שניהם נלמדים ממעשיו של משה, שכן מעשיו נחשבים כשווים לאלו של הסנהדרין הגדולה. מניין לומדים שעיר הנידחת נידונה בפני הסנהדרין הגדולה? מובאים הלימודים של דינים אחרים לגבי ערי הנדחת - למה לא ליד הגבול ולמה לא יותר משתי ערים? ישנן דעות שונות לגבי כמה ערים יכולות להיות מוגדרות כערי נידחת, תלוי במיקום, בתי דין שונים, וגורמים אחרים.
/episode/index/show/hadran-he/id/34693480
info_outline
סנהדרין טו - ב' דראש חודש טבת - א' בטבת, 1 בינואר
01/01/2025
סנהדרין טו - ב' דראש חודש טבת - א' בטבת, 1 בינואר
הדף היום מוקדש ע"י דולי ונחמיה ששון לע"נ "אבינו היקר סולומון בן לאה ב12 חודשים לפטירתו." הגמרא נותנת שלושה הסברים שונים למקרה במשנה של 'ערכין המטלטלין'. למה רבי יהודה דורש כהן אחד? למה בשומת קרקעות צריך תשעה ישראלים וכהן אחד? מהו המקרה של אדם שדורש עשרה להעריך מכיוון שאי אפשר להקדיש בן אדם? מה מעמדו של שיער העומד להיגזז - האם הוא כמו מטלטלין או שהוא נחשב כחלק מגוף האדם ולכן צריך עשרה אנשים, או שהוא נחשב כתלוש ולכן כמו מטלטלין שדורשים שלושה? אילו מקרים נכללים בנרבע ורובע? שור שנגח אדם - מהיכן אנו לומדים הלכה זו של עשרים ושלושה? אביי מקשה על דרשת רבא בנושא שלו ומובאות שלוש תשובות אפשריות (שתיים נדחות). בהמות מסוכנות נידונות בעשרים ושלושה, אבל רבי אליעזר סובר שכל אחד יכול לקחת את החוק לידיים ולהרוג את הבהמה. ריש לקיש ורבי יוחנן חולקים האם רבי אליעזר מתייחס רק למקרה שהבהמה כבר הרגה.
/episode/index/show/hadran-he/id/34677680
info_outline
סנהדרין יד - יום א' דראש חודש טבת - ל' בכסלו, 31 בדצמבר
12/31/2024
סנהדרין יד - יום א' דראש חודש טבת - ל' בכסלו, 31 בדצמבר
הודות למעשיו האמיצים של רבי יהודה בן בבא, שהפר את גזירת הרומאים האוסרת על סמיכה, נמשכה מסורת הסמיכה הרבנית ויכלו לדין דיני קנסות. רבי יהודה בן בבא נהרג על מעשה זה, אך לא לפני שהספיק לסמוך את רבי מאיר, רבי יהודה, רבי שמעון, רבי יוסי ורבי אלעזר בן שמוע. רב אביה מוסיף שגם רבי נחמיה נסמך באותו זמן. בעוד שהסיפור נראה כמרמז שאדם אחד יכול לבצע סמיכה לבדו, הדבר סותר ברייתא הדורשת שלושה דיינים. הגמרא מיישבת סתירה זו וטענה שבהכרח היו עוד שניים עם רבי יהודה בן בבא. רבי יהושע בן לוי קבע שאין לסמוך בחוץ לארץ ישראל. הגמרא דנה האם אפשר לסמוך מישראל אדם הנמצא בחו"ל באמצעות מכתב הסמכה או שליח. המסקנה היא שסמיכה מחייבת נוכחות פיזית של שני הצדדים - הסומך והנסמך חייבים להיות יחד, כפי שמודגם במספר סיפורים על ניסיונות סמיכה שנכשלו בגלל המרחק. רבי זירא התחבא תחילה כדי להימנע מסמיכה, מתוך אמונה שעדיף להישאר עניו ולהימנע משררה. אולם, כששמע שעוונותיו של אדם נמחלים כשעולים לגדולה, הסכים להיסמך. בנוגע לטקס עגלה ערופה, רבי שמעון סובר שנדרשים שלושה דיינים, בעוד רבי יהודה דורש חמישה. רבי אליעזר בן יעקב מציג עמדה שלישית שאינה מוזכרת במשנה - שהמלך והכהן הגדול חייבים גם הם להשתתף. רב יוסף מסיק שרבי אליעזר בן יעקב דורש את נוכחות כל הסנהדרין הגדולה, ומביא לכך מקור תנאי. בעוד שאביי מפרש מקור זה אחרת, מובאת ברייתא התומכת בפירושו של רב יוסף. מעשר שני שאין דמיו ידועים צריך להיות מוערך על ידי שלושה אנשים. למה הכוונה במונח "שאין דמיו ידועים"? איזה סוג אנשים יכולים לבצע את ההערכה? המשנה גם קובעת שהערכת הקדשות מיטלטלין דורשת שלושה דיינים. הדעה במשנה חולקת על עמדת רבי אליעזר בן יעקב הדורש עשרה, שהוא לומד מהמילה 'כהן' המופיעה עשר פעמים בויקרא כז בפרשת ההקדשות. הגמרא משאירה ללא מענה את השאלה כיצד חכמים מגיעים למספר שלושה דיינים.
