loader from loading.io

#5 af 7: Sådan formede Fyn mit liv

FYNtastisk

Release Date: 11/01/2019

#7 af 7: Fiktive favoritfynboer show art #7 af 7: Fiktive favoritfynboer

FYNtastisk

Smadremanden fra Otterup er en populær figur, og Lars Søndergaard er superfan. Ubemærket sniger Smadremanden sig ind i dagligdagen og gør den lysere for bl.a. Lars.

info_outline
#6 af 7: Det kollektive liv på Fyn show art #6 af 7: Det kollektive liv på Fyn

FYNtastisk

Før ungdomsoprøret officielt begyndte flyttede Carsten Ringsmose og andre unge aktivister ind i en patriciervilla på Hunderupvej 78 i Odense i 1963. I det mørkeste kælderværelse boede Mogens Amdi Petersen.

info_outline
Appel-bonus: Maoist, terrorist og tøffelhelt? show art Appel-bonus: Maoist, terrorist og tøffelhelt?

FYNtastisk

Gotfred Appel var maoist og stifter af KAK, Kommunistisk Arbejds Kreds, hvor Blekingegadebanden blev skolet. I KAK var han bandens mentor og ideologiske bagmand, og i lederkredsen var også Appels kone, Ulla Hauton.

info_outline
#5 af 7: Sådan formede Fyn mit liv show art #5 af 7: Sådan formede Fyn mit liv

FYNtastisk

Rebellen fra Langeland aka Ole Sørensen var fem måneder på Kogtved Søfartsskole ved Svendborg. Hvordan kan bare fem måneder præge hele hans liv, og gøre at han stadig bor i området som 64 årig?

info_outline
#4 af 7: Fyn, folkelighed og festival show art #4 af 7: Fyn, folkelighed og festival

FYNtastisk

Midtfyns Festival styrkede i sin tid lokalsamfundet i Ringe, når området i fællesskab skabte en festival, der et år var større end den ved Roskilde. Mens festivalen genopstår i maj 2019, fortæller Bendt Sørensen om indtryk dengang med Bowie, EM i fodbold i 1992 og glemte børn.

info_outline
#3 af 7: Fornuft og følelse på fynsk show art #3 af 7: Fornuft og følelse på fynsk

FYNtastisk

Det handler om den store kærlighed, når tre fynboer bidrager med hver deres blik på parforholdet. Nicolaj Rasmussen er jomfru og drømmer om at møde den eneste ene. Tilbage i tiden fik Finn Frederiksens slægtning et barn med komponisten Carl Nielsen, hvilket fuldbyrdede forholdet, der dog aldrig blev. Endelig fortæller Jesper Wung-Sung om sine oldeforældre, der faktisk blev gift og holdt sammen, selv om det var mod alle odds.

info_outline
Wung-Sung-bonus: Min oldemor var nøglen show art Wung-Sung-bonus: Min oldemor var nøglen

FYNtastisk

Forfatter Jesper Wung-Sung fortæller om processen med at skrive den prisbelønnede roman En anden gren. Han deler ud af sine overvejelser for og imod bestemte scener i bogen, hvilke dele der er fiktion, og hvad læserne bagefter gerne vil vide mere om.

info_outline
#2 af 7: Hemmeligheden bag Danmarks bedste brunner show art #2 af 7: Hemmeligheden bag Danmarks bedste brunner

FYNtastisk

DM-vinderen i brunsvigerbagning 2018, Joan Ejegod, bager for åben mikrofon i Otterup. Opskriften har hun arvet fra sin mor, som også bagte med ‘brunner love’. Men er det hele hemmeligheden?

info_outline
#1 af 7: Alle veje fører til Fyn show art #1 af 7: Alle veje fører til Fyn

FYNtastisk

Den første Lillebæltsbro er 84 år, netop renoveret og i fin form. I 2015 blev det muligt at vandre på broen, og det giver vind i mikrofonen. Et af oldebørnene til ingeniøren, der beregnede byggeriet, fortæller om broens betydning i familien.

info_outline
#Intro FYNtastisk show art #Intro FYNtastisk

FYNtastisk

Journalist Jørgen Volmer på Fyens Stiftstidende interviewer podcaster Marianne Vestergaard Nielsen på redaktionen i Odense. Formålet er først og fremmest materiale til et søndagsinterview, og samtidig optages mødet som introduktion til podcastserien FYNtastisk.

info_outline
 
More Episodes

Korinth Efterskole afslutter skoleåret udendørs i solskin, hvor 9. og 10. klasses elever og deres familier er samlet med skolens personale en sidste gang. Året rundes af med taler, uddeling af beviser og hjemmebagte boller.

Nogle siger, at et efterskoleår er lig med syv menneskeår. Det er i hvert fald en alder, hvor mange indtryk sætter sig ekstra godt fast, og det kan Bente Begtrup tale med om. Hun har undervist i en lang årrække på bl.a. Sjælsølund Efterskole, hvor hun har oplevet de unge menneskers liv og udvikling på allertætteste hold.

Hun er 88 år, og hun ser det som et privilegium, at have været med til at ruste de unge elever til at finde deres egen vej i livet. I det hele taget har pædagogik fyldt hendes liv, siden hun blev født. Hendes far var Thomas Rosenstand, der var en meget markant forstander på Korinth Landbrugsskole. Han forædlede planter, fremavlede kvæg og opfandt landbrugsmaskiner. Alt, der kunne gavne landbruget, ville han gerne bidrage til.

Bente Begtrup voksede op på Korinth Landbrugsskole, hvor husholdningen talte 150 personer. Der var ansat en kok, køkkenpiger og stuepiger. Hvert år den 3. november begyndte det nye hold landbrugselever, og Bente og hendes søstre havde på forhånd listet sig til at kigge i mappen, hvor alle ansøgningerne var. På den måde håndplukkede døtrene på forhånd, hvem de var mest interesserede i.

Korinth hørte under Brahetrolleborg Gods, hvor lensgreve Johan Ludvig Reventlow fuldkommen tilsluttede sig oplysningstidens tanker. Han indførte skolegang for alles børn, og de skulle gå i skole på en ny måde. Dvs. meget mere og med formålet om, at børnene skulle lære at læse, og at eleverne inspireres til at tænke selv i stedet for at lære udenad. De fik nogle forældre til at klage, fortæller museumsinspektør Tissel Lund-Jacobsen Øhavsmuseet i Faaborg.

I Kogtved uden for Svendborg gik Ole Sørensen på Søfartsskolen i 1972. Han bestod optagelsesprøven, og fik fem lærerige måneder, der virkelig satte sig sine spor i den unge mand på 17 år. På søfartsskolen foregik alt som om, det var ombord på et skib. Eleverne fik hver deres position og funktion, og der blev slået alarm på alle tider af døgnet, når der skulle øves redningsmanøvrer.

Eleverne blev trænet i, at de ikke var i mål, før alle var med. Den læresætning præger stadig Ole Sørensen, og det er devisen, når han som leder af socialpsykiatrien på Langeland sørger for de mennesker, der er i en særlig udsat position.

Ole Sørensen blev i en række tv-programmer på DR kaldt Rebellen fra Langeland, og det er på grund af de fem måneder på Kogtved Søfartsskole, han endte med at slå rødder i området.

Se mere om afsnittet og serien
www.fyntastisk.dk/episode-fem

Mød fortælleren og Familieskatten på Facebook