loader from loading.io

#2 af 7: Hemmeligheden bag Danmarks bedste brunner

FYNtastisk

Release Date: 10/10/2019

#7 af 7: Fiktive favoritfynboer show art #7 af 7: Fiktive favoritfynboer

FYNtastisk

Smadremanden fra Otterup er en populær figur, og Lars Søndergaard er superfan. Ubemærket sniger Smadremanden sig ind i dagligdagen og gør den lysere for bl.a. Lars.

info_outline
#6 af 7: Det kollektive liv på Fyn show art #6 af 7: Det kollektive liv på Fyn

FYNtastisk

Før ungdomsoprøret officielt begyndte flyttede Carsten Ringsmose og andre unge aktivister ind i en patriciervilla på Hunderupvej 78 i Odense i 1963. I det mørkeste kælderværelse boede Mogens Amdi Petersen.

info_outline
Appel-bonus: Maoist, terrorist og tøffelhelt? show art Appel-bonus: Maoist, terrorist og tøffelhelt?

FYNtastisk

Gotfred Appel var maoist og stifter af KAK, Kommunistisk Arbejds Kreds, hvor Blekingegadebanden blev skolet. I KAK var han bandens mentor og ideologiske bagmand, og i lederkredsen var også Appels kone, Ulla Hauton.

info_outline
#5 af 7: Sådan formede Fyn mit liv show art #5 af 7: Sådan formede Fyn mit liv

FYNtastisk

Rebellen fra Langeland aka Ole Sørensen var fem måneder på Kogtved Søfartsskole ved Svendborg. Hvordan kan bare fem måneder præge hele hans liv, og gøre at han stadig bor i området som 64 årig?

info_outline
#4 af 7: Fyn, folkelighed og festival show art #4 af 7: Fyn, folkelighed og festival

FYNtastisk

Midtfyns Festival styrkede i sin tid lokalsamfundet i Ringe, når området i fællesskab skabte en festival, der et år var større end den ved Roskilde. Mens festivalen genopstår i maj 2019, fortæller Bendt Sørensen om indtryk dengang med Bowie, EM i fodbold i 1992 og glemte børn.

info_outline
#3 af 7: Fornuft og følelse på fynsk show art #3 af 7: Fornuft og følelse på fynsk

FYNtastisk

Det handler om den store kærlighed, når tre fynboer bidrager med hver deres blik på parforholdet. Nicolaj Rasmussen er jomfru og drømmer om at møde den eneste ene. Tilbage i tiden fik Finn Frederiksens slægtning et barn med komponisten Carl Nielsen, hvilket fuldbyrdede forholdet, der dog aldrig blev. Endelig fortæller Jesper Wung-Sung om sine oldeforældre, der faktisk blev gift og holdt sammen, selv om det var mod alle odds.

info_outline
Wung-Sung-bonus: Min oldemor var nøglen show art Wung-Sung-bonus: Min oldemor var nøglen

FYNtastisk

Forfatter Jesper Wung-Sung fortæller om processen med at skrive den prisbelønnede roman En anden gren. Han deler ud af sine overvejelser for og imod bestemte scener i bogen, hvilke dele der er fiktion, og hvad læserne bagefter gerne vil vide mere om.

info_outline
#2 af 7: Hemmeligheden bag Danmarks bedste brunner show art #2 af 7: Hemmeligheden bag Danmarks bedste brunner

FYNtastisk

DM-vinderen i brunsvigerbagning 2018, Joan Ejegod, bager for åben mikrofon i Otterup. Opskriften har hun arvet fra sin mor, som også bagte med ‘brunner love’. Men er det hele hemmeligheden?

info_outline
#1 af 7: Alle veje fører til Fyn show art #1 af 7: Alle veje fører til Fyn

FYNtastisk

Den første Lillebæltsbro er 84 år, netop renoveret og i fin form. I 2015 blev det muligt at vandre på broen, og det giver vind i mikrofonen. Et af oldebørnene til ingeniøren, der beregnede byggeriet, fortæller om broens betydning i familien.

info_outline
#Intro FYNtastisk show art #Intro FYNtastisk

FYNtastisk

Journalist Jørgen Volmer på Fyens Stiftstidende interviewer podcaster Marianne Vestergaard Nielsen på redaktionen i Odense. Formålet er først og fremmest materiale til et søndagsinterview, og samtidig optages mødet som introduktion til podcastserien FYNtastisk.

info_outline
 
More Episodes

Den fynske nationalkage, brunsviger, er en kage, der får tænderne til at løbe i vand og bringer sindene i kog, hvis der pilles for meget ved opskriften.

Joan Ejegod i Otterup er en rutineret brunner-bager, og hun gjorde det så godt, at hendes kage blev kåret som Danmarks bedste i 2018. Hædersbeviset står på en hylde i Joans køkken i det moderniserede hus. På det velholdte toilet er cisternen med gammeldags træk-og-slip bevaret, og det kolde og varme vand løber i hver sin hane. Joan kunne heller aldrig drømme om at bruge røremaskine, når hun bager. Hun bruger et piskeris, og til sidst ælter hun med hænderne. Ellers mister hun følingen med det, hun laver.

Hun bager for åben mikrofon og opfordrer til at vælge de gode råvarer, så både margarine og skummetmælk er bandlyst, mens der skrues op for smør og sødmælk. Op til selve konkurrencen test-bagte hun op til tre gange om ugen, hvor hun prøvede sig frem til det helt rigtige forhold mellem de forskellige ingredienser. Hun testede også forholdene omkring den færdige kage, for hun ville gerne kunne servere brunneren for dommerne ved den helt rigtige temperatur.

Mens kagen er i ovnen hos Joan, besøger FYNtastisk kendiskok, krofatter og nydanser i Vild med Dans, Umut Sakarya. Han har Guldkroen i København, der kun har retter som stegt flæsk og masser af persillesovs på menuen lige ved siden af tarteletter og boller i karry. Som 12-årig flyttede han fra Tyrkiet til Fyn for at være sammen med sin mor, der boede i Odense.

Umut fortæller om sine oplevelser med brunsviger, hvor den første bid havde ikke samme effekt, som da han smagte marineret sild for første gang - han måtte kaste op på bordet. I dag elsker han sild, men det var ikke kærlighed ved første bid.

Umut vil gerne vide, hvem der egentlig har været så genial at opfinde brunsvigeren, og Anders W. Berthelsen kommer med et bud på, hvor kagen stammer fra. Han er sprogdoktor på bagsiden af Fyns Amts Avis og Fyens Stiftstidende, og han er gået i dybden med ‘brunologien’, som han kalder sin ‘forskning’ i brunsvigerens oprindelse.

Kagen kædes også sammen med fødselsdagsfejring, og P4Fyn dyrker hvert år Brunsvigerens Dag den 11. oktober. Det fejrer FYNtastisk med dette afsnit 2, der kun handler om den fynske nationalkage.

Medvirkende: Joan Ejegod, Umut Sakarya, Anders W. Berthelsen
Musik: Arena Luanda, MoonBee
Post-produktion: Lærke Sødring Nielsen
Fortæller: Marianne Vestergaard Nielsen

Se mere om afsnittet og serien
www.fyntastisk.dk/episode-to

Mød fortælleren og Familieskatten på Facebook
https://www.facebook.com/levendehistorier/