/episode/index/show/hadran-he/id/34666675
info_outline
סנהדרין יג - כ"ט בכסלו, 30 בדצמבר
12/30/2024
סנהדרין יג - כ"ט בכסלו, 30 בדצמבר
כיצד עושים את החישוב לקביעת עיבור שנה על פי התקופה? האם זה מחושב לפי התקופה בסתו או באביב? האם כל סוכות צריך להיות בסתיו או כל ימי חול המועד או שדי אם רק יום אחד (האחרון) הוא בעונת הסתיו? האם יום התקופה הוא היום האחרון של העונה הקודמת או היום הראשון של העונה הקרובה? כל הנושאים הללו הם נושאים לוויכוח בין תנאים. כמה דיינים צריכים לסמיכה על קרבן פר העלם דבר של ציבור? רבי יהודה אומר חמשה ורבי שמעון אומר שלושה. מהיכן בתורה דורש כל אחד מהם את דעתו? ברייתא שונה מזכירה סמיכה וסמיכת זקנים. הכוונה בסמיכה זה לסמיכת רב. מהיכן לומדים שצריך שלושה דיינים לסמיכת רב, והאם זה באמת נכון שצריך שלושה דיינים?
/episode/index/show/hadran-he/id/34618495
info_outline
סנהדרין יב - כ"ח בכסלו, 29 בדצמבר
12/29/2024
סנהדרין יב - כ"ח בכסלו, 29 בדצמבר
ההחלטה לעבר את השנה צריכה להתקים לאחר ראש השנה, והאופן היחידי לעשות כך הוא בהוספת חודש אדר נוסף. אי אפשר לעבר את השנה בשנת רעב או בשנת שמיטה מאחר שזה יעכב את התרת התבואה החדשה ויחריף את המצב הקשה עוד יותר. יש מחלוקת לגבי השנה שלאחר שנת השמיטה. המחלוקת הזו תלויה במחלוקת אחרת בשאלה האם אפשר לייבא תוצרת מחו"ל או לא. אי אפשר לעבר שלוש שנים ברציפות או להחליט בשנה אחת לעבר בשנה אחרת. רבי יהודה וחכמים חלוקים בשאלה האם טומאת הקהילה לקרבן הפסח יכולה להוות גורם לעבר שנה. כדי לשפוך אור על נושא זה מובא סיפור מתקופתו של חזקיהו. עם זאת, ישנן מספר פרשנויות לפרטי הסיפור ולרלוונטיות שלו לסוגיה זו. שמואל טען שלא ניתן לעבר את השנה ביום השלושים באדר, מכיוון שיום זה יכול להיות היום הראשון של ניסן.
/episode/index/show/hadran-he/id/34618420
info_outline
סנהדרין יא - שבת כ"ז בכסלו, 28 בדצמבר
12/27/2024
סנהדרין יא - שבת כ"ז בכסלו, 28 בדצמבר
על פי אילו קריטריונים מחליטים לעבר את החודש? אחד הקריטריונים הוא שהדבר צריך להיעשות על ידי אלה שנבחרו על ידי הנשיא. מובא מקרה שבו אחד נוסף הגיע ורבן גמליאל ביקש מNי שלא הוזמן מראש לצאת. שמואל הקטן, כדי לא לבייש את מי שעשה זאת, לקח על עצמו את האחריות. בסיפורים אחרים, רבנים אחרים נהגו באופן דומה כדי לא לגרום בושה לאחרים. ההחלטה לעבר את השנה צריכה את אישור הנשיא. בקבלת ההחלטה לעבר, אילו גורמים נלקחים/אינם נלקחים בחשבון? בנוסף להתחשבות בנושאים כמו הדרכים שעדיין רטובות וכו׳, ישנם שלושה גורמים עיקריים - התבואה החדשה, הפירות החדשים והתקופה. כמו כן, נלקחים בחשבון שלושת האזורים העיקריים בארץ ישראל - יהודה, הגליל ועבר הירדן. ההחלטה לעבר חייבת להתקבל ביום, ולא בלילה.
/episode/index/show/hadran-he/id/34618270
info_outline
סנהדרין י - כ"ו בכסלו, 27 בדצמבר
12/27/2024
סנהדרין י - כ"ו בכסלו, 27 בדצמבר
הדף היום מוקדש ע"י נעמי אוקסמן לע"נ אמה, שרה יונגר. הדף היום מוקדש ע"י מינדי ואריק הכט לע"נ אביה, ד"ר צ'רלס פלדמן. הדף היום מוקדש ע"י נשות הדרן מלונג' איילנד לרפואת חברת הקבוצה, ריקי זיביט. הדף היום מוקדש ע"י ויקי הררי לע"נ אמה, ציפורה בת רחל. רבא מלמד שעדות אדם להרשיע את עצמו אינה מתקבלת בבית דין, ועיקרון זה חל גם על עדות נגד בן/בת הזוג. עם זאת, כלל זה אינו חל על עדות לגבי רכושו. ישנה מחלוקת בנוגע למספר הדיינים הנדרש לדיני מלקות. חכמים סוברים שנדרשים שלושה דיינים, בעוד רבי ישמעאל דורש עשרים ושלושה. אביי מסביר שרבי ישמעאל לומד זאת בגזירה שווה מדיני נפשות. רבא, לעומת זאת, רואה במלקות תחליף לעונש מוות. למונח "עיבור החודש" במשנה יש ארבעה פירושים שונים. בנוגע לעיבור השנה, רבן שמעון בן גמליאל מסביר שיש תהליך בן שלושה שלבים: מתחילים בשלושה דיינים, דנים בחמישה, ומסיימים בשבעה. התוספתא בסנהדרין ב:א מרחיבה בדעה זו. מובאים שני הסברים למשמעות המספרים המיוחדים הללו (3, 5, ו-7).
