loader from loading.io

#1 af 7: Alle veje fører til Fyn

FYNtastisk

Release Date: 10/03/2019

#7 af 7: Fiktive favoritfynboer show art #7 af 7: Fiktive favoritfynboer

FYNtastisk

Smadremanden fra Otterup er en populær figur, og Lars Søndergaard er superfan. Ubemærket sniger Smadremanden sig ind i dagligdagen og gør den lysere for bl.a. Lars.

info_outline
#6 af 7: Det kollektive liv på Fyn show art #6 af 7: Det kollektive liv på Fyn

FYNtastisk

Før ungdomsoprøret officielt begyndte flyttede Carsten Ringsmose og andre unge aktivister ind i en patriciervilla på Hunderupvej 78 i Odense i 1963. I det mørkeste kælderværelse boede Mogens Amdi Petersen.

info_outline
Appel-bonus: Maoist, terrorist og tøffelhelt? show art Appel-bonus: Maoist, terrorist og tøffelhelt?

FYNtastisk

Gotfred Appel var maoist og stifter af KAK, Kommunistisk Arbejds Kreds, hvor Blekingegadebanden blev skolet. I KAK var han bandens mentor og ideologiske bagmand, og i lederkredsen var også Appels kone, Ulla Hauton.

info_outline
#5 af 7: Sådan formede Fyn mit liv show art #5 af 7: Sådan formede Fyn mit liv

FYNtastisk

Rebellen fra Langeland aka Ole Sørensen var fem måneder på Kogtved Søfartsskole ved Svendborg. Hvordan kan bare fem måneder præge hele hans liv, og gøre at han stadig bor i området som 64 årig?

info_outline
#4 af 7: Fyn, folkelighed og festival show art #4 af 7: Fyn, folkelighed og festival

FYNtastisk

Midtfyns Festival styrkede i sin tid lokalsamfundet i Ringe, når området i fællesskab skabte en festival, der et år var større end den ved Roskilde. Mens festivalen genopstår i maj 2019, fortæller Bendt Sørensen om indtryk dengang med Bowie, EM i fodbold i 1992 og glemte børn.

info_outline
#3 af 7: Fornuft og følelse på fynsk show art #3 af 7: Fornuft og følelse på fynsk

FYNtastisk

Det handler om den store kærlighed, når tre fynboer bidrager med hver deres blik på parforholdet. Nicolaj Rasmussen er jomfru og drømmer om at møde den eneste ene. Tilbage i tiden fik Finn Frederiksens slægtning et barn med komponisten Carl Nielsen, hvilket fuldbyrdede forholdet, der dog aldrig blev. Endelig fortæller Jesper Wung-Sung om sine oldeforældre, der faktisk blev gift og holdt sammen, selv om det var mod alle odds.

info_outline
Wung-Sung-bonus: Min oldemor var nøglen show art Wung-Sung-bonus: Min oldemor var nøglen

FYNtastisk

Forfatter Jesper Wung-Sung fortæller om processen med at skrive den prisbelønnede roman En anden gren. Han deler ud af sine overvejelser for og imod bestemte scener i bogen, hvilke dele der er fiktion, og hvad læserne bagefter gerne vil vide mere om.

info_outline
#2 af 7: Hemmeligheden bag Danmarks bedste brunner show art #2 af 7: Hemmeligheden bag Danmarks bedste brunner

FYNtastisk

DM-vinderen i brunsvigerbagning 2018, Joan Ejegod, bager for åben mikrofon i Otterup. Opskriften har hun arvet fra sin mor, som også bagte med ‘brunner love’. Men er det hele hemmeligheden?

info_outline
#1 af 7: Alle veje fører til Fyn show art #1 af 7: Alle veje fører til Fyn

FYNtastisk

Den første Lillebæltsbro er 84 år, netop renoveret og i fin form. I 2015 blev det muligt at vandre på broen, og det giver vind i mikrofonen. Et af oldebørnene til ingeniøren, der beregnede byggeriet, fortæller om broens betydning i familien.

info_outline
#Intro FYNtastisk show art #Intro FYNtastisk

FYNtastisk

Journalist Jørgen Volmer på Fyens Stiftstidende interviewer podcaster Marianne Vestergaard Nielsen på redaktionen i Odense. Formålet er først og fremmest materiale til et søndagsinterview, og samtidig optages mødet som introduktion til podcastserien FYNtastisk.

info_outline
 
More Episodes

Den første Lillebæltsbro var 10 år undervejs, før kong Christian X og statsminister Stauning kunne indvie den i 1935. David Kempel er oldebarn til ingeniøren, Anker Engelund, der tegnede broen, og han fortæller, hvordan Lillebæltsbroen er vævet ind i familiens fortælling.

Sidste år var der 55.000 turister oppe at vandre på stålkonstruktionen over Lillebælt, hvor den oprindelige tanke var, at det kun var tog, der skulle køre på broen. Privatbilisme var ikke udbredt, og bygherren var DSB, der til sidst gik med til at udvide med en vejbane. Til at dække de ekstra udgifter blev vægtafgiften på personbiler indført og en ekstra afgift på benzin.

Med vind i mikrofonen fortæller guiden i 60 meters højde om, hvordan arbejdet med broen foregik, bl.a. med at samle den med to millioner nitter, og hvad forbindelsen betød for rejsetiden.

I Nyborg var det anderledes svært at forudsige, hvor lang tid det ville tage at krydse Storebælt, når det skete i en isbådstransport. Det var joller med meder under, der blev brugt til at krydse bæltet, når der var isvinter. Georg Danielsen, kaldet Gokke, var en af de fiskere, der manuelt trak isbådstransporterne med passagerer og varer. Hvis alt gik godt, ville en overfart tage en arbejdsdag. Men hvis båden strandede på en isflage, kunne den ende med at flyde til Langeland. Der var heller ikke mad eller drikke ombord, for det frøs til is. Det kunne lade sig gøre at have brændevin og røget spæk som proviant.

Det er Flemmert Danielsen, Gokkes søn, der fortæller om isbådstransporterne. Flemmert selv er uddannet matros, og han arbejdede 33 år ved DSB i Nyborg. De 11 af årene sejlede han på Færgen Sjælland, hvor han billetterede, holdt færgen ved lige og nød kammeratskabet.

Hans egen søn, Leif Danielsen, har været ved havnevæsenet i byen, og han var med til at sørge for, at byggeriet med broen over Storebælt havde de bedst mulige forhold. På den vis har tre generationer Danielsen bidraget til, at Danmark har kunnet holde forbindelsen over Storebælt.

Leder af Nyborg Slot og kulturarv, Mette Ladegaard Thøgersen, fortæller om, hvordan Nyborg i sin tid var parlamentsby, bl.a. fordi placeringen var central i landet. Hun fortæller også, hvad det har betydet for byens selvforståelse at have været færgeby.

Klik herunder for mere om:

Lillebæltsbroen hos Middelfart Museum

Bridgewalking på broen

Færgerne over Storebælt 

 ..--..

Medvirkende: Rikke Haahr, David Kempel, Flemmert Danielsen, Leif Danielsen, Mette Ladegaard Thøgersen

Musik: Lasse & Mathilde, MoonBee
Post-produktion: Lærke Sødring Nielsen

Se video, billeder mm. om afsnittet på fyntastisk.dk/episode-et

Mød fortælleren og Familieskatten på Facebook.com/levendehistorier