/episode/index/show/hadran-he/id/34628200
info_outline
סנהדרין ט - כ"ה בכסלו, 26 בדצמבר
12/26/2024
סנהדרין ט - כ"ה בכסלו, 26 בדצמבר
הדף היום מוקדש ע"י עדינה גברץ לע"נ אביה, מל ריש. הדף היום מוקדש ע"י ארט גולד לע"נ יהודה לייב בן משה. באילו נסיבות רבי מאיר וחכמים חולקים האם מקרה של מוציא שם רע נידון בבית דין של שלושה או עשרים ושלושה, ומה שורש מחלוקתם? מובאות ארבע הצעות נוספות (המביאות את הסך הכל לשמונה) לענות על שאלה זו. רב יוסף מביא דין לגבי מוציא שם רע. אף על פי שבדרך כלל, אם אדם חייב מיתה וחיוב ממון על אותו מעשה, הוא פטור מתשלום, (קם ליה בדרבה מיניה), יש תרחיש במוציא שם רע בו אדם יכול להתחייב גם מיתה וגם תשלום. אם הבעל הביא עדים נגד אשתו, ואז האב הביא עדים המזימים את הקבוצה הראשונה, ואז הבעל הביא עדים להפוך את עדי האב לזוממים, עדי האב מקבלים גם עונש מוות (כי ניסו להרוג את קבוצת העדים הראשונה) וגם חייבים לשלם לבעל, שכן היה צריך לשלם לאשה קנס אם עדותם הייתה מתקבלת. מכיוון שעונש המוות מתייחס למה שעשו לעדי הבעל והתשלום מתייחס לבעל, הם יכולים לקבל שני עונשים. רב יוסף מביא פסיקה שנייה. אם אדם מעיד נגד אחר אך בתוך עדותו הוא מפליל את עצמו, אין אנו יכולים לקבל את עדותו כי הוא נחשב רשע ועדות רשע אינה מתקבלת בבית דין. רבא חולק וסובר שאנו מפצלים את עדותו (פלגינן דיבוריה) ומקבלים רק מה שהוא אומר על האחר כי אין אדם נאמן על עצמו להפליל, כי אדם קרוב אצל עצמו ואין ואדם משים עצמו רשע.
/episode/index/show/hadran-he/id/34616925
info_outline
סנהדרין ח - כ"ד בכסלו, 25 בדצמבר
12/25/2024
סנהדרין ח - כ"ד בכסלו, 25 בדצמבר
הדף היום מוקדש ע"י גילה פולק לע"נ חמותה, מנורה בת שרה גיטל ויחזקאל שנפטרה בשבוע שעבר. החכמים דורשים מהפסוקים בתחילת דברים פרק א:טז-יח, כאשר משה מסביר כיצד הקים את מערכת בתי המשפט, כדי ללמוד מהם הלכות שונות הנוגעות לדיינים ובתי המשפט. ברייתא הוסיפה עניין נוסף שנעשה בשלושה - זימון. בתחילה, הגמרא חשבה שזה מתייחס לזימון בברכת המזון, אך הצעה זו נדחתה וזימון מוסבר כשליחת הזמנה לדין. המשנה קבעה שתשלומי כפל בגניבה וקנסות אחרים נידונים בבית דין של שלושה. רב נחמן בר רב חסדא שואל: האם אפשר לדון דיני קנסות בפני יחיד מומחה כמו בגזילות וחבלות? רב נחמן בר יעקב מדייק מדברי רב שאי אפשר. המשנה הביאה מחלוקת בין רבי מאיר וחכמים לגבי מוציא שם רע (מי שמאשים את אשתו שלא הייתה בתולה כשנישאו) - האם נידון בבית דין של שלושה או עשרים ושלושה? מה הבסיס למחלוקת? מובאים מספר הסברים, רובם מצמצמים את מוקד המחלוקת למקרים ספציפיים יותר.
/episode/index/show/hadran-he/id/34612690
info_outline
סנהדרין ז - כ"ג בכסלו, 24 בדצמבר
12/24/2024
סנהדרין ז - כ"ג בכסלו, 24 בדצמבר
הדף היום מוקדש ע"י רושל חייפץ לע"נ שרגא פייבל בן אברהם בן ציון הלוי, רב משה בן יהודה לייב, וחיה צפורה בת ר׳ יהודה משה. הדף היום מוקדש ע"י לאה בריק לרפואת הרב יהונתן איתן הכהן בן בתשבע ברכה. הדף היום מוקדש ע"י נשות הדרן מלונג איילנד לכבוד ולרפואת פייגה זיסל בת שיינה יוספה שתורמת כליה היום. יש ארבע דעות שונות בקשר לביצוע - מהן ההבדלים בין הגישות השונות. הדיין צריך מאוד להיזהר בדין ולהבין את גודל אחריותו. כמוכן, המנהיגים צריכים לבחור בדיינים בצורה טובה ולא על ידי שוחד. איך דיינים וגם בעלי דין צריכים להיזהר שלא יכירו פנים במשפט?
/episode/index/show/hadran-he/id/34596990
info_outline
סנהדרין ו - כ"ב בכסלו, 23 בדצמבר
12/23/2024
סנהדרין ו - כ"ב בכסלו, 23 בדצמבר
הדף היום מוקדש לכבוד יום הולדתו של מרסל לוונברג מילדיו ונכדיו. בעוד ששמואל סובר שפסק דין של שני דיינים תקף, רבי אבהו חולק על עמדה זו. רבי אבא מקשה על דעת רבי אבהו ממשנה בבכורות כח:, שנראה ממנה שאפילו פסק דין של דיין יחיד תקף. סתירה זו מתיישבת בהסבר שהמשנה מתייחסת למקרה מסוים שבו שני בעלי הדין קיבלו במפורש את סמכות הדיין היחיד לפסוק בעניינם. המשנה בבכורות עוסקת במקרה שבו בעלי הדין קיבלו את סמכות הדיין, אך הוא טעה בפסק דינו והתחייב בנזקים שנגרמו. אולם, אם טעותו הייתה בפסיקה המנוגדת למשנה מפורשת, אין הוא חייב בתשלום מכיוון שפסק דין כזה בטל מאליו. לפיכך, הגמרא מסיקה שטעות הדיין הייתה בשיקול דעת - במיוחד בקביעה איזו דעה לאמץ. רבי מאיר וחכמים חולקים האם פשרה דורשת או שלושה אנשים או רק אחד. הגמרא מציעה תחילה שמחלוקת זו מקבילה למחלוקת בין רבי אבהו ושמואל, שכן פשרה מושווית לדין על פי הפסוק בשמואל ב' ח:טו. אולם, הקבלה זו נדחית לבסוף. במקום זאת, מחלוקתם מתמקדת בשאלה האם בכלל יש להשוות פשרה לדין. רב אחא מסביר שהדרישה לפי רשב"ג לשני אנשים בפשרה נועדה רק להבטיח עדות נאותה להליך - מבחינה עקרונית, מפשר יחיד היה מספיק. האם נדרש לעשות קניין בהליך פשרה? אם דיינים סיימו את ההליכים (גמר דין) במקרה, הם אינם יכולים יותר לעבור לפשרה. רב מסביר מאוחר יותר מה נחשב גמר דין. הגמרא בוחנת מספר שאלות יסוד בנוגע לפשרה: האם היא אסורה, מותרת או בעצם מועדפת? אם פשרה מותרת, באיזה שלב בהליכים המשפטיים פוקעת אפשרות זו? מוצגות דעות שונות המתייחסות לשאלות אלו. בתהילים י:ג נאמר שה' נואץ בוצע שברך או מי שמברך בוצע. מובאים שלושה פירושים שונים לפסוק זה - אחד מהם מתייחס לפשרה ולכך שהיא נתעבת בעיני ה'. הגמרא גם בוחנת פירושים שונים לשני פסוקים נוספים שעלו בדיון: שמואל ב' ח:טו, העוסק ביחס בין משפט וצדקה, ודברים א:יז, המורה לדיינים לא תגורו מפני איש. הדיון מסתיים במספר אמירות המדגישות את כובד האחריות השופטים והרצינות שבה דיינים חייבים לגשת לתפקידם.
/episode/index/show/hadran-he/id/34576230
info_outline
סנהדרין ה - כ"א בכסלו, 22 בדצמבר
12/22/2024
סנהדרין ה - כ"א בכסלו, 22 בדצמבר
הלימוד השבוע מוקדש ע"י ירדנה שור לכבוד נישואי בנם סעדיה לאודל פרץ. "מאחלים להם בית מלא באהבה, מזל וערכי התורה." למרות שכתוב במשנה שבית דין מורכב משלושה דיינים, יש יוצאים מן הכלל. מומחה יכול לדון לבד. מה קובע שמישהו הוא דיין מומחה? למרות שמומחה אינו צריך לקבל רשות מהנשיא או מראש הגולה, אם הנשיא או ראש הגולה נתנו לו רשות לדון, וטעה במקרה מסוים, הוא אינו חייב לשלם על הנזק שגרם. בעוד שברור שרשות מראש הגולה פוטרת דיין הדן בישראל, האם מינוי הנשיא (בישראל) יכול לפטור את הדיין מאחריות בבבל? התשובה היא לא, כפי שנלמד מסיפור על רבה בר חנה שקיבל רשות מרבי יהודה הנשיא לדון, בדיוק כשעזב את ארץ ישראל. באילו מקרים דיין שטעה צריך לשלם כדי לפצות על הנזק שגרם? רבי יהודה הנשיא גם נתן רשות לרב לדון כמומחה, בדיוק לפני שהלך לבבל. אולם, הוא לא נתן לו סמכות להתיר בכורות למאכל על ידי זיהוי מומים. גם רב וגם רבה בר חנה היו אחייניו של רבי חייא, שהיה זה שביקש מרבי יהודה הנשיא להתיר לשניהם לדון. אולם, הוא קרא לרבה בן אחיו ולרב בן אחותו, למרות שרב היה גם בן אחיו. להסביר זאת, הגמרא מסבירה שאחיו מאביו ואחותו מאמו של רבי חייא התחתנו זה עם זה והיו הוריו של רב. ניתן גם הסבר אפשרי נוסף. למה רבי יהודה הנשיא לא התיר לרב להתיר בכורות? הגמרא מביאה שתי הצעות אפשריות. ההסבר הראשון הוא שזה היה כדי להבטיח שאנשים יכבדו את רבה בר חנה כשהוא ורב הגיעו לבבל, כי הם יראו שיש לו סמכות לעשות משהו שרב לא יכול. ההצעה השנייה היא שרב היה כזה מומחה שרבי יהודה הנשיא חשש שהוא יתיר מומים מסוימים ואנשים יסיקו מעצמם שמומים שנראו דומים הם גם מומים קבועים ויתירו בכורות שלא כדין. למה רבי חייא ביקש מרבי יהודה הנשיא לא רק לתת רשות לרב ורבה בר חנה לדון, אלא גם להורות? מובאת תשובה מסיפור על מלמד שלימד אך הובן לא נכון וגרם לרבים לטעות בדיני טומאה. לכן, צריך לקבל רשות גם ללמד רק אם יכולים ללמד באופן ברור. מובאים סיפורים נוספים הקשורים לסוגיות הוראה, הנוגעים לאיסור הוראת הלכה בעיר אם רבו נמצא בקרבת מקום. שמואל פסק שאם שני דיינים דנו בדין, דינם דין, למרות שזה נחשב חצוף. אולם, כשעושים פשרה, מספיק שני דיינים לפשר.
/episode/index/show/hadran-he/id/34567575
info_outline
סנהדרין ד - שבת כ' בכסלו, 21 בדצמבר
12/20/2024
סנהדרין ד - שבת כ' בכסלו, 21 בדצמבר
הגמרא מציעה שבסיס המחלוקת בין חכמים ורבי יהודה לגבי האם דנים דיני ממונות בשלושה דיינים או בחמישה דיינים מבוסס על איך הם דורשים את הפסוק - האם יש אם למקרא, כלומר הולכים אחר איך שקוראים אותו בדרך כלל, או אם למסורת, כלומר הולכים אחר איך שהוא כתוב בפועל? לפי רבי יוחנן יש חמישה חכמים שכולם סוברים שכאשר יש סתירה בין איך שקוראים את הטקסט/מבטאים אותו לבין איך שהוא כתוב, אנחנו הולכים אחר איך שקוראים אותו (יש אם למקרא). כל מקרה שבו חכמים אלו פסקו בדרך זו מובא ומוסבר. רב אחא בר יעקב מקשה על רבי יוחנן כי הוא חושב שכולם סוברים יש אם למקרא, שכן כולם הולכים אחר איך שקוראים בדרך כלל, כפי שניתן להוכיח מאיסור בישול בשר בחלב, שכן קוראים אותו כחלב ולא כחֵלב (שומן אסור). הנחה זו נדחית ומובא הסבר אחר להסביר למה כולם מסכימים בפסוק של בשר בחלב.
/episode/index/show/hadran-he/id/34543945
info_outline
סנהדרין ג - י"ט בכסלו, 20 בדצמבר
12/20/2024
סנהדרין ג - י"ט בכסלו, 20 בדצמבר
הלימוד השבוע מוקדש ע"י הלן דנזק לע"נ אביה. הדף היום מוקדש לכבוד יום הולדתה של עדינה הגג מאחיה ואחיותיה. יש שלוש דרכים שונות לקרוא את שש המילים הראשונות במשנה: "דיני ממונות בשלושה, גזילות וחבלות בשלושה". האם השלושה הראשונים באים להסביר את השלושה השניים או שמא הם מתייחסים למקרה אחר/דין אחר? כולם מסכימים למסקנה הסופית - שבשביל הלוואות והודאות צריך שלושה אנשים רגילים לשפוט (הדיוטות), ובשביל גזילות וחבלות צריך שלושה דיינים מומחים. עם זאת, איך הם קוראים זאת מתוך מילות המשנה, ומה היה הדין המקורי מהתורה, ואיך חכמים שינו אותו ולמה - זה נושא למחלוקת. למה נזק וחצי נזק מוזכרים במשנה - למה הם לא נכללים בחבלות? מאיפה לומדים שדיני ממונות נידונים בפני שלושה דיינים? יש מחלוקת בין רבי יאשיה ורבי יונתן - האם מחלוקתם היא רק לגבי המקור בתורה או שיש להם הבנה שונה באופן שבו פוסקים דינים? רבי סובר שדיני ממונות נידונים בפני חמישה דיינים. מאיפה הוא לומד חמישה?
/episode/index/show/hadran-he/id/34543555
info_outline
סנהדרין ב - י"ח בכסלו, 19 בדצמבר
12/19/2024
סנהדרין ב - י"ח בכסלו, 19 בדצמבר
מסכת סנהדרין מוקדשת ע"י גינה דוידוויץ לע"נ אביה, זאב בן יצחק וחנה, בציון שנה לפטירתו. "אבי תמיד עודד את לימודי והיה החברותא הטוב ביותר שלי. הוא נטע בי ובתלמידיו הרבים אהבת תורה עמוקה. יהי רצון שתהיה עליה לנשמתו." הדף היום מוקדש ע"י נורמן אליעזר לכבוד יום הולדתה של אשתו, שירה! "תודה שאת החברותא שלי, בנוסף להיותך האישה הטובה בעולם!" הדף היום מוקדש ע"י לנה קרזנר ועדינה חג'ג' לע"נ סתבם אתל ולינסקי גרינסטון. "אנו מאמינות שהיא הייתה שמחה כל כך לדעת ששתיים מנכדותיה נושאות את שמה ורוחה, בעודן לומדות דף יומי יחד באופן וירטואלי מעבר לאוקיינוסים." מערכת בתי הדין הייתה מורכבת מבתי דין בגדלים שונים. המשנה מפרטת אילו סוגי תיקים יובאו בפני בית דין של שלושה, עשרים ושלושה ושבעים ואחד. חלק מהתנאים דורשים חמישה או שבעה דיינים עבור דינים מסוימים. המספרים עשרים ושלושה ושבעים ואחד נלמדים מהתורה - כיצד? הגמרא מציינת שהלוואות והודאות לא נכללות ברשימה, למרות שגם הן דורשות שלושה דיינים, כמו בגזילות וחבלות. הן לא נכללות כי הן אינן דורשות שלושה דיינים מומחים, אלא כל שלושה אנשים יכולים לדון במקרים אלו. למה?
/episode/index/show/hadran-he/id/34526895
info_outline
הקדמה למסכת סנהדרין עם ד"ר איילת הופמן ליבזון
12/18/2024
הקדמה למסכת סנהדרין עם ד"ר איילת הופמן ליבזון
הקדמה למסכת סנהדרין
/episode/index/show/hadran-he/id/34497665
info_outline
בבא בתרא קעו - סיום בבא בתרא - י"ז בכסלו, 18 בדצמבר
12/17/2024
בבא בתרא קעו - סיום בבא בתרא - י"ז בכסלו, 18 בדצמבר
/episode/index/show/hadran-he/id/34492025
info_outline
בבא בתרא קעה - ט"ז בכסלו, 17 בדצמבר
12/17/2024
בבא בתרא קעה - ט"ז בכסלו, 17 בדצמבר
אם שכיב מרע אומר שהוא חייב כסף למישהו - האם מאמינים לו או שיש להניח שהוא רק מנסה להראות שלילדיו אין הרבה כסף? האם אותו דבר יחול במקרה שכל הכסף הוקדש למקדש ולא עובר לילדיו? האם יורש יכול לטעון שאף על פי שמוריש אמר שהוא חייב כסף למישהו, הוא לאחר מכן אמר שהחזיר את החוב? באילו מקרים מאמינים להם? מה ההבדלים בין הלוואה בשטר להלוואה בעל פה? מי שיש לו הלוואה עם שטר יכול לגבות מנכסים משועבדים שנמכרו, אך הלוואה בעל פה יכולה להיגבות רק מנכסים חופשיים (שלא נמכרו). אם ערב חותם לאחר מתן ההלוואה, האם ניתן לגבות מהערב, ואם כן, האם יש מגבלות כלשהן? האם נכסי הלווה משועבדים למלווה על ידי דין התורה או על ידי דין דרבנן? רבה ועולא נחלקים בעניין זה. רב ושמואל חולקים עם רבי יוחנן וריש לקיש אם הלוואה בעל פה יכולה להיגבות מיתומים או מלקוחות. רב פפא מציע פסיקה ייחודית - שאינה תואמת במלואה לאף עמדה, כיוון שראה צורך בחברה למנוע מהמלווים לסרב להלוות כסף (שלא תנעול דלת בפני לווים) ולמנוע קריסה בשוק שבו קונים מהססים לרכוש קרקע.
/episode/index/show/hadran-he/id/34481765
info_outline
בבא בתרא קעד - ט"ו בכסלו, 16 בדצמבר
12/16/2024
בבא בתרא קעד - ט"ו בכסלו, 16 בדצמבר
ערבות וקבלנות הם שני שיטות שונות להבטחת הלוואה. מה ההבדל ביניהם? ישנן מספר דעות שונות לגבי השפה המציינת ערבות וקבלנות. הקרקע של אדם משמשת כערבות להלוואה, ולכן לא ניתן לגבות ישירות מהקרקע של הלווה לפני שתובעים תשלום מהלווה. אם ערב משלם חוב במקום יתומים עבור החוב של אביהם, ואז בא לגבות את הכסף מהיתומים, אינם צריכים להחזיר את הכסף עד שיגיעו לגיל בר מצווה. שני טעמים מובאים - מה ההבדל המעשי ביניהם? ערב לכתובה שונה מערב להלוואה - באיזה אופן ומדוע?
/episode/index/show/hadran-he/id/34464090
info_outline
בבא בתרא קעג - י"ד בכסלו, 15 בדצמבר
12/15/2024
בבא בתרא קעג - י"ד בכסלו, 15 בדצמבר
הלימוד השבוע מוקדש ע"י רוברט ופאולה כהן לע"נ יוסף בן משה הכהן ז"ל, אביו של רוברט וסבי. סבי היה חזן שאהב מאוד לשיר, עבד קשה בחייו והעביר לבניו את חשיבותה של המסורת שלנו. אם שני אנשים נושאים שם זהה, האם הם יכולים לגבות חובות מאנשים אחרים אם אין אנו יכולים להיות בטוחים שהשטר שבידם הוא באמת שלהם. ניתן להסיק מהמשנה שלנו שהם יכולים לגבות, אך ברייתא קובעת שאינם יכולים. שורש המחלוקת הוא האם שטרות נקנים במסירה (אותיות נקנות במסירה) או אולי שניהם מסכימים בכך, אך שורש המחלוקת הוא האם יש צורך להוכיח שהשטר נמסר להם מהאחר לקנותו. רבא ואביי התווכחו בסוגיה זו, וברייתא מצוטטת שממנה כל צד ניסה להוכיח את עמדתו. ברייתא אחרת חולקת הן את המשנה והן את הברייתא הקודמת, וקובעת שאי אפשר לשני אנשים עם אותו שם לגבות שטר הלוואה זה על זה. שורש המחלוקת הוא האם לווה יכול להזמין סופר לערוך שטר חוב שלא בנוכחות המלווה. אם ניתן לעשות זאת, אפשר להעמיד פנים כמו הלווה, שיכתבו ויחתמו על השטר, ואז להשתמש בו כדי לגבות מהאחר כאילו הוא המלווה. אם אדם אומר לילדיו בשעת מיתתו שאחד מהשטרות שברשותו כבר נפרע, הילדים אינם יכולים לתבוע את ההלוואות, שכן נטל ההוכחה מוטל על מי שגובה (המוציא מחבירו עליה הראיה). אם יש שני שטרות חוב עבור אותו אדם, הם יכולים לגבות את השטר בסכום הנמוך יותר. כאשר יש הלוואה עם ערב, האם המלווה יכול לגבות מהערב? אם כן, באילו נסיבות? מה המקור מהתנ"ך לשיעבודו של ערב? בתחילה, הם מנסים ללמוד זאת מיהודה וראובן, כאשר כל אחד מהם הבטיח לקחת אחריות להביא את בנימין למצרים, אך מקור זה נדחה, ובמקום זאת משתמשים בפסוק ממשלי כ:טז וממשלי ו:א-ג כמקור. אמימר רואה את התחייבות הערב כ"אסמכתא" (התחייבות שהערב מעולם לא התכוון באמת לקיים) ולכן תהיה נתונה במחלוקת בין רבי יוסי ורבי יהודה אם זו התחייבות תקפה. רב אשי דוחה הסבר זה ומסביר מדוע אין זו נחשבת "אסמכתא".
/episode/index/show/hadran-he/id/34453755
info_outline
בבא בתרא קעב - שבת י"ג בכסלו, 14 בדצמבר
12/13/2024
בבא בתרא קעב - שבת י"ג בכסלו, 14 בדצמבר
רבא ורב הציעו הצעות לסופרים כיצד להימנע מכתיבת מסמכים שעלולים לעורר חשד שנאים כשקר. רבא לא התיר למלווה לקחת בשטרות בסכומים גדולים שיחולקו לשניים, או לאחד שני שטרות לשטר אחד בסכום הכולל, שכן קיים חשש של רמאות. רב אשי לא התיר אפילו למלווה להחליף שטר בסכום גדול לסכום קטן יותר, שכן גם זה עלול לשמש כאמצעי לרמות את הלווה. אם שני אחים ירשו מאביהם משהו כגון בית מרחץ או בית בד שהיה שימושי יותר לאחד מהם, כגון שהאחד היה עשיר והשני עני ולעשיר יותר בני משפחה או יותר זיתים, האם האח העני יכול להעלות טענה כנגד האח העשיר? על מה הדבר תלוי? אילו כללים חלים על שטרות כאשר יש שני אנשים בעלי אותו שם בעיר? האם קיים אופן למנוע בלבול? ואם לא, אילו מסמכים ניתן/לא ניתן לגבות? אדם הגיע לבית דינו של רב הונא עם מסמכים שאמרו שאדם מסוים לווה כסף מ"ממך" והמלווה לא הוזכר בשמו. האם האדם המחזיק בשטר יכול לגבותו? האם בית הדין יכול להניח שמאחר שהשטר ברשותו, "ממך" מתייחס אליו? רב הונא פסק שאינו יכול לגבות את הכסף, ורבה פסק שכן יכול. על בסיס מה? האם ואיך זה קשור למקרה במשנה עם שני אנשים באותו שם?
/episode/index/show/hadran-he/id/34426480
info_outline
בבא בתרא קעא - י"ב בכסלו, 13 בדצמבר
12/13/2024
בבא בתרא קעא - י"ב בכסלו, 13 בדצמבר
הדף היום מוקדש ע"י מאיר ואהובה בלופסקי לע"נ סבתה של אהובה, בסיה חוה בת ירמיהו, בציון השלושים, ולכבוד אירוסי בנה משה למאיה וינד. הדף היום מוקדש ע"י סיגל ספיזר לע"נ סבתה, רייזל בת גיטל. הדף היום מוקדש ע"י דויד ומיצי גפן לע"נ אביה של מיצי, ג'ק לוק. כאשר לווה משלם חלק מהלוואה, מוצעים שתי דעות תנאיים כדי למנוע מהמלווה לנסות לגבות את הסכום המלא המקורי. רבי יהודה מציע לכתוב מסמך הלוואה חדש לחלוטין המשקף את יתרת החוב המופחתת, תוך החלפת המסמך המקורי כדי להבטיח בהירות לגבי החוב הנותר. רבי יוסי ממליץ על יצירת קבלה שהלווה שומר כהוכחה לתשלום חלקי, המשמשת כראיה שחלק מההלוואה כבר נפרע ומגנה על הלווה מפני תביעות עתידיות אפשריות. רב לא מקבל את שתי העמדות, ודורש שמסמך חדש יירשם במיוחד על ידי בית הדין ויתוארך למועד ההלוואה המקורי. מקשים על עמדה זו מברייתא המתירה לעדים לכתוב שטר חדש עם התאריך המקורי. עם זאת, רב נשאר בעמדתו, וטוען שלעדים חסרה הסמכות של בית הדין ליצור שעבוד על רכוש הקונה מהתאריך המקורי. רבי יהודה ורבי יוסי גם חלוקים לגבי מסמכים מאוחרים, במיוחד במקרים שבהם האיחור אינו ברור באופן מפורש. עמדתו של רבי יהודה נובעת מהשקפתו שאין לכתוב שובר, ולכן מתיר איחור תאריך שאינו יכול להוביל לרמייה. רבי יוסי, המתיר כתיבת קבלות, מזהיר שקבלה המקדימה את המסמך המאוחר עלולה לאפשר למלווה לגבות את ההלוואה פעמיים. שאלה רחבה יותר עולה לגבי קבלות: האם הן ישימות רק לתשלומים חלקיים של הלוואות או גם להלוואות ששולמו במלואן? המסקנה היא שאם המלווה טוען שמסמך אבוד ולכן אי אפשר לקורעו, הוא רשאי לדרוש תשלום תוך מתן שובר ללווה. גישה זו מוצדקת כי המלווה ידו על העליונה כי עשה טובה ללווה כשהלוה לו מלכתחילה. משנה בשביעית י:ה מבחינה בין שטרות מוקדמים למאוחרים. מאחר שמסמכים יוצרים שעבודי נכסים, מסמכים מוקדמים נפסלים בשל הנחת שעבוד שגויה על קרקעות שנמכרו לאחר תאריך המופיע בשטר. מסמכים מאוחרים, עם זאת, מתקבלים. רב המנונא מגביל ההיתר לכתוב שטר מאוחר למסמכי הלוואה אך מעלה חששות לגבי שטרי מכירה מאוחרים שיכולים לאפשר רמייה. הוא מזהיר שמוכר עלול לרכוש חזרה את הנכסים לפני מועד הרשום בשטר, והקונה עלול אז להשתמש בשטר כדי להוכיח בעלות שגויה. כאשר נשאל מדוע חששות דומים אינם חלים על הלוואות, הגמרא מציעה שרב המנונא כנראה אינו מתיר לכתוב שובר. לאחר מכן, מסמכים מאוחרים הותרו, ואנשים החלו גם לכתוב קבלות. כדי למנוע רמייה אפשרית, רבי אבא יעץ לסופריו לציין במפורש על מסמכים מאוחרים את עובדת האיחור, בעוד רב ספרא הציע להימנע מלשים תאריך על שוברים כשלא ידוע איזה תאריך הופיע בשטר.
/episode/index/show/hadran-he/id/34425845
info_outline
בבא בתרא קע - י"א בכסלו, 12 בדצמבר
12/12/2024
בבא בתרא קע - י"א בכסלו, 12 בדצמבר
הלימוד השבוע מוקדש ע"י אודרי מונדרו לע"נ אביה, יחזקיאל בן רחל ואברהם. הדף היום מוקדש ע"י דויד ומיצי גפן לע"נ אחיה של מיצי, ג'רי לוק. הדף היום מוקדש ע"י נעמי ואדם פרזיגר לע"נ אביה של נעמי, חיים זאב בן יואל ופסל. יש מחלוקת בברייתא בין רבי ורשב"ג במקרה שמישהו שבא לבית דין וטוען שיש לו הוכחת בעלות על הקרקע הן בצורת שטר והן בצורת חזקה (אכל פירות מהקרקע במשך שלוש שנים ללא התנגדות הבעלים). האם צריך להביא את השטר או את החזקה כהוכחה. הגמרא מביאה חמישה הסברים לגבי מהו המקרה ומה שורש המחלוקת. ההסבר הראשון סותר את המסקנה של הקטע הקודם בנוגע למחלוקת בין רשב"ג לחכמים האם ניתן לקנות מסמך על ידי מסירתו לאחר (אותיות נקנות במסירה או לא). דבר זה הוביל לדחיית הסבר זו והמצאת הסברים אחרים למחלוקת. אם אדם מחזיר חלק מהלוואה - מה עושים כדי להבטיח שהמלווה לא ינסה לגבות את הסכום המלא מאוחר יותר על ידי הבאת השטר המקורי? רבי יהודה סובר שכותבים שטר חדש. רבי יוסי אומר שכותבים קבלה שהלווה שומר כדי להוכיח שחלק כבר נפרע.
/episode/index/show/hadran-he/id/34408275
info_outline
בבא בתרא קסט - י' בכסלו, 11 בדצמבר
12/11/2024
בבא בתרא קסט - י' בכסלו, 11 בדצמבר
הדף היום מוקדש ע"י חמד טוב לכבוד יום הולדתה ה102 של צילה גולדברג! הדף היום מוקדש ע"י דיאנה בלום לע"נ סבתה, איטה רוזה סונבנד. אם אדם איבד שטר מכר, האם הקונה יכול לבקש שייכתב שטר חדש במקום הישן? אם המסמך כולל אחריות, קיים חשש שהקונה עלול להוציא את השטר הישן מאוחר יותר ולתבוע קרקע משתי נכסים שונים של הקונה שנמכרו לאחרים. ישנן שתי הצעות באשר לפרטי המקרה שבו נדאג לסוג כזה של רמייה. ההצעה הראשונה נדחית. לאחר הסבר פרטי המצב, הרבנים הסיקו מכאן שלא כותבים שובר כי אם היה אפשר לכתוב, וכתיבת שובר הייתה יכולה לנטרל את החשש מרמייה. אולם הסקה זו נדחית בשתי דרכים שונות. שני חילוקי דעות בסיסיים נדונים - האם אחריות היא חלק בסיסי של כל מכר - כלומר, אם היא לא נכתבת בשטר, האם מניחים שנמכרה עם אחריות? האם העברת (מסירת) שטר מכירה לאחר מהווה הקניין - האם הפריט נרכש על ידי המקבל, על אף שהשם בשטר הוא לא השם של הבעל החדש (אותיות נקנות במסירה)?
/episode/index/show/hadran-he/id/34